Laukuose dega žemės ūkio technika: perspėja, dėl ko kyla gaisrai

Pirmadienio vakarą Kėdainių rajone kilo gaisras, kurio metu sudegė vienai Pavermenio kaime įsukūrusiai žemės ūkio bendrovei priklausantis ruloninių šiaudų presas. Laimei, gaisro metu pavyko išgelbėti traktorių.

Ugniagesiai numalšino liepsnas, tačiau žaibiškai kilusio gaisro metu nudegė dvi padangos, išsilydė plastikinės detalės ir guminiai dirželiai.<br>Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.
Ugniagesiai numalšino liepsnas, tačiau žaibiškai kilusio gaisro metu nudegė dvi padangos, išsilydė plastikinės detalės ir guminiai dirželiai.<br>Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dimitrijus Kuprijanovas, rinkosaikste.lt

Jul 31, 2019, 2:25 PM, atnaujinta Jul 31, 2019, 2:28 PM

Beje, nuo liepsnų minėta bendrovė per mėnesį laiko nukenčia antrą kartą. Ugniagesiai primena, kad intensyviai dirbant būtina atidžiai prižiūrėti žemės ūkio techniką.

Užsidegė presas

Bendrajame pagalbos centre pirmadienio vakarą po 19 val. buvo gautas pranešimas, kad Kėdainių rajono Truskavos seniūnijos Šukionių k. esančiuose laukuose dega presas.

Į įvykio vietą išsiųsti Okainių ir Kėdainių ugniagesiai. Vos po dešimties minučių nuo pagalbos skambučio atvykus Okainių ugniagesių komandai laukuose atvira liepsna degė „Claas Variant 260“ ruloninių šiaudų presas.

Ugniagesiai numalšino liepsnas, tačiau žaibiškai kilusio gaisro metu nudegė dvi padangos, išsilydė plastikinės detalės ir guminiai dirželiai.

Žemės ūkio technika priklauso vienai Pavermenio kaime įsikūrusiai žemės ūkio bendrovei.

Per mėnesį – antras

Pavermenio kaime įsikūrusi žemės ūkio bendrovė per šį mėnesį jau antrą kartą nukenčia nuo ugnies liežuvių.

Štai prieš porą savaičių į Truskavos seniūniją skubėjo gausios ugniagesių pajėgos, mat buvo pranešta apie bendrovėje kilusį gaisrą. Tąkart į įvykio vietą atskubėjus gelbėtojams mūrinių fermų patalpos buvo stipriai uždūmintos, greitai patekti į vidų buvo neįmanoma.

Su specialia įranga atvykę gelbėtojai įėjo į vidų ir nustatė gaisro šaltinį. Dušo patalpoje prie vandens šildytuvo smilko plastikinės lubų dailylentės ir apšiltinimo medžiaga. Gaisro metu išsilydė ir buvo nuardyta 4 kv. m plastikinės lubų apdailos.

Didesnis dėmesys

Šalyje prasidėjus javapjūtei, ugniagesiai gelbėtojai vis dažniau sulaukia pranešimų apie laukuose užsiliepsnojusią žemės ūkio techniką.

Kėdainių ugniagesiai kiekvieną minutę yra pasiruošę išvykti į pagalbą ūkininkams, tačiau primena, kad laikantis tam tikrų taisyklių gaisrų galima išvengti arba bent sumažinti jų kilimo riziką.

„Kombainai dažniausiai užsidega dėl netvarkingos degalų tiekimo sistemos, elektros įrangos bei besisukančių mechanizmų.

Išlekiančios iš variklio išmetimo vamzdžio kibirkštys, trumpas elektros laidų jungimasis, ant velenų ir kitų kombaino mechanizmų apsivynioję šiaudai, į besisukančių būgnų mechanizmus patenkantys pašaliniai kieti daiktai dažniausiai ir tampa tokių gaisrų priežastimi“, – teigia Kėdainių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Raimondas Naruševičius.

Būtina atminti

„Primename, kad naudojami gesintuvai turi būti su nepasibaigusiu garantiniu laiku arba techninės patikros galiojančiu laiku. Žemės ūkio technika turi būti aprūpinta gesintuvu, pageidautina turėti ir kastuvą, kad ugnį galima būtų nuslopinti žemėmis.

Jei ūkio teritorijoje yra vandens šaltinis, jis turi būti pažymėtas ir įrengtas privažiavimas kietu pagrindu prie jo, taip pat pageidautina žinoti artimiausius vandens šaltinius, esančius šalia dirbamų laukų. Esant galimybei prie laukuose dirbančios technikos pasirūpinti cisterna su vandeniu. Žemės ūkio techniką eksploatuoti su tvarkingomis degalų tiekimo sistemomis, elektros įranga ir instaliacija, bei besisukančiais mechanizmais.

Technikos neremontuoti, neatlikinėti suvirinimo darbų ražienų laukuose, šalia nekultų javų“, – paaiškina R. Naruševičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.