Škotų nacionalistų pergalė kurstys naujas nepriklausomybės kovas

„Europa taps priežastimi“, – pažymėjo M.Linklateris.

Leiboristus Škotijoje nurungę nacionalistai džiaugėsi savo pergale.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Leiboristus Škotijoje nurungę nacionalistai džiaugėsi savo pergale.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 8, 2015, 12:51 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 1:28 PM

Puikiai pasirodžiusi Škotijos nacionalinė partija (SNP) atėmė mandatą iš regiono Leiboristų partijos lyderio ir šventė pergalę buvusio premjero Gordono Browno tvirtovėje Kerkoldyje.

Leiboristų nacionalinės rinkimų kampanijos vadovas Douglasas Alexanderas pralaimėjo SNP kandidatei – 20-metei politologijos studentei Mhairi Black, kuri taps jauniausia Britanijos parlamento nare nuo XVII amžiaus.

Kaip rodo penktadienį ryte paskelbti galutiniai duomenys, škotų nacionalistai, kurie kadenciją baigiančiame parlamente turi vos šešis deputatus, ketvirtadienį užsitikrino 56 iš 59 regionui skirtų vietų.

„Škotijos liūtas šį rytą riaumojo visoje šalyje“, – buvęs SNP lyderis Alexas Salmondas sakė po to, kai triumfavo G.Gordono rinkimų apygardoje Aberdynšyre.

„Škotija paprašė kalbėti vieningu balsu – balsu už Škotiją, kuris bus aiškiai girdimas naujame Vestminsterio parlamente“, – sakė A.Salmondas, kurio kampanija už Škotijos nepriklausomybę žlugo pernai rugsėjį.

Tačiau premjero Davido Camerono konservatoriai, kaip prognozuojama, užsitikrino daugiausiai vietų parlamente, todėl SNP negaus jokio vaidmens Britanijos vyriausybėje. Šis scenarijus tikriausiai sukels naują konfrontaciją dėl škotų užmojų užsitikrinti nepriklausomybę.

SNP tikėjosi lemiamo vaidmens Bendruomenių Rūmuose, derantis dėl kairiosios pakraipos aljanso su leiboristais, kad D.Cameronas netektų premjero posto.

Tačiau škotų nacionalistų sėkmė dar labiau paaštrins politinę takoskyrą tarp Anglijos ir Škotijos. Anglijoje gyvena 85 proc. Jungtinės Karalystės, kuriai taip pat priklauso Šiaurės Airija ir Velsas, gyventojų.

„Tai sukels rimtų pasekmių Jungtinei Karalystei kaip politinei sąjungai. Kad ir kokia vyriausybė bus suformuota po šių rinkimų, ji turės rimtai svarstyti savo konstitucinę struktūrą“, – sakė Vakarų Škotijos universiteto politologijos vyresnysis lektorius Murray Stewartas Leithas.

SNP šįkart užsitikrino triuškinamą pergalę ir Glazge, kur gyventojų daugumą sudarantys darbininkai dešimtmečius tvirtai palaikė leiboristus.

Škotijos sekretorius Londono vyriausybėje Alistairis Carmichaelas išsaugojo liberalų demokratų mandatą Orknio ir Šetlando salose, o Davidas Mundellas, kuris ankstesnės sudėties parlamente buvo vienintelis Škotijai atstovavęs konservatorius, buvo perrinktas Damfrisšyro apygardoje regiono pietuose. Tuo tarpu leiboristai išsilaikė Edinburgo Pietinėje apygardoje.

Liberalų demokratų deputatas Danny Alexanderas, Britanijos koalicinės vyriausybės iždo sekretorius ir įtakingiausias škotų politikas ministrų kabinete, pralaimėjo Inverneso apygardoje.

SNP vadovė Nicola Sturgeon sakė Glazge: „Šį vakarą Škotijos žmonės parodė pasitikėjimą SNP, kad Škotijos balsas taptų girdimas ir palaikytų pažangiąją politiką. Būtent tai ketiname daryti.“

„Šiuose rinkimuose svarbiausia buvo ne nepriklausomybė. Pažadėjau Škotijos žmonėms, kad nepriimsiu niekieno balso kaip palaikymo nepriklausomybei“, – pabrėžė ji.

Vis dėlto rinkimų rezultatai stiprina škotų viltis, kad bus surengtas naujas referendumas, kai secesionistai pralaimėjo ankstesnį balsavimą pernai rugsėjį.

Buvęs laikraščio „Scotsman“ redaktorius Magnusas Linklateris sakė: „Į Vestminsterį pateks krūva SNP įstatymų leidėjų, kuriems nepriklausomybė yra galutinis tikslas, o spaudimas didės.“

Po referendumo daugelis škotų nusivylė Leiboristų partija, kaltindami ją per dideliu nukrypimu nuo kairiosios politikos. Škotijoje leiboristai netgi buvo pašaipiai vadinami „raudonaisiais toriais“, turint omenyje alternatyvų Konservatorių partijos pavadinimą.

Kad ir ką kalbėtų N.Sturgeon, jos oponentai tvirtina, kad SNP neabejotinai spaus surengti naują referendumą. Tačiau ne visi SNP rinkėjai palaiko nepriklausomybės idėją, o apklausos rodo, kad nuotaikos šiuo klausimų menkai tepasikeitė nuo pernai įvykusio plebiscito.

Vienas iš potencialių susipriešinimo židinių bus D.Camerono pažadas iki 2017 metų surengti referendumą, kuriame bus užduotas klausimas, ar Britanija turėtų pasitraukti iš Europos Sąjungos. N.Sturgeon sakė, kad toks žingsnis prieštarautų Škotijos valiai.

„Europa taps priežastimi“, – pažymėjo M.Linklateris.

Leiboristas Ianas Davidsonas, pralaimėjęs mandatą Glazgo Pietvakarių apygardoje, sakė naujienų agentūrai „Reuters“: „Leiboristų rezultatai Škotijoje labiau negu nuviliantys – jie tiesiog kataklizminiai.“

„Cameronas labai gerai panaudojo anglų nacionalizmo kortą. Jis pasiruošęs sukelti pavojų sąjungai dėl naudos partijai“, – aiškino politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.