Suformavus naująją vyriausybę Lenkijoje pakvipo krize

Nuo dienos, kai Lenkijoje vyriausybę suformavo nacionalistinė Teisės ir teisingumo partija (TTP), dar nepraėjo nė mėnuo, tačiau dėl skandalingų savavališkų sprendimų šalyje jau bręsta konstitucinė krizė. Seimūnai net grasina vieni kitus išskersti, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Opozicijos atstovai Seime prieš TTP protestavo rankose laikydami konstituciją.<br>R.Butrimo nuotr.
Opozicijos atstovai Seime prieš TTP protestavo rankose laikydami konstituciją.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas BUTRIMAS, „Lietuvos rytas“

Dec 5, 2015, 11:02 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 4:19 AM

Krizę sukėlė TTP siekis savavališkai paskirti net penkis „savus“ teisėjus į Konstitucinį tribunolą (KT), o trijų ankstesnio Seimo patvirtintų teisėjų įgaliojimus sustabdyti.

Neabejojama, kad TTP siekia, jog KT, turintis galutinio sprendimo teisę, neblokuotų planuojamų autoritariškų valdančiųjų sprendimų.

Valdžia, kuriai padėjo partijos garbės narys prezidentas Andrzejus Duda, permainas įvykdė ketvirtadienio naktį. Tai sukėlė konstitucinę krizę šalyje.

Mat pagal įstatymą KT turi sudaryti penkiolika teisėjų, o dabar jų yra aštuoniolika.

Seime aidėjo grasinimai

Tokių aistrų, kokios Lenkijos Seime kunkuliavo trečiadienį, šalis galbūt net nebuvo regėjusi.

O kad emocijos buvo išskirtinės, liudijo tokie Valstiečių partijos atstovo Krzysztofo Paszyko žodžiai: „Nedaug trūksta, kad mes vieni kitus imtume skersti – kaip tutsių ir hutų gentys Ruandoje.“

Seimūnų nesivaldymo priblokštas radijo „Tok FM“ korespondentas pareiškė, kad Lenkijos Seimas darosi panašus į Ukrainos Aukščiausiąją Radą – esą trūksta tik muštynių.

Aistras sukėlė TTP skubėjimas paskirti naujus KT narius nelaukiant tribunolo sprendimo, ar teisingai elgiasi prezidentas nepatvirtindamas ankstesnio Seimo išrinktų trijų teisėjų.

Savo planą TTP nutarė įvykdyti per dvi paras, Seimo posėdžius rengdama naktimis, o trečiadienį jau liepdama deputatams balsuoti.

Opozicija siekė balsavimą nukelti ir reikalavo palaukti KT sprendimo bei leisti visuomenei susipažinti su kandidatais į KT narius. O kai Seimo pirmininkas atmetė šiuos prašymus, opozicijos atstovai pradėjo garsiai šaukti ir trypti kojomis.

Rankose jie į viršų kėlė konstituciją ir skandavo: „Ne – diktatūrai!“, „Ne – komunizmui!“

Sovietmečio disidentė Henryka Krzywonos per mikrofoną šaukė, jog už demokratiją tauta kovojo ne tam, kad TTP vėl atkurtų vienos partijos diktatūrą ir kėsintųsi į konstituciją.

Opozicija nieko nepešė. Nauji kandidatai į KT narius buvo patvirtinti.

Prezidentūroje prisiekė naktį

Dar tą pačią naktį prezidentas A.Duda prisaikdino naujuosius KT narius. Nors į ceremoniją nebuvo pakviesti nei opozicijos lyderiai, nei KT pirmininkas, joje dalyvavo jokių oficialių pareigų neinantis TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis.

Opozicija ir žiniasklaida pastarąjį vis dažniau vadina Lenkijos imperatoriumi, nes jo nuomonė, regis, yra svarbiausia tiek prezidentui, tiek premjerei Beatai Szydlo.

Galiausiai TTP požiūrį į KT išsakė seniausias Seimo narys – sovietmečio disidentas Konradas Morawieckis. Jis pareiškė, kad tautos valia yra aukščiau įstatymų – rinkėjai balsavo už TTP, tad ši partija turi teisę vykdyti savo rinkėjų norus.

Opozicija tokį teiginį išvadino antausiu demokratijai.

Demonstracijos nesiliauja

Ketvirtadienį KT svarstant opozicijos skundą, prie pastato visą dieną vyko opozicijos ir TTP šalininkų demonstracijos.

Opozicijos šalininkai džiaugsmo šūkiais sutiko KT sprendimą, esą prezidentas suklydo nepatvirtindamas ankstesnio Seimo išrinktų teisėjų ir privalo juos tuoj pat prisaikdinti. Žmonės skandavo: „Konstitucija, demokratija, o ne Kaczynskis!“

Tuo metu TTP rėmėjai aiškino, kad „Tribunolo nariai – prostitutės“, ir reikalavo išvaikyti KT.

Apžvalgininkai dabar spėja, kad TTP lyderiai gali netgi ryžtis panaikinti visų KT narių įgaliojimus ir steigti visiškai naują Tribunolą, į kurį patys išrinks visus narius.

Tai esą liudija ir A.Dudos kalba per televiziją. Prezidentas kone spjovė į jį kritikuojantį KT nuosprendį ir pareiškė, kad kurs ekspertų grupę, kuri turės paruošti naujus Tribunolo narių rinkimo principus.

Iki šiol KT nariai buvo renkami devyneriems metams, o Tribunolas turėjo teisę atšaukti neteisėtus Seimo, kitų teismų ir valstybės institucijų sprendimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.