Ispanai purtosi: „Mes nesame graikai“

Pirėnų pusiasalyje sparčiai populiarėjanti kairiųjų partija „Podemos“ neslepia simpatijų panašiam graikų judėjimui „Syriza“. Bet problemų Atėnuose kratosi. Esą Ispanija – visiškai kitokia valstybė.

Partijos „Podemos“ lyderis P.Iglesiasas ieško būdų, kaip palaikyti graikus, bet neišgąsdinti ispanų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Partijos „Podemos“ lyderis P.Iglesiasas ieško būdų, kaip palaikyti graikus, bet neišgąsdinti ispanų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jul 9, 2015, 9:09 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 6:25 AM

Šiaip „Podemos“ ir „Syriza“ – panašūs judėjimai. Abiejų jų lyderiai pasižymi gana agresyviais kairuoliškais pareiškimais apie nelygybę, peikia tradicines partijas ir pranašauja audringas permainas pietinėje ES bei euro zonos dalyje, rašo „The Guardian“.

Tad nebūtų buvę nuostabu, jei „Podemos“ lyderis Pablo Iglesiasas būtų pašlovinęs sekmadienio referendumo Graikijoje rezultatus. Juk graikai pasisakė prieš taupymą, o veržtis diržus pavargo ir ispanai.

Tačiau P.Iglesiasas, nors ir pagyręs „Syriza“, turėjo kitokią žinutę – kad Ispanija nėra Graikija, kad situacija šalyse skirtinga.

„Mus su „Syriza“ sieja puiki draugystė, bet, laimė, Ispanija nėra Graikija.

Mūsų ekonomika euro zonoje sveria daugiau, mūsų šalies administracija geresnė, mūsų ekonominė padėtis stabilesnė.

Aplinkybės skiriasi, todėl manau, jog ieškoti panašumų beprasmiška“, – aiškino „Podemos“ lyderis.

Išsisukinėjimas? Analitikų teigimu, tikrai ne – greičiau gudrumas. Mat Ispanijoje šįmet gruodį vyks visuotiniai rinkimai, o „Podemos“ juose sieks tapti populiariausia partija.

Skirtumus tarp Ispanijos ir Graikijos esą būtina pabrėžti, nes jeigu padėtis Atėnuose imtų sparčiai blogėti, vidurinė klasė Madride, Barselonoje ir kituose miestuose greičiausiai nusisuktų nuo vos pernai įkurtos partijos.

Tad P.Iglesiasas pasistengė atsiriboti nuo „Podemos“ lyginimų su „Syriza“. Jis tiesiog pasveikino referendumą kaip demokratijos pergalę.

„Tai geros naujienos ir Graikijos žmonėms, ir europiečiams.

Graikai pasakė, kad nori permainų ir toliau remia vyriausybę, kuri tikina, jog galima veikti kitaip nei anksčiau“, – teigė 36 metų aktyvistas.

Madrido autonominio universiteto politologas Fernando Vallespinas pripažino, kad referendumo baigtis Graikijos premjerui Alexiui Tsiprui buvo tikrai naudinga – pirmiausia vidaus politikos kontekste.

„Bet čia, Ispanijoje, automatiškai įsivaizduojama, kad visa tai, kas gerai A.Tsiprui, yra gerai ir „Podemos“.

Taip teigti dar anksti. Manau, kad „Podemos“ nujaučia, jog situacija Graikijoje gali nepagerėti“, – tvirtino F.Vallespinas.

Anot specialisto, nuolatinis kartojimas, kad šalys skiriasi, nuo nuosaikesnių rinkėjų tolina mintį apie savotišką užkratą – juk ispanai tikrai nenori graikų problemų.

Naujausios apklausos rodo, kad pagal populiarumą Ispanijoje varžosi 3 partijos – valdančioji centro dešinės Liaudies partija, opozicijoje dirbantys socialistai ir „Podemos“.

„Viena vertus, „Podemos“ tikrai gali ploti graikams. Dovydas prieš Galijotą, žmonės prieš „trejetą“ – siužetas nuostabus.

Tačiau taip pat atsiveria erdvė Liaudies partijos strategams – jie gali rodyti į eiles prie bankomatų ir verkiančius pensininkus. Ispanijoje tokių dalykų nėra“, – aiškino „Podemos“ iškilimą analizuojantis žurnalistas Jose Ignacio Torrenblanca.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.