Škotai bandys dar kartą: planuoja nepriklausomybės referendumą

Škotijos vyriausybės vadovė

Nicola Sturgeon žada naują referendumą dėl Škotijos atsiskyrimo nuo Jungtinės Karalystės<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nicola Sturgeon žada naują referendumą dėl Škotijos atsiskyrimo nuo Jungtinės Karalystės<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 13, 2015, 12:03 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 2:00 AM

Premjerė šeštadienį pareiškė, kad jos Škotijos nacionalinė partija (SNP) savo rinkimų programoje pateiks pasiūlymą dėl antrojo referendumo. Kitais metais Škotijoje vyks vietos valdžios rinkimai. Rinkimų manifestas spalį bus pristatytas SNP metinėje konferencijoje.

„Mūsų manifeste bus išdėstyta tai, ką laikome sąlygomis ir laiku, kuriais galėtų būti tinkamas antras referendumas“, – naujienų agentūrai „Press Association“ sakė N.Sturgeon. 

Partijos manifestas turi būti pristatytas per SNP metinį suvažiavimą kitą mėnesį. Anot N.Sturgeon, referendumas galėtų įvykti per ateinančius 5-10 metų.

Apklausos rodo, kad šiuo metu 55 proc. škotų yra už atsiskyrimą nuo Londono.

Per 2014 metų rugsėjį vykusį referendumą „ne „ nepriklausomybei ištarė 55,3 proc. rinkėjų, o 44,7 proc. pasakė „taip“. Savo balsą atidavė 84,6 proc. Škotijos gyventojų.

Ši partija, kuri per gegužę vykusius visuotinius rinkimus gavo 56 iš 59 Škotijai skirtų vietų, ir pernai siekė balsavimo, per kurį 55 proc. škotų balsavo prieš nepriklausomybę, o 45 proc. – už ją. 

N.Sturgeon sakė, kad škotai spręs, ar balsuoti už partijos manifestą, ar prieš jį, ir kad referendumas galėtų būti surengtas „per penkerius metus ar 10 metų“. 

Škotų televizijai STV atlikta „Ipsos Mori“ apklausa parodė, kad 55 proc. Škotijos rinkėjų paremtų nepriklausomybę, jeigu įvyktų naujas referendumas. 

„Manęs nė kiek nestebina, kad parama nepriklausomybei per pastaruosius metus išaugo“, – sakė N.Sturgeon. 

Pasak jos, konservatorių ministro pirmininko Davido Camerono (Deivido Kamerono) vyriausybė netesėjo pažado suteikti Škotijai naujas plačias galias ir vykdė griežtą taupymo politiką. 

N.Sturgeon mano, jog spaudimas surengti balsavimą taip pat didės dėl „panikos kėlimo“ ryšium su Didžiosios Britanijos naryste Europos Sąjungoje prieš referendumą šiuo klausimu, D.Camerono planuojamą surengti vėliausiai 2017 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.