Pasikeitusią Lenkiją vairuos angliakasio duktė B.Szydlo

Piliečių platformos partiją (PPP) per Seimo rinkimus iš valdžios išstūmę konservatoriai į premjero postą siunčia Beatą Szydlo. Kas lėmė mažai žinomos politikės, vadinamos Jaroslawo Kaczynskio lėle, iškilimą?

TTP rinkimų kampanijai šiemet vadovavo ne prieštaringai Lenkijoje vertinamas J.Kaczynskis, o „visiškai normali moteris“ iš provincijos B.Szydlo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
TTP rinkimų kampanijai šiemet vadovavo ne prieštaringai Lenkijoje vertinamas J.Kaczynskis, o „visiškai normali moteris“ iš provincijos B.Szydlo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
J.Kaczynskis ateityje gali patraukti B.Szydlo iš premjero posto, bet toks žingsnis skaudžiai kirstų TTP reitingams.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
J.Kaczynskis ateityje gali patraukti B.Szydlo iš premjero posto, bet toks žingsnis skaudžiai kirstų TTP reitingams.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos Seimo rinkimų rezultatai.
Lenkijos Seimo rinkimų rezultatai.
Daugiau nuotraukų (3)

Gintaras Radauskas („Lietuvos rytas“)

Nov 2, 2015, 9:27 PM, atnaujinta Oct 6, 2017, 3:56 AM

Teisės ir teisingumo partijos (TTP) sėkmė akivaizdi. Pirmą kartą nuo 1989-ųjų, kai Lenkija komunizmą iškeitė į kapitalizmą, šalį valdys viena partija.

TTP viena formuos vyriausybę, o prezidentu jau gegužę išrinktas taip pat šiai partijai atstovaujantis Andrzejus Duda.

Daugelis apžvalgininkų Lenkijoje sutinka: PPP pati kalta dėl tokio kracho. Nors šalies ekonomika auga, partijos vadovybė pernai įsivėlė į didžiulį klausymosi skandalą, po kurio jau nebesugebėjo atsitiesti.

Tačiau TTP strategai irgi padirbėjo iš peties. Sėkmingiausias jų sprendimas – tai, kad partiją į rinkimus vedė ne Lenkijoje nepopuliarus J.Kaczynskis, o „visiškai normali moteris“ B.Szydlo, ir santūrus, net elegantiškas jos tonas. Tiesa, nors J.Kacznyskis ir B.Szydlo skiriasi kaip diena ir naktis, Lenkijoje abejojama, ar būsimoji premjerė sugebės dirbti savarankiškai.

Tad viena pirmųjų užduočių šiai 52 metų „konservatorių madonai“ ir bus įrodyti, kad ji nėra pilka partijos lyderio statytinė.

Sijonuotas J.Kaczynskis

Lenkijos politika pernelyg nesidomintiems žmonėms tikriausiai būtų galima atleisti, jei B.Szydlo jie supainiotų su premjero postą paliekančia Ewa Kopacz.

Abi moterys įžengusios į šeštąją dešimtį, abi trumpai kerpasi plaukus ir abi jas į didžiąją politiką kone už rankos atvedė daugiau įtakos turintys vyrai.

E.Kopacz pernai tapo premjere, kai jos kandidatūrą pasirinko į Briuselį pirmininkauti Europos Vadovų Tarybai išvykęs PPP lyderis Donaldas Tuskas, o B.Szydlo į priekį išstūmė J.Kaczynskis.

Abi moterys ištikimos savo partijų lyderiams. Kartą B.Szydlo, pavadinta „sijonuotu Kaczynskiu“, net nesutriko ir atšovė: „Aš labai tuo didžiuojuosi.“

E.Kopacz premjere buvo paskirta tik dėl uolaus paklusnumo, o B.Szydlo J.Kaczynskis lyg ylos iš maišo neištraukė („szydlo“ lenkiškai reiškia „yla“. – Red.).

Vaizdžiai tariant, jos žvaigždė sužibo kone per naktį – per tuos kelis mėnesius, kai B.Szydlo sėkmingai vadovavo A.Dudos rinkimų kampanijai. Iš Europos Parlamento ištraukto TTP atstovo pergalė prieš gerokai labiau patyrusį Bronislawą Komorowskį buvo itin netikėta.

J.Kaczynskis nedvejojo – Lenkijai atėjo laikas susipažinti su šia angliakasio dukterimi, ir pareiškė, kad būtent B.Szydlo taps premjere TTP pergalės Seimo rinkimuose atveju.

Galėjo atsidurti PPP

Patirties politikoje B.Szydlo turi daug. Pradėjusi nuo etnografijos studijų Jogailos universitete Krokuvoje, ji kelerius metus dirbo šio miesto istorijos muziejaus folkloro skyriuje.

Bet muziejininkystę Osvencime, kur Antrojo pasaulinio karo metais veikė koncentracijos stovykla, gimusi B.Szydlo iškeitė į politiką ir galiausiai 1998 metais buvo išrinkta 11 tūkst. gyventojų turinčio Bžeščių miesto Pietų Lenkijoje mere.

„Turėjau parodyti, kad moterys irgi šį tą sugeba“, – darbą Bžeščėse, kur, kaip ir visur kitur Lenkijoje, dominavo agresyvi vyriška politika, prisimena politikė.

Po septynerių metų ji buvo išrinkta į Seimą. Būtent TTP sąraše, nors galėjo atsidurti ir liberalesnės PPP stovykloje: „Laimė, nuo tokio žingsnio mane apsaugojo Dievas.“

Po draugės ir partijos kolegės žūties per lėktuvo katastrofą netoli Smolensko, kai žuvo ir Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis, B.Szydlo perėmė jos pareigas ir 2010-ųjų gegužę tapo Seimo Finansų komiteto pirmininko pavaduotoja.

Dar po mėnesio jai atiteko ir TTP vicepirmininko pareigos – partijos elitas žuvo Rusijoje, tad naujų lyderių teko ieškoti paskutiniuose Seimo suoluose.

Vengė skandalingų pareiškimų

Ilgą laiką lenkams B.Szydlo įsiminė tik kaip „deputatė su sege“. Seimūnės švarko atlape visada puikuodavosi smaragdinė segė – kuklios elegancijos simbolis.

Dabar, žinoma, epitetų daugiau. Ji ir patyrusi, ir pasitikinti savimi, ir ryžtinga.

„Mes tai įveiksime“, – toks buvo B.Szydlo rinkimų šūkis, o birželį, kai J.Kaczynskis pristatė ją kaip kandidatę į Lenkijos vyriausybės vadovus, ji ramiai tepasakė: „Kalbėsiu trumpai. Esu Szydlo, Beata Szydlo.“

Mes, ne aš – daugiskaita šiemet jau kalbėjo Vokietijos kanclerė Angela Merkel, o savotišku dvigubu prisistatymu, žinoma, garsėja garsusis agentas Džeimsas Bondas.

Vis dėlto pagrindinė B.Szydlo stiprybė – ne tai, kas ji yra, bet tai, kas ji nėra. Pirmiausia ji – ne E.Kopacz, kuri pralaimėjo ir dėl aštuonerių ne visada sėkmingo darbo valdžioje metų naštos.

Tačiau B.Szydlo – ir ne J.Kaczynskis, kuris prieštaringai vertinamas ne tik Lenkijoje, bet ir visoje Europoje. TTP lyderiu nepasitiki beveik 60 proc. lenkų.

B.Szydlo per rinkimų kampaniją elgėsi pabrėžtinai nepriekaištingai. Nė vienoje jos kalboje neatsirado vietos J.Kaczynskio taip mėgstamoms teorijoms apie suktus vokiečius ar tuoj pulsiančią Rusiją.

Kai J.Kaczynkis spalio viduryje leptelėjo nesąmonę apie migrantus, kurie į šalį neva atsiveš parazitų, buvo vėlu – rinkėjai jau buvo apsisprendę.

„Ji iš tiesų prisistatė kaip antroji A.Merkel, kaip lyderė, kuri gerokai jautresnė socialinėms problemoms“, – teigė Varšuvos universitete dirbantis politinės rinkodaros specialistas Norbertas Maliszewskis.

Pakvietė gelbėti valstybės

B.Szydlo kelis mėnesius tiesiog aiškino norinti „mažus žmones“ išgelbėti iš 8 metus trukusios nelaimės vadovaujant PPP.

Jos retorika buvo paprasta – nė žodžio apie užsienio politiką, jokių kalbų apie tautai istorinius rinkimus. Kurtas paprastos, daug dėl Lenkijos šeimų, pensininkų ir vaikų dirbančios moters įvaizdis.

„Lenkijoje norime solidarumo, – per rinkimų kampaniją nuolat kalbėjo B.Szydlo. – Norime tarnauti Lenkijai, norime klausytis žmonių.“

Tarp TTP pažadų – mėnesinės išmokos už auginamus vaikus, nemokami vaistai 75 metų ir vyresniems žmonėms, mokesčių lengvatos smulkiesiems verslininkams ir pensinio amžiaus sumažinimas nuo 67 iki 65 metų.

PPP tikina, kad pinigų visiems šiems pažadams nėra, bet krokuviškis sociologas Jaroslawas Flisas pabrėžia: „Lenkijos žmonės nori permainų, bet ne revoliucijos, todėl jiems patiko nuosaikesnė TTP retorika.“

Be to, B.Szydlo paprasčiausiai niekada nebuvo įsivėlusi į kokius nors skandalus. Ji už mokesčių mokėtojų pinigus nesilanko restoranuose ir neperka firminių laikrodžių – o būtent taip elgėsi kai kurie PPP nariai.

Provincijoje laikrodžiai kitokie

Per rinkimų kampaniją politikė laikėsi kaip įmanoma arčiau žmonių. Pcimo miestelyje ji pasiraitojo rankoves ir kartu su vietiniais kibo į per audrą apgriautos mokyklos remontą, o Bžeščėse atvyko į šachtininkų protestą dėl kasyklos uždarymo.

Pavyzdingai kukliu laikomas ir B.Szydlo, su vyru Edwardu, kuris yra istorikas, užauginusios sūnus Tymoteuszą ir Blažejų, namas Bžeščėse.

„Tai mėlynas namas miško pakraštyje, apsuptas gražaus sodo, nutolęs nuo kaimynų. Mažame Bžeščių miestelyje moteris, kuri netrukus gali tapti vyriausybės vadove, ilsisi nuo politinio šurmulio“, – birželį rašė Lenkijos leidinys „Fakt“.

Miško pakraštyje stovinčio mėlyno namo sodas jau paruoštas žiemai. Tiesa, kaimynai teigia, kad jis ir taip visada prižiūrimas.

„Beata – visiškai normali moteris. Ji avi guminius ilgaaulius ir sodina gėles. Beje, lydima katės“, – vienas kaimynas pasakojo žurnalistams.

Iš tiesų B.Szydlo liko ištikima provincijai: „Visada pabrėžiu, iš kur esu kilusi. Žodis „provincija“ man neturi jokio neigiamo atspalvio. Esu kilusi iš krašto, kuriame svarbios tradicinės vertybės.“

Visa tai ir įtikino. Nuolatiniai konservatorių rinkėjai pirmiausia gyvena kaimiškosiose Lenkijos vietovėse, jaučiasi apleisti ir pamiršti, o TTP suvokė, kad laikrodžiai toli nuo Varšuvos tiksi šiek tiek kitaip.

Gąsdina V.Orbano pavyzdžiu

Ir vis dėlto negalima atmesti, kad visa ši TTP įvaizdžio švelninimo procedūra tebuvo dūmų užsklanda, kad B.Szydlo tiesiog klusniai vykdys partijos lyderio J.Kaczynskio nurodymus.

Pastarasis prieš pat rinkimus lyg tyčia parodė senąjį skandalingąjį TTP veidą, kai itin vaizdingai perspėjo apie musulmonų migrantų į Lenkiją esą atsivežamus pavojus.

„Cholera Graikijos salose, dizenterija Vienoje, visokios bakterijos ir parazitai – tiems žmonėms visi šie dalykai nežalingi, bet gali būti pavojingi čia“, – pareiškė J.Kaczynskis.

Būtent dėl jo valdingo charakterio nemažai lenkų apžvalgininkų įspėja, kad vienvaldystė šaliai gali pasirodyti pavojinga. Esą suvešės nacionalizmas, padidės Katalikų bažnyčios įtaka, be to, kalbama net apie tvirtos rankos valdžią – kaip Vengrijoje, kurios premjerą Viktorą Orbaną TTP nuolat giria.

Galiausiai B.Szydlo premjero poste gali ir neužsibūti, jei tik J.Kaczynskis įžvelgs grėsmę savo autoritetui. Taip jau yra buvę.

„Kai 2005 metais TTP laimėjo rinkimus ir premjeru tapo Kazimierzas Marcinkiewiczius, viskas iš pradžių buvo gerai, nes jis vykdė nurodymus.

Bet kai K.Marcinkiewiczius panoro kiek nepriklausomybės ir savarankiškumo, J.Kaczynskis iškart paskelbė, kad premjeras nevykdo partijos programos, ir pats pakeitė jį poste. Situacija šiandien panaši ir manevras gali pasikartoti. Aišku, jei B.Szydlo apskritai norės būti savarankiška“, – „Lietuvos rytui“ tvirtino politikos apžvalgininkas Jacekas Komaras.

Sako nesileisianti stumdoma

B.Szydlo ir pati supranta, kokia J.Kaczynskiui svarbi partinė ištikimybė. Kai A.Duda buvo išrinktas prezidentu, ji iškart priskyrė visus nuopelnus TTP lyderio „politiniam genialumui“.

Tačiau būsimoji premjerė tikina, kad nesileis tampoma tarsi lėlė: „Žinau, jog žmonės kalba, kad būsiu tik pastumdėlė. Bet aš turiu savo požiūrį ir savo nuomonę. Galiu būti užsispyrusi ir neleisiu, kad mane stumdytų.“

Tai, žinoma, tik kalbos, bet pasikeitusi ir Lenkija. 2006–2007 m., kai ją valdė dvyniai Kaczynskiai, šalis buvo gerokai skurdesnė, kamuojama nedarbo, įvairių kompleksų.

Dabar ekonomika kiekvienais metais auga, o bedarbių taip pat vis mažiau. Milijardai eurų iš ES fondų Lenkijos žemės ūkiui ir infrastruktūros projektams reiškia, kad Bendrija čia labai populiari, o Varšuvos balsas Briuselyje girdimas vis geriau.

„Lenkijos žmonės neatleistų J.Kaczynskiui ir jo partijai, jei jų valstybė vėl virstų rimtai nevertinama Europos neklaužada“, – pažymėjo Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“, darantis išvadą, kad TTP lyderis ir pats supranta, jog jam geriau tūnoti užkulisiuose.

Kas lėmė skaudų PPP pralaimėjimą?

PPP, kurios lyderis Donaldas Tuskas pernai išvyko į Briuselį pirmininkauti Europos Vadovų Tarybai, anksčiau tereikėdavo pavadinti TTP „bepročių nacionalistų“ sambūriu. Bet šį kartą tokia taktika nesuveikė.

Kai prieš prezidento rinkimus perrinkimo siekęs B.Komorowskis atsisakė dalyvauti tiesiogiai per televiziją transliuotuose debatuose su A.Duda, PPP atstovo populiarumas smarkiai smuko. Rinkėjai tokį žingsnį palaikė – ne be reikalo – arogantišku.

Jau prieš Seimo rinkimus nuobodi premjerės E.Kopacz kampanija taip ir neužsikūrė. Be to, apklausos parodė, kad lenkai laiko E.Kopacz nekūrybinga technokrate, o PPP – galios ištroškusiais ir pasipūtusiais liberalais.

Be abejo, partijai pakenkė ir pernykštis pokalbių klausymosi skandalas.

Pernai vasarą žiniasklaida paviešino įrašytus įtakingų PPP narių pokalbius elitiniuose Varšuvos restoranuose.

„Mes susipyksime su rusais ir su vokiečiais, o tada manysime, kad viskas puiku, nes pačiulpėme amerikiečiams“, – lenkus glumino tokie tuomečio Lenkijos užsienio reikalų ministro Radoslawo Sikorskio ir kitų PPP atstovų teiginiai.

Visuomenę suerzino ir smulkesni skandalai. Tarkim, PPP atstovaujantis parlamentaras Slawomiras Nowakas, į turto deklaraciją pamiršęs įrašyti 5 tūkst. eurų vertės laikrodį.

Taip pat paaiškėjo, kad švietimo ministrė Joanna Kluzik-Rostkowska, sulaukusi daug kritikos dėl apverktinos pradinių mokyklų būklės, savo vaikus leidžia į privačias mokyklas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.