Cukinija – nelepi daržovė, tik svarbu laiku ją nuskinti

Mažai kaloringos, gausios organizmui naudingomis medžiagomis, nesudėtingai auginamos ir didelį derlių subrandinančios – tai daugeliui daržininkų nuo seno puikiai pažįstamos cukinijos. Pagrindinė sėkmingo cukinijų auginimo paslaptis – laiku nuskintas derlius ir vandeniui bei orui laidi, pakankamai drėgna dirva.

Cukinijos kartu su patisonais ir aguročiais yra priskiriamos moliūginių šeimai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Cukinijos kartu su patisonais ir aguročiais yra priskiriamos moliūginių šeimai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Cukinijų sudėtyje yra vitaminų, mineralų ir kitų naudingųjų medžiagų.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Cukinijų sudėtyje yra vitaminų, mineralų ir kitų naudingųjų medžiagų.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Cukinijos – nelepios daržovės, subrandinančios gausų derlių.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Cukinijos – nelepios daržovės, subrandinančios gausų derlių.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-03-06 11:22

Auginti galima ne tik darže

Cukinijos kartu su patisonais ir aguročiais yra priskiriamos moliūginių šeimai. Tai nelepios, gausų derlių sunokinančios daržovės, daržininkų simpatijas pelnančios ne tik dėl puikaus skonio, bet ir dėl spalvų įvairovės.

Šių daržovių spalvinė gama išties įvairi: tamsiai žalia, šviesiai žalia, geltona, marga. Nuo veislės ypatybių priklauso spalva, derliaus ankstyvumas ir vėlyvumas bei sodinimo laikas.

Kai kurios cukinijų veislės sėkmingai auga ne tik daržo lysvėje, bet ir balkone. Be to, šių daržovių lapai atrodo gana dekoratyviai.

Nors įprastai daržuose auginamos cukinijos yra pailgos formos, yra veislių, pavyzdžiui, Tondo di piacenza, kurių forma – apvali.

Naudingos ir universalios daržovės

Mitybos specialistai cukinijas vertina dėl mažo jų kaloringumo, mažo cukraus ir organinių rūgščių kiekio, esančio šių daržovių sudėtyje. Todėl šios daržo gėrybės gali būti vartojamos sergant cukriniu diabetu ir susiduriant su virškinamojo trakto, skrandžio bei žarnyno problemomis.

Cukinijose gausu įvairių sveikatai naudingų medžiagų, tarp jų vitaminų: C, B1, B2, E. Dėl vitaminų gausos cukinijos teigiamai veikia imunitetą.

Cinkas, fosforas, kalis, magnis, natris, varis, kalcis, geležis – tai mineralinės medžiagos, sutinkamos cukinijų sudėtyje. Šių daržovių sudėtyje taip pat yra pektinų ir natūralių antioksidantų.

Manoma, kad cukinijos nėra linkusios kaupti nitratų ir sunkiųjų metalo. Be to, pastebima, kad jos padeda iš organizmo pasišalinti įvairaus pobūdžio kenksmingoms medžiagoms tokioms, kaip cholesterolis, švinas, gyvsidabris, kobaltas.

Organizmui naudingosios medžiagos ir mažas kaloringumas lemia tai, kad cukinijos skatina medžiagų apykaitos procesus, yra naudingos tinkamai širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, subalansuotam širdies ritmui, aterosklerozės prevencijai.

Kartu tai daržovė, kurią galima naudoti ir kosmetiniais tikslais. Cukinijos yra tinkamos veido kaukėms, naudojamoms jautrios ir sausos odos priežiūrai bei puoselėjimui. Natūralioje kosmetologijoje šią daržovę taip pat rekomenduojama naudoti sukietėjusios pėdų odos priežiūrai.

Svarbu – laiku nuskinti

Cukinijos puikiai auga vandeniui ir orui pralaidžioje, drėgnoje, humusingoje dirvoje. Cukinijų auginimui rekomenduotina pasirinkti saulėtą, nuo vėjo apsaugotą daržo vietą.

Siekiant gausesnio derliaus ir sklandesnio cukinijų augimo, patartina į lauką cukinijas sodinti iš daigų, pasibaigus šalnoms.

Tinkamiausias cukinijų priešsėlis: pomidorai, bulvės, porai, svogūnai, ankštinės kultūros. Norint apsaugoti cukinijas nuo ligų, vertėtų laikytis pagrindinių sėjomainos principų.

Kuo didesnė cukinija – tuo prastesnės jos skoninės savybės, tuo daugiau sėklų yra jos viduje ir tuo storesnė yra jos oda. Todėl patartina cukinijų neperauginti: tada jų vidus bus pakankamai minkštas, nereikės pašalinti daugybės sėklų ir storos odos.

Šios daržo gėrybės labai universalios – jos gali būti vartojamos žalios ir termiškai apdorotos: keptos, virtos, troškintos, konservuotos. Iš cukinijų galima ruošti cukinijų blynus, salotas, gaminti troškinius, pagardinti sūrius pyragus, jas galima ir įdaryti. 

Taip pat jos puikiai tinka uogienėms: subtilaus ir švelnaus skonio cukinijos puikiai dera su citrusiniais vaisiais. Cukinijų mėgėjams rekomenduojama išbandyti cukinijų ir citrinų uogienę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.