ES sprendžia migrantų klausimą: mėgins užkirsti kelią į Europą

ES ir Turkijos lyderiai šiandien atvyko į Briuselį nepaprastam susitikimui spręsti pabėgėlių krizę. Politikai bandys pertvarkyti prieglobsčio suteikimo sistemą ir išspręsti problemas, kylančias dėl išskirtinai didelio pabėgėlių srauto, nematyto nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

AFP/“Scanpix“ nuotr.
AFP/“Scanpix“ nuotr.
Šiandien prasideda neeilinis susitikimas, bandysiantis išspręsti Europos pabėgėlių krizę<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Šiandien prasideda neeilinis susitikimas, bandysiantis išspręsti Europos pabėgėlių krizę<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 7, 2016, 9:45 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 12:32 PM

Šiuo metu ES Turkijai yra pažadėjusi 3 mlrd. eurų už pabėgėlių srauto mažinimą ir jų apgyvendinimą, skelbia BBC.

Pernai daugiau nei milijonas žmonių nelegaliai pateko į Europos Bendriją keliaudami laivu. Dauguma jų į ES atvyko leisdamiesi į pavojingą kelionę iš Turkijos į Graikiją.

Europoje auga įtampa

Šiuo metu apie 13 tūkst. pabėgėlių yra užstrigę ties Graikijos pasieniu su Makedonija. O Europos valstybės siekia apriboti į žemyną patenkančių prieglobsčio prašytojų skaičių.

NATO taip pat plečia savo jūrinę misiją, kuria siekiama bendradarbiauti su žmonių kontrabandininkais Egėjo jūroje, ir ketina didinti bendradarbiavimą su ES išorės sienų agentūra „Frontex“.

Jungtinė Karalystė paskelbė, kad laivas „RFA Mounts BAY“ Egėjo jūroje prisijungs prie kitų laivų iš Vokietijos, Kanados, Turkijos ir Graikijos.

Pabėgėliai, kurių daugelis bėga iš karo zonų Sirijoje ir Irake, vis dar yra pasiryžę leistis į pavojingą jūrinę kelionę nuo Turkijos krantų, kad patektų į Graikijos salas.

Sekmadienį prie Turkijos apsivertus laivui ir nuskendus 25 žmonėms ir vėl teko suvokti, kad ši krizė reikalauja daugelio pabėgėlių paaukoti savo gyvybes.

Bendrijos narės nesusitaria dėl to, kaip derėtų reaguoti į pabėgėlių krizę. Regis, kad net plačiausiai savo duris pabėgėliams atvėrusios Vokietija ir Švedija pradeda jausti įtampą dėl probleminės situacijos.

Šeštadienį Slovakijos parlamento rinkimus laimėjo prieš pabėgėlius nusistačiusios radikaliosios dešinės partijos, o tai gali tik dar labiau paaštrinti situaciją Bendrijoje.

Ketina palaikyti Graikija

Vėlų sekmadienio vakarą Briuselyje Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte'as susitiko su Turkijos premjeru Ahmetu Davutoglu, kad pasiruoštų neeiliniam susitikimui.

Laukiama, kad 28 Bendrijos narės prašys Turkijos atgal priimti tūkstančius pabėgėlių, kurie neatitinka prieglobsčio reikalavimų, mėginant uždaryti kelią per Balkanus į šiaurę traukiantiems pabėgėliams.

Praėjusią savaitę Europos Vadovų Tarybos prezidentas Donaldas Tuskas pranešė, kad jam Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sakė, jog jo šalis yra pasirengusi atgal priimti visus pabėgėlius, kurie bus sulaikomi Turkijos vandenyse.

Pirminiame susitikimo pranešime yra skelbiama, kad ES „palaikys Graikiją šiuo sudėtingu laikotarpiu ir įdės visas įmanomas pastangas padėti jai susitvarkyti su esama situacija“.

„Tai yra visos ES atsakomybė ir būtina greita bei efektyvi mobilizacija“, – toliau tęsiama pranešime.

Pertvarkys prieglobsčio suteikimo sistemą

Praėjusį spalį Bendrija tikino ketinanti perkelti 160 tūkst. daugiausia Graikijoje ir Italijoje esančių prieglobsčio prašytojų. Deja, šiam pasiūlymui stipriai priešinosi kai kurios ES narės ir iš viso buvo perkelti mažiau nei 700 pabėgėlių. 

Tikėtina, kad ES svarstys pertvarkyti prieglobsčio prašymo sistemą, kad būtų sukurta centralizuota prieglobsčio suteikimo sistema, vietoje dabartinės sistemos, kai pabėgėliai prašymus dėl prieglobsčio pateikia ES šalyje, į kurią atvyksta.

Graikijos Europos Parlamento narys Stelios Kouloglou pasakojo BBC, kad žemynui, turinčiam 500 mln. gyventojų, neturėtų būti sunku priimti milijoną pabėgėlių.

„(Europoje) nėra solidarumo, – pareiškė S.Kouloglou. – Nėra jokios pagarbos tarptautinei teisei ir vertybėms.“ 

Užstrigę prie Makedonijos

Kasdien per Turkiją į Graikiją vis dar atkeliauja daugiau nei 2 tūkst. į turtingas šiaurines ES šalis siekiančių patekti pabėgėlių.

Tačiau Bendrijos nare siekianti tapti Makedonija į savo teritoriją neleidžia patekti prieglobsčio prašytojams. Pasienyje jų laukia spygliuotos vielos tvoros ir sargybos bokštai.

Laikina palapinių stovykla, atsiradusi aplink Idomeni perėją tarp Graikijos ir Makedonijos, tapo pagrindine tema, kai šiomis dienomis kalbama apie pabėgėlių krizę.

Sekmadienį pranešimai iš šios vietovės skelbė, kad Makedonija nebeleido į šalį įeiti niekam iš konkrečių Irako ir Sirijos teritorijų, kurios, Makedonijos manymu, negali būti laikomos aktyviomis konflikto zonomis.

Dauguma stovykloje esančių pabėgėlių visiškai priklauso nuo savanorių dalijamo maisto, o tokie ištekliai, kaip mediena laužams kurti, yra ypač reti.

„Mes čia jau esame penkias ar šešias dienas – kas pamena, kiek dienų jau praėjo?“, – svarstė 27-metė iš Sirijos sostinės Damasko kilusi Narjes al Shalaby.

N.al Shalaby keliauja kartu su savo motina ir dviem dukromis: penkiamete Maria ir 10 metų Bara'a. Moters vyras kartu su jų trečiąja dukra šiuo metu jų jau laukia Vokietijoje.

„Viskas, ką čia darome, tai miegame, pabundame ir vėl miegame, – pasakojo N.al Shalaby. – Mes išalkstame, porą valandų palaukiame eilėje, kad gautume sumuštinį, grįžtame ir toliau miegame.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.