Pikiuoti ar nepikiuoti: pliusai ir minusai

Nemaža dalis daržininkų, planuodami sėją ir ateinančio šiltojo sezono daržo įvairovę, susiduria su aktualiu klausimu: pikiuoti ar nepikiuoti daigus?

Pikiuoti ar nepikiuoti – štai kur klausimas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Pikiuoti ar nepikiuoti – štai kur klausimas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Pikiavimas turi ir pliusų, ir minusų.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Pikiavimas turi ir pliusų, ir minusų.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Išpikiuoti daigeliai gauna daugiau erdvės ir šviesos.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Išpikiuoti daigeliai gauna daugiau erdvės ir šviesos.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 5, 2020, 11:13 AM

Dalinamės pikiavimo privalumais ir trūkumais bei kitomis naudingomis rekomendacijomis, susijusiomis su daigų auginimu.

Už ir prieš

Pikiavimas daržininkų ir sodininkų vertinamas nevienareikšmiškai. Jis turi ir pliusų, ir minusų.

Pagrindinis minusas yra tas, kad pikiuojant gali būti pažeistos daigelių šaknys, jos kartais užlenkiamos, nutraukiamos.

Tokiais atvejais persodinimas ir pikiavimas tikrai nepadės, o pablogins situaciją: daigų augimas susilpnės arba net sustos.

Maža to, kai kurių augalų šaknys būna nestiprios – šaknų sistema silpnoka, o jų regeneracija lėta ir sudėtinga, jiems sunku pakelti persodinimo procesą. Tai reiškia, kad pikiavimas nėra tinkamas absoliučiai visiems augalams.

Todėl prieš pikiuojant augalus, būtina pasidomėti, ar patariama pikiuoti konkrečias auginamas kultūras. Jokiu būdu pikiuoti nevertėtų kopūstų, agurkų, paprikų, cukinijų, patisonų, baklažanų, moliūgų, salierų, pomidorų.

Jei augalų nerekomenduojama pikiuoti, juos patartina sodinti į indelius po dvi-tris sėklas.

Pagrindiniai pikiavimo pliusai yra net keli. Visų pirma, pikiuojant atrenkami stipriausi daigeliai ir pašalinami silpniausi ar pažeisti daigai. Taip pat sumažinama daigų išstypimo rizika: pikiuojant daigai pasodinami giliau, jie turi daugiau erdvės ir gauna daugiau šviesos, todėl sumažėja tikimybė, kad daigai išstyps ir bus neproporcingi.

Dar vienas svarbus momentas: išpikiuoti daigeliai gauna ne tik daugiau erdvės ir šviesos, nes kiti daigai jų neužstoja, bet gerokai padidėja ir jų maitinamasis plotas.

Keletas paprastų rekomendacijų sėkmingam daigų augimui

Neretai pradėjus auginti daigus, kyla klausimas, kaip žinoti, kada juos sodinti, kad nepavėluotumėte arba netektų daigų pernelyg ilgai laikyti namuose. Yra du pagrindiniai dalykai, nuo kurių priklauso laikas, kada vertėtų pasodinti pasirinktų kultūrų sėklas.

Visų pirma, būtina žinoti, kada preliminariai perkelsite daigus į nuolatinę jų auginimo vietą. Antras dalykas – daigų auginimo trukmė. Patartina prie daigų auginimo trukmės pridėti dar daugmaž 10 dienų, per kurias daigai sudygsta. Žinant daigų augimo trukmę ir laikotarpį, kai daigai bus perkeliami į auginimo vietą, galima apskaičiuoti, kada optimalu sodinti skirtingas kultūras.

Kad daigų augimas vyktų sklandžiai ir jie kuo greičiau sustiprėtų, vertėtų pagalvoti apie sėklų daiginimą. Bene dažniausiai sėklos žadinamos, jas mirkant ir šildant.

Kai kurie daržininkai mirkymui renkasi ne paprastą vandenį, bet, pavyzdžiui, sėklas daigina nuo daigintų avižų ar kviečių nusunktame vandenyje arba alijošiaus sultyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: diskusija po pirmojo prezidento rinkimų turo