Nepriekaištinga lenkų politikos žvaigždės reputacija subliūško

Aukštus Lenkijos valdžios postus užėmusiam Krzysztofui Kwiatkowskiui daug kas prognozavo prezidento kėdę. Korupcijos šešėlis sutepė politiko įvaizdį.

K.Kwiatkowskiui netgi buvo prognozuotas prezidento postas.
K.Kwiatkowskiui netgi buvo prognozuotas prezidento postas.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

2015-09-04 08:48, atnaujinta 2017-10-17 15:36

Tokio skandalo Lenkijoje nebuvo seniai. Centrinio antikorupcinio biuro (CAB) agentai kreipėsi į prokuratūrą, prašydami suimti buvusį vidaus reikalų ministrą ir generalinį prokurorą, dabartinį Aukščiausių kontrolės rūmų (AKR) direktorių K.Kwiatkowskį.

Šis 44 metų teisininkas iki tol buvo laikomas nepriekaištingos reputacijos politiku. Jam net buvo prognozuojamas šalies prezidento postas.

Lenkijos CAB agentams po dvejus metus užsitęsusio šnipinėjimo vis dėlto pavyko išsiaiškinti, kad šis valdančiosios Piliečių platformos partijos (PPP) narys pasidavė politinei korupcijai.

Rezgė korupcines aferas

Tirdami vieno iš Valstiečių partijos lyderių milijonieriaus Jano Bury finansines aferas, Centrinio antikorupcinio biuro agentai išgirdo šio turtuolio pokalbius su K.Kwiatkowskiu.

Paaiškėjo, kad šie politikai yra seni bičiuliai.

K.Kwiatkowskis tuo metu pasistengė, kad AKR vyriausiojo kontrolieriaus pareigoms Pakarpatės regione eitų J.Bury pageidaujamas asmuo.

Taip paaiškėjo, kad visų valstybinių įstaigų darbą kontroliuojančios AKR vadovas K.Kwiatkowskis yra ne principingas kovotojas su pažeidimais, o pats dalyvauja politinės korupcijos sandoriuose.

Spėjama, kad K.Kwiatkowskis vykdė politinius savos partijos nurodymus nesipykti su į vyriausybinę koaliciją įeinančios Valstiečių partijos lyderiais ir leisti jiems išsirinkti norimą kontrolierių.

Įtarimus kelia partijos nariai

PPP politikai iš pradžių bandė ginti K.Kwiatkowskį ir teigė, kad ši afera yra išpūsta dirbtinai, siekiant apjuodinti jų partiją prieš spalio pabaigoje vyksiančius Seimo rinkimus.

Netrukus vis dėlto paaiškėjo, kad su šiuo skandalu yra susijusi net premjerės Ewos Kopacz biuro vadovė Jolanta Gruszka.

Radijas „Radio ZET“ demaskavo, kad Jolanta Gruszka prašė K.Kwiatkowskio, ir šis padėjo vieno AKR skyriaus vicedirektoriumi tapti jos bičiuliui.

CAB agentų padaryti įrašai liudija ir tai, kad K.Kwiatkowskis palengvino konkurso klausimus savo proteguojamam kandidatui į Lodzės rajono vyriausiojo kontrolieriaus pareigas.

Katovicų prokuratūra kreipėsi į Seimą, kad šis anuliuotų teisinę K.Kwiatkowskio neliečiamybę ir galėtų jį apklausti.

PPP parlamente turi daugumą ir nenorėtų prieš rinkimus didinti skandalo. Vis dėlto partija bijo, kad, gindama K.Kwiatkowskį, gali labiau susikompromituoti, todėl, spėjama, pritars prokuratūros prašymui.

Juokėsi iš aklų žmonių

Maža to, trečiadienį Lenkijos opozicinė internetinė televizija „TV Republika“ paviešino K.Kwiatkowskį dar labiau kompromituojantį įrašą.

Pastarajame prieš dvejus metus buvo įamžintas K.Kwiatkowskio pokalbis su tuomete Lenkijos vicepremjere, dabartine Europos Sąjungos komisare vidaus rinkos ir paslaugų reikalams Elzbieta Bienkowska.

Per pokalbį buvo tartasi, ką skirti AKR regionų vadais. E.Bienkowska juokavo, kad jei visuomenė nebūtų tokia akla, AKR seniai būtų praradusi pasitikėjimą.

Į tai K.Kwiatkowskis atsakė, jog jam svarbiausia, kad į viešumą neprasiskverbtų jokie jo įsitraukimą įrodantys gandai.

Šį pokalbį komentuojantys apžvalgininkai pripažino, kad įrašas neginčijamai liudija, jog valdant K.Kwiatkowskiui AKR vadovų konkursai buvo neskaidrūs.

Anot dienraščio „Gazeta Wyborcza“, kontrolės įstaigoje, kuri privalo būti atsiribojusi nuo politikos ir kelti žmonių pasitikėjimą, vadovais buvo skiriami ministrų bičiuliai ir valdančiosios partijos veteranai.

Už tokius prasižengimus esą reikia vienodai bausti tiek opozicijos politikus, tiek valdančiuosius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.