Lenkai baidosi diktato

Sociologinių apklausų bendrovės IBRiS tyrimai parodė, kad lenkai vis baugiau žvelgia į Teisės ir teisingumo partijos (TTP) vienvaldystę. Net 55 proc. apklaustųjų mano, kad demokratijai Lenkijoje iškilo grėsmė. Pavojaus nemato tiktai 28 proc. piliečių.

B.Szydlo vadovaujama vyriausybė gąsdina liberalių pažiūrų visuomenės dalį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
B.Szydlo vadovaujama vyriausybė gąsdina liberalių pažiūrų visuomenės dalį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

2015-12-02 07:45, atnaujinta 2017-10-01 19:10

Apžvalgininkai nė neabejoja: nuogąstavimus dėl grėsmės demokratijai sukėlė naująją vyriausybę suformavusi konservatyvi ir ksenofobiška TTP. Ji iš karto ėmė ignoruoti ir žeminti opoziciją.

Tokie valdančiųjų, per rinkimus užsitikrinusių absoliučią daugumą Seime, veiksmai stulbina ne tik šalies visuomenę, bet ir visos ES vadovus.

Spėjama, kad TTP nori perimti žiniasklaidos, teismų bei slaptųjų tarnybų kontrolę ir nedemokratiniais metodais užsitikrinti valdymą ilgiems metams – taip, kaip tai daro Vengrijoje šeimininkaujanti partija „Fidesz“.

Juk vyriausybėje oficialių pareigų atsisakęs, bet griežtai ją kontroliuojantis TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis neseniai prasitarė, kad planuoja šalį valdyti mažiausiai 20 metų.

Intelektualai ragina netylėti

Nesutikti su autoritariniu Lenkijos valdymu tautiečius paragino didžiausias šalies dienraštis „Gazeta Wyborcza“, pažadėjęs nuolat skelbti visas TTP nuodėmes.

Redakcija prie laikraščio nemokamai pridėjo Lenkijos konstitucijos tekstą ir paragino neleisti TTP keisti jos turinio.

O TTP iš tiesų neslepia norinti į Konstituciją įrašyti daugiau teisių Bažnyčiai, uždrausti tos pačios lyties asmenų santuokas, dirbtinį apvaisinimą ir abortus, išplėsti prezidento įgaliojimus.

Laikraštis naujoje skiltyje pakvietė žmones kartu kurti pilietinę demokratinę respubliką. Garsūs intelektualai ir paprasti skaitytojai dalijasi mintimis, kaip reikėtų priešintis nedemokratiškiems TTP veiksmams.

Vienas pirmųjų dienraštyje nepritarimą TTP valdžiai išsakė buvęs finansų ministras, Lenkijos rinkos reformų autorius Leszekas Balcerowiczius.

Profesorius pareiškė, kad Lenkija greitai sugrįš į vienpartinius socializmo laikus, jei TTP bus leista perimti viską į savo rankas.

Tuo metu garsus sovietmečio opozicionierius filosofijos mokslų daktaras Marcinas Krolis priminė, kad TTP per Seimo rinkimus iš tiesų palaikė tik 19 proc. rinkėjų, todėl partija esą neturi teisės veikti šalies vardu.

Oficialiai TTP surinko 39 proc. balsų, bet J.Kaczynskį ir jo draugus iš tikrųjų parėmė perpus mažiau lenkų – juk rinkimuose nedalyvavo net pusė balsavimo teisę turinčių žmonių.

Opozicija ignoruojama

Vyriausybės kritikai daug vilčių deda į tinkle „Facebook“ susikūrusį Demokratijos gynimo komitetą (DGK), jau suvienijusį 40 tūkst. šalininkų. DGK pranešė kuriantis tokio pat pavadinimo visuomeninę organizaciją, turėsiančią filialų visuose regionuose.

DGK lyderis 40-metis informatikas Mateuszas Kijowskis paragino viešinti ir registruoti kiekvieną naujosios valdžios įvykdytą demokratinių principų pažeidimą ir garsiai dėl to protestuoti.

Komitetas jau šią savaitę rengs pirmąsias protesto demonstracijas prie Seimo. Jas, žinoma, lydės ir kontrprotestai. Mat TTP paragino savo šalininkus atsakyti dar gausesnėmis vyriausybės palaikymo akcijomis.

Seime TTP kol kas visiškai ignoruoja opoziciją. Valdžia savo nuožiūra keičia Seimo komisijų nuostatus, didina ar mažina jų narių skaičių, blokuoja opozicijos atstovų kandidatūras.

Daugelis svarbesnių permainų vykdomos naktiniuose posėdžiuose – taip opozicijai nesudaromos sąlygos iš anksto susipažinti su svarstomais klausimais.

Pasipriešinimą tokiai savivalei žlugdo maišatis valdžią Seime praradusioje Piliečių platformos partijoje (PPP). Pastarąją užvaldė rietenos dėl to, kuri iš dviejų vidaus frakcijų perims partijos vairą.

Liberalai aplenkė PPP

Vidaus kovose paskendusi PPP į TTP savivalę Seime atsako vien demonstratyviu nedalyvavimu balsavimuose. O PPP pasyvumu pasinaudojo vos prieš pusmetį susikūrusi ir pirmą kartą į Seimą patekusi liberali Šiuolaikinė partija.

Jos vadovas, Lenkijos ekonomistų draugijos pirmininkas Ryszardas Petru drąsiausiai ir efektingiausiai kritikuoja TTP vyriausybę.

43 metų politikas tapo bendru opozicijos lyderiu.

Kaip parodė naujausi IBRiS tyrimai, Šiuolaikinė partija populiarumu jau pralenkė PPP, nors Seime jos frakcija yra beveik penkis kartus mažesnė.

Už Šiuolaikinę partiją Seimo rinkimuose balsuotų 23 proc., o už PPP – tik 15 proc. balso teisę turinčių lenkų, nors dar prieš du mėnesius abi politines jėgas atitinkamai rėmė 24 proc. ir 7,6 proc. rinkėjų. Tiesa, TTP dabar palaikytų net 42 proc. lenkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.