Ar A.Tsipras po rinkimų ir vėl sugrįš į premjero postą?

Graikijos premjero Alexio Tsipro atsistatydinimas tik iš pažiūros žalingas skolose paskendusiai valstybei. Atėnuose suirutė tvyro jau kuris laikas, o ramybei atkurti reikia būtent naujų rinkimų.

Atsistatydinęs A.Tsipras tikisi po rinkimų ir toliau eiti premjero pareigas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Atsistatydinęs A.Tsipras tikisi po rinkimų ir toliau eiti premjero pareigas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Aug 24, 2015, 6:24 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 6:04 AM

Septyni mėnesiai gali pakeisti išties daug. Su kairiųjų partijų koalicija „Syriza“ į valdžią vasarį atėjęs A.Tsipras tada žadėjo kovoti dėl geresnių finansinės paramos gavimo sąlygų, o dabar, po žeminančių derybų su kreditoriais, jis buvo priverstas prašyti rinkėjų naujo mandato.

Apžvalgininkų teigimu, A.Tsipras tiesiog neturėjo kitos išeities, mat maištininkai valdančiojoje „Syriza“ ėmė paralyžiuoti vyriausybės darbą, rašo „Lietuvos rytas“. 

Antai praėjusį penktadienį net 44 griežtosios linijos šalininkai iš „Syriza“ Parlamente balsavo prieš naujas taupymo priemones.

Šios grupės lyderis, buvęs energetikos ministras Panagiotis Lafazanis paragino parlamentarus spjauti į Graikijos skolas bei eurą ir grįžti prie drachmos.

O vakar jis taip pat paskelbė, kad kartu su dar 24 deputatais atsiskiria nuo „Syriza“ ir vadovaus naujai frakcijai „Liaudies vienybė“.

Taupymo priemonės praėjusią savaitę buvo priimtos tik opozicinių partijų dėka. O tai reiškia, kad egzistuoja neformali daugumos ir opozicijos vaivorykštės koalicija.

Tiesa, situacija pernelyg neapibrėžta, tad A.Tsipras vėl eis į rinkimus.

Be to, jis žino, kad vis dar yra populiariausias politikas šalyje, kuriam nugalėti galėtų sutrukdyti tik susivienijusi opozicija, bet tam laiko nėra.

Pranešdamas apie atsistatydinimą 41 metų A.Tsipras tikino, jog trečiasis pagalbos paketas, kurio vertė – 86 mlrd. eurų, reikalingas tam, kad šalis nebankrutuotų dėl didžiulių skolų ir neiškristų iš euro zonos.

„Man iškilo konkretūs pasirinkimai. Pirmasis – priimti sutartį, su kurios daugeliu punktų nesutinku, o antrasis – chaotiškas bankrotas. Noriu perduoti Graikijos žmonėms viską, ką esu padaręs, kad jie galėtų dar kartą pareikšti savo nuomonę“, – kalbėjo „Syriza“ lyderis.

Tiesa, pagal konstituciją iki pirmadienio suformuoti vyriausybę dar gali bandyti antroji pagal dydį partija Parlamente – konservatyvi „Naujoji demokratija“.

Bet spėjama, jog tiek pastaroji, tiek kitos partijos tokios iniciatyvos nė nesiims – kad būtų galima pradėti ruoštis rinkimams.

Balsavimas greičiausiai bus surengtas po mėnesio – rugsėjo 20-ąją.

Tai A.Tsiprui leis pasinaudoti populiarumu, kol pagal naują pagalbos planą dar nesumažėjo pensijos, nepadidėjo mokesčiai. (AP, „Reuters“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.