Lenkiją krečia kraujomaišos skandalas

Lenkijos Seime kilęs naujas skandalas paliudijo, kad šioje katalikiškoje valstybėje apie kai kurias temas, laisvai nagrinėjamas Vakarų universitetuose, čia kalbėti pavojinga, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Oct 8, 2014, 9:29 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 5:02 AM

Didžiausios opozicinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderis Jaroslawas Kaczynskis pareiškė, kad premjerės Ewos Kopacz patarėja, sociologijos profesorė Malgorzata Fuszara reklamuoja kraujomaišą, ir pareikalavo ją nušalinti.

Premjerės E.Kopacz kabinetas buvo prisaikdintas spalio 1-ąją. Tad reikalavimas nušalinti vos kelias dienas pareigas einančią vyriausybės įgaliotinę lygių teisių klausimais M.Fuszarą Varšuvoje sukėlė nemenką sumaištį.

E.Kopacz pareiškė neketinanti šalinti patarėjos, o daugelis apžvalgininkų pripažino, kad skandalas pučiamas dirbtinai.

Esą TTP siekia užsitikrinti didesnę Bažnyčios paramą prieš savivaldos rinkimus lapkritį.

Audrą sukėlė filosofas

Ginčai dėl tariamos kraujomaišos propagandos užvirė prieš savaitę.

Kritikos ugnį įplieskė nedidelės kairuoliškos Seimo partijos „Tavo judėjimas“ narys 47 metų filosofijos profesorius Janas Hartmanas.

Populiaraus žurnalo „Polityka“ tinklalapyje savo tinklaraštį pildantis filosofas dviem neapgalvotais sakiniais užrūstino Bažnyčią ir katalikišką žiniasklaidą.

Vakaruose vykstančias diskusijas apie kraujomaišą nusprendęs pakomentuoti J.Hartmanas pasidžiaugė, kad „greitai išnyks didžiausias planetos tabu – kraujomaišos draudimas“.

Filosofo teigimu, „jeigu pavyksta harmoningai sujungti brolio ir sesers arba motinišką meilę su erotine meile, tokia sąjunga pasiekia naują, aukštesnės meilės pakopą“.

J.Hartmanas po kelių valandų pašalino šį savo įrašą ir pareiškė, kad siekė tik atkreipti dėmesį į kraujomaišos problemą – tokie atvejai Lenkijos provincijoje nėra reti.

Bet dalies visuomenės pasipiktinimas buvo toks didelis, kad partija „Tavo judėjimas“ skubiai pašalino J.Hartmaną iš savo gretų. Profesorius taip pat gali netekti dėstytojo pareigų Jogailos universitete Krokuvoje.

Kritika pasiekė vyriausybę

Vis dėlto ginčai dėl kraujomaišos pasiekė net vyriausybę.

J.Kaczynskis rėžė, esą premjerė E.Kopacz kartu su M.Fuszara kėsinasi į tradicinę katalikišką lenkišką šeimą.

Anot J.Kaczynskio, per mokslinį seminarą M.Fuszara ragino įteisinti kraujomaišą, todėl turi būti nedelsiant pašalinta iš pareigų.

Žiniasklaida iškart paviešino M.Fuszaros pareiškimą per 2012 m. surengtą konferenciją „Nenormalūs santykiai šeimose“.

Netrukus paaiškėjo, kad sociologijos profesorė iš tiesų ne ragino įteisinti kraujomaišą, o tik priminė, jog apie tai vis dažniau diskutuoja Vokietijos ir Jungtinės Karalystės mokslininkai.

Esą Vokietijos mokslininkai pasiūlė vyriausybei leisti santuoką kurti ir artimiems giminaičiams. Tokios poros vis tiek egzistuoja, o šiuolaikinė medicina pajėgia apsaugoti vaikus nuo išsigimimų.

M.Fuszara dabar pareiškė neketinanti teisintis dėl savo žodžių, nes ekspertai turi teisę laisvai diskutuoti per mokslinius renginius.

Profesorė kartu priminė, kad konstitucija draudžia kraujomaišą, o valdžia neplanuoja svarstyti įstatymo pakeitimų.

Nutylimos istorijos

Lenkijos žiniasklaidoje beveik kasmet nuskamba istorijos apie tai, kad kokiame nors gūdžiame kaime tėvas su dukra gyvena tarsi su žmona ir su ja susilaukia vaikų.

Pasiskundus kaimynams tokiomis giminaičių poromis susidomi prokuratūra ir tėvas neretai yra teisiamas už dukters tvirkinimą ar prievartavimą. Pasitaiko ir bylų, kur už sanguliavimą su seserimi teisiamas brolis.

Kai kuriais atvejais moterys vis dėlto nekaltina nei savo tėvo, nei brolio – neva jos yra laimingos ir nesupranta, kodėl teismas siunčia į kalėjimą mylimą vaikų tėvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.