Europos Parlamentas patarė Ukrainai surengti rinkimus

Ketvirtadienį Europos

Europos Parlamentas taip pat priėmė rezoliuciją, smerkiančią Rusijos spaudimą Ukrainai.<br>AP nuotr.
Europos Parlamentas taip pat priėmė rezoliuciją, smerkiančią Rusijos spaudimą Ukrainai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 12, 2013, 8:04 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:43 PM

„EP dar kartą griežtai smerkia Rusijos daromą nepriimtiną politinį ir ekonominį spaudimą Ukrainai ir grasinimus imtis prieš ją prekybos sankcijų, ragina ES ir šalis-nares parengti ir vykdyti adekvataus atsakymo į Rusijos priemones prieš partnerius Rytuose politiką”, - sakoma dokumente.

EP taip pat rekomendavo Ukrainos valdžiai surengti šalyje rinkimus. Pasak rezoliucijos autorių, pirmalaikiai rinkimai demokratinei valstybei yra galima išeitis iš situacijos, kai valdžia turi atkurti savo legitimumą. EP nariai nepatikslino, kokius konkrečiai rinkimus - parlamento ar prezidento - jie turi omenyje.

Eiliniai Ukrainos prezidento rinkimai turėtų įvykti 2015 metais, o parlamento - 2017 metais.

EP deputatai taip pat apgailestavo dėl to, kad Ukrainos vadovybė atsisakė pasirašyti Asociacijos sutartį su ES. Jie solidarizavosi su šalyje vykstančių taikių protesto akcijų dalyviais ir pasmerkė jėgos naudojimą prieš manifestantus.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis, Seime informuodamas apie Rytų partnerystės viršūnių susitikimo Vilniuje rezultatus pareiškė, kad Lenkija ir Europos Sąjunga padarė visa, kad įtikintų Ukrainą pasirašyti Asociacijos sutartį su ES.

Pasak jo, visa ES buvo paskelbusi „išskirtinę mobilizaciją” ir surengė Vilniuje prieš pat viršūnių susitikimą neeilinį valstybių ir vyriausybių vadovų posėdį.

Anot R.Sikorskio, jo prašymu taip pat įvyko ES šalių užsienio reikalų ministrų kordinacinis susitikimas, kad būtų įsitikinta, jog ES yra pasirengusi pasirašyti Asociacijos sutartį su Ukraina.

„Tai Kijevas priėmė sprendimą, kuris neabejotinai yra strateginio pobūdžio ir turės padarinių”, - pažymėjo Lenkijos diplomatijos vadovas. „Tikime, kad europinis Ukrainos pasirinkimas tebėra galima ir netolima perspektyva”, - pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.