Jaroslawas Kaczynskis Lenkijos vyriausybę tampo už virvučių

Neseniai Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas slapta dalyvavo penkių valandų susitikime kalnų kurorte su galingiausiu žmogumi Lenkijoje.

Ekspertai dabar teigia, kad po brolio mirties J.Kaczynskis dramatiškai pasikeitė.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Ekspertai dabar teigia, kad po brolio mirties J.Kaczynskis dramatiškai pasikeitė.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
AFP/“Scanpix“ nuotr.
AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Kaczynskio valdymas primena V.Orbano kietą ranką Vengrijoje.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Kaczynskio valdymas primena V.Orbano kietą ranką Vengrijoje.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 9, 2016, 6:00 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 6:29 PM

Tačiau vietoj to, kad šnekėtų su Lenkijos ministre pirmininke ar prezidentu, Vengrijos politikas susitiko su Jaroslawu Kaczynskiu – Lenkijos valdančiosios partijos vadovu, kuris šiuo metu net neturi oficialios pozicijos vyriausybėje.

Paslaptingas susitikimas svečių namuose Lenkijos pietuose dar labiau sustiprino įspūdį, kad būtent J.Kaczynskis, o ne ministrė pirmininkė Beata Szydlo ar prezidentas Andrzejus Duda priima pagrindinius sprendimus šalyje.

Be to, panašu, kad J.Kaczynskis, kaip ir jo kolega iš Vengrijos, galimai veda savo tautą nedemokratišku keliu, rašo „The Associated Press“.

Pasikeitė po brolio mirties

67 metų partijos „Teisė ir teisingumas“ (TTP) lyderis savo brolio dvynio Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio neteko 2010 metais, kai jo lėktuvas sudužo Rusijoje.

Nuo pat vaikystės broliai Kaczynskiai traukė visuomenės dėmesį. Dar būdami vaikais septintajame dešimtmetyje jie sužavėjo Lenkiją kaip aktoriai.

O devintajame dešimtmetyje pradėjo politines karjeras prisijungdami prie Nobelio premijos laureato Lecho Walesos antikomunistinio judėjimo „Solidarumas“.

Deja, ekspertai dabar teigia, kad po brolio mirties J.Kaczynskis dramatiškai pasikeitė.

„Jo charakteris sukietėjo. Dabar jis yra vienišas ir tai ryškiai atsispindi jo politikoje. Jis nori valdyti stipria ranka ir yra labai aišku, jog visa galia plaukia iš jo biuro,“ – tvirtino buvęs ministras pirmininkas Kazimierzas Marcinkiewiczius, TTP vyriausybei vadovavęs 2005-2006 metais.

Pernai J.Kaczynskio vadovaujama TTP laimėjo dvejus rinkimus, tad dabar partijos rankose atsidūrė prezidentūra, ministrų kabinetas ir parlamento dauguma.

Per pastaruosius 26 metus demokratiškoje Lenkijoje jokia kita partija nėra turėjusi tiek daug galios.

Vyriausybei atėjus į valdžią, ji greitai įtvirtino savo galią priimdama įstatymus, kurie suteikė valdančiajai partijai įtaką Konstituciniame Tribunole ir tiesioginę viešosios žiniasklaidos kontrolę. Vyriausybė taip pat sustiprino ir savo sekimo pajėgumus.

Šie sprendimai ES sukėlė nemenką nerimą. Briuselis neseniai pradėjo preliminarų tyrimą, kuriame sieks nuspręsti ar Lenkijos vyriausybė gali būti kaltinama „sistematišku grasinimu įstatymų viršenybei.“

Liberalių pažiūrų lenkai taip pat piktinasi pokyčiais ir dalyvauja jau du mėnesius vykstančiuose gatvės protestuose.

O J.Kaczynskis laikomas pagrindiniu šių pokyčių planuotoju.

„Jis pastatė save į valstybės vadovo vietą be jokios tikros pozicijos ir jaučiasi joje labai patogiai. Jis neturi jokios tiesioginės atsakomybės ir gali lengvai judinti pėstininkus savo šachmatų lentoje,“ – atskleidė K.Marcinkiewiczius.

Politikas teigė vykdęs J.Kaczynskio nurodymus iki jam perimant ministro pirmininko darbą 2006 metais.

Pasak K.Marcinkiewicziaus, J.Kaczynskis nurodymus vyriausybei duoda kiekvieną dieną.

Nusisuko bendražygiai

J.Kaczynskio politika – socialinės gerovės, nacionalinių vertybių ir katalikybės derinys. TTP patriarchas aktyviai priešinasi homoseksualų santuokoms ir abortams.

Jo partija populiarumą iškovojo smerkdama buvusios partijos „Pilietinė platforma“ (PPP) suburtos vyriausybės liberalią rinkos politiką.

Tai patraukė rinkėjų dėmesį, nes TTP žadėjo padėti tiems, kuriems nenusišypsojo Lenkijos ekonominės sėkmė.

„Jis yra doras žmogus, kuris aiškiai nesiekia asmeninės naudos, bet nuoširdžiai galvoja apie žmonių gyvenimą,“ – tikino viena šalininkė 42 metų virėja Agata Remisz.

Tačiau daugelis atsargiai žvelgia į vyriausybės planus.

Dar 1991 metais nuo Kaczynskių nutolęs L.Walesa dabar pasmerkė TTP vyriausybę kaip grėsmę demokratijai.

„J.Kaczynskis yra intelektualas ir jo diagnozė dėl situacijos Lenkijoje yra teisinga, tačiau jo siūlomas sprendimas kelia abejonių,“ – teigė buvęs prezidentas.

Vengia kalbėti su žurnalistais

J.Kaczynskis niekada nevedė, o po motinos mirties 2013 metais vienas apsigyveno kukliame name. Po brolio Lecho mirties viešumoje jis pasirodo apsirengęs tik juodai ir tikina, kad gedės likusį savo gyvenimą.

Politikas retai duoda interviu ir labiau mėgsta įvairius katalikiškus leidinius. Michalo Kryzmowskis neseniai išleistoje knygoje „Jaroslawo Kaczynskio paslaptys“ tikina, kad partijos vadovas atsainiai žiūri televizijos žinias.

Knygoje pasakojama, kad J.Kaczynskis labai stengėsi savo motiną apsaugoti nuo šoko dėl brolio mirties.

Beveik du mėnesius jis jai pasakojo, kad prezidentas laivu keliauja iš vizito JAV dėl to, kad ugnikalnio išsiveržimas privertė nutūpti daug lėktuvų. Jis net paprašė išspausdinti netikrą laikraščio kopiją su šia žinia, kad motina galėtų ją perskaityti pati. Tačiau bėgant laikui, kai motinos sveikata gerėjo, J.Kaczynskis jai atskleidė tiesą.

Tarptautiniuose santykiuose J.Kaczynskis nepasitiki Rusija, kurią laiko pastovia grėsme Lenkijai. Jis taip pat neigiamai žiūri ir į Vokietiją dėl žiauraus Lenkijos užėmimo Antrojo pasaulinio karo metu.

Aštrūs pasisakymai

O dabar valdančioji J.Kaczynskio partija sėja susiskaldymą ir Lenkijoje. TTP vyriausybė pirmoji užsimojo išvalyti šalį nuo komunistinių kolaborantų, bet visuomenės nuomone, naudojami metodai yra per daug kerštingi.

Pernai prieš Seimo rinkimus J.Kaczynskis aiškiai parodė savo nusistatymą prieš migrantus. Politikas pagarsėjo ir pareiškimais, kad atvykėliai į Lenkiją gali atnešti parazitų.

Tuo pačiu metu jis pasmerkė ir ES palaikančius savo oponentus, pavadindamas juos „pačiais blogiausiais lenkais“.

K.Marcinkiewicziaus įsitikinimu, J.Kaczynskio nepasitikėjimas užsieniečiais gali kilti iš jo baimės skraidyti lėktuvu, kuri atsirado net prieš jo brolio mirtį lėktuvo katastrofoje.

J.Kaczynskis atmetė Lenkijos ir Rusijos tyrimus, kurie teigė, kad katastrofa buvo nelaimingas atsitikimas sukeltas žmogiškų klaidų. Vėliau jis įsakė pakartoti visus tyrimus, o tai kai kuriems lenkams pasirodė panašu į maniją.

Tačiau K.Marcinkiewiczius tikina, kad partijos vadovas yra puikus pašnekovas įvariomis temomis.

„J.Kaczynskis yra nuostabus žmogus, liūdnas žmogus, labai draugiškas žmogus. Greičiausiai jis vienintelis turi planą Lenkijai, – svarstė K.Marcinkiewiczius. – Tačiau šis planas yra labai konservatyvus ir nesu tikras, kad jis dera su planu, kurį turi dauguma lenkų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.