Trumposios maisto tiekimo grandinės pranašumai

UAB „Ekomarket“ kartu su partneriais, gaminančiais ekologiškus ir nacionalinės kokybės produktus, gali tapti pirmeiviais, gavusiais ženklią paramą trumposioms maisto tiekimo grandinėms vystyti.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-07-23 12:30, atnaujinta 2018-09-12 12:31

Gamintojai, kartu sutarę vystyti bendrą veiklą, gali pasinaudoti Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Bendradarbiavimas“ veiklos srities „Parama trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu“ finansavimu.

Laukia sprendimo

UAB „Ekomarket“ bendrasavininkė Jūratė Baršauskienė sakė nekantriai laukianti, kaip bus įvertintas kartu su parneriais pateiktas projektas „Partnerių bendradarbiavimas žemės ūkio ir maisto produktų tiekimo srityje“.

„Jeigu mums bus skirtas finansavimas, būtų proveržis mūsų veikloje. Išaugtų mūsų galimybės vartotojams patiekti kokybiškus produktus, užmegzti dar glaudesnius ryšius, stiprinti tarpusavio pasitikėjimą – tai, ką ir pirkėjai, ir mes, pardavėjai, vertiname“, – aiškino ji.

Subūrė bendraminčius

Kadangi KPP priemonės „Bendradarbiavimas“ svarbiausia sąlyga – paraišką teikti mažiausiai 2 ūkio subjektams, J.Baršauskienė subūrė bendraminčių ratą. Paraišką teikė 5 ūkininkai ir „Ekomarket“ kaip tarpininkas.

„Su dauguma parterių mes jau bendradarbiaujame, jie – iš įvairių Lietuvos kampelių, visi turi skirtingos produkcijos, pavyzdžiui, viena ūkininkė arbatžoles tiekia iš Žemaitijos, kita – smidrus augina Marijampolės apskrityje, o raugintus obuolius vežti žadama iš Radviliškio rajono. Taigi produktų įvairovė gana didelė, be to, visi ūkiai turi ekologinės arba nacionalinės kokybės produkto sertifikatus“, – partnerių privalumus vardijo prieš keletą metų įkurtos internetinės parduotuvės bendrasavininkė.

Gali dalyvauti šeimos nariai

Tarp partnerių – ir „Ekomarket“ bendrasavininkės tėvai, Ukmergėje ekologiškai ūkininkaujantys Stragiai, jau ne vienerius metus gerai žinomi ir vertinami ekologiškos produkcijos gerbėjų. Jų ūkyje auginama daugiau nei trisdešimties pavadinimų ekologiškų daržovių – nuo žalumyninių iki bulvių, moliūgų ir ropių.

„Iš pradžių manėme, kad šeimos nariai negali dalyvauti viename projekte, tačiau mums paaiškino, kad jeigu yra atskirai registruotos veiklos, taisyklėms nenusižengiama. Tėvai – ūkininkai, o mes – pardavėjai“,– sakė pašnekovė ir pridūrė, kad tokios galimybės tik sustiprina jau vykstantį bendradarbiavimą bei trumpos maisto tiekimo grandinės dalyvių pasitikėjimą.

Pavieniui sunkiau konkuruoti

Jeigu „Ekomarket“ savininkų inicijuota paraiška būtų teigiamai įvertinta, jie tiksi gauti iki 120 tūkst. eurų paramos. Projekto verslo plano įgyvendinimo išlaidoms taikomas 60 proc. paramos intensyvumas, o projekto bendrosioms, einamosioms bendradarbiavimo, verslo plano parengimo išlaidoms – 100 proc.

„Paramą panaudotume partnerių bendradarbiavimui plėtoti, produktų kokybei gerinti. Kadangi mes prekiaujame ekologiškais ir nacionalinės kokybės produktais, o jie yra trumpesnio galiojimo, ne tokios spindinčios prekinės išvaizdos, jiems reikia daugiau priežiūros“, – aiškino J.Baršauskienė.

Paraiškos teikėjai pirktų naują automobilį produkcijai gabenti, konteinerius, saugojimo patalpose įsirengtų stacionarią vėsinimo kamerą, vėsinimo vitrinas pardavimo vietose ir kt.

„Mūsų pirkėjai nori pačiupinėti produktą, užmegzti kontaktą su pardavėju, ūkininkais, tad mes atidarėme parduotuvėlę Benedikto turguje. Jeigu gautume KPP paramą, labiau vystytume šį projektą, kuris leidžia labiau bendrauti su vartotojais“, – teigė paraiškos teikėja.

Ji įsitikinusi, kad ne vieną verslo partnerį vienijantys projektai labai reikalingi, nes pavieniui konkuruoti rinkoje nėra lengva.

Visą informaciją apie Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos paramą žemės ūkiui ir kaimui galite rasti čia: www.zum.lrv.lt ir www.ismanuskaimas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.