Makedonijos pareigūnai prieš migrantus panaudojo ašarines dujas

Sekmadienį Makedonijos policija

Sekmadienį Makedonijos policija panaudojo ašarines dujas prieš šimtus migrantų.<br>AFP nuotr.
Sekmadienį Makedonijos policija panaudojo ašarines dujas prieš šimtus migrantų.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2016, 1:53 PM, atnaujinta May 29, 2017, 7:06 PM

Graikijos policija informavo, kad sekmadienį Makedonijos policija panaudojo ašarines dujas prieš šimtus migrantų, kai šie bandė pralaužti tvorą ir patekti iš Graikijos į Makedoniją.

Incidentas įvyko netoli Idomenio pasienio kirtimo punkto šiaurės Graikijoje. Po to, kai vasario mėnesį Balkanų valstybės uždarė sienas, nutrūko nelegalių migrantų maršrutas pro Balkanus. O Graikijos-Makedonijos pasienyje galimybės keliauti toliau į Europą laukia daugiau nei 11 200 žmonių.

„The Associated Press“ rašo, kad neramumai prasidėjo po to, kai maždaug 500 migrantų sureagavo į gandus, kad dviejų šalių siena netrukus bus atidaryta. Šiuos gandus dar nuo šeštadienio platino aktyvistai.

Makedonijos policijai tokią informaciją paneigus apie 100 migrantų pabandė perlipti tvorą. Siekdama suvaldyti minią Makedonijos policija panaudojo ašarines dujas ir svaiginamuosius įtaisus. Migrantai į tai atsakė mėtydami akmenis. Tuo metu Graikijos policininkai incidentą stebėjo, bet neįsikišo.

 “Yra incidentų ... Graikijos pusėje. Graikų policija naudoja ašarines dujas netoli sienos su Makedonija. Makedonijos pusėje kol kas ramu“, – AFP sakė vienas Makedonijos policijos aukšto rango pareigūnas. 

Protestas įvyko, kai skurdžioje ir perpildytoje Idomenio stovykloje pasklido gandai, kad Makedonija atidarys sieną. Panašūs gandai prieš dvi savaites taip pat išprovokavo nesėkmingą bandymą veržtis pro tvorą. 

Graikijos pareigūnų pastangos įtikinti migrantus palikti Idomenį ir persikraustyti į netoliese esančius priėmimo centrus nebuvo sėkmingi ir daug žmonių nusprendė likti vietoje, vildamiesi, kad siena bus atidaryta. 

Vasario pabaigoje Makedonijos policija panaudojo ašarines dujas prieš maždaug 300 migrantų, kurie prasiveržė pro graikų policijos kordoną ir pasileido bėgių kelio tarp abiejų šalių link. Tuomet Europos Sąjunga (ES) išreiškė „susirūpinimą“ dėl didelio griežtumo. 

Šio sekmadienio incidentas įvyko kitą dieną po to, kai penki žmonės nuskendo prie Graikijai priklausančios Samo salos. Tai yra pirmos žūtys Egėjo jūroje nuo to laiko, kai prieš tris savaites įsigaliojo prieštaringai vertinamas ES ir Turkijos susitarimas pabėgėlių srautui pažaboti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.