ES atšaukia derybas dėl krizės Makedonijoje

Europos Sąjunga (ES)

Europos Sąjunga (ES) ketvirtadienį atšaukė jos tarpininkaujamas derybas, kuriomis siekiama išspręsti politinę krizę Makedonijoje, pranešė ES atstovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos Sąjunga (ES) ketvirtadienį atšaukė jos tarpininkaujamas derybas, kuriomis siekiama išspręsti politinę krizę Makedonijoje, pranešė ES atstovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf,

Apr 21, 2016, 5:21 PM, atnaujinta May 28, 2017, 2:43 AM

ES pakvietė Makedonijos lyderius penktadienį pradėti dialogą, kurio tikslas būtų įveikti pastaruosius dvejus metus šią mažą Balkanų šalį krečiančią krizę.

„Apgailestaujame, kad planuotas lyderių susitikimas Vienoje balandžio 22 dieną neįvyks“, – pranešė Europos Komisijos atstovė Maja Kocijancic.

„Mes nuolat kartojome, kad Piržino susitarimo nutraukimas turėtų rimtų pasekmių šiai šaliai“, – pridūrė ji, kalbėdama apie praėjusių metų susitarimą, kurį pasiekė politiniai lyderiai, remiami Europos Sąjungos.

Makedonija politinėje aklavietėje yra jau dvejus metus, tačiau krizė kilo balandžio 12 dieną, kai prezidentas Georgė Ivanovas nusprendė nutraukti tyrimus dėl daugiau nei pusšimčio viešųjų asmenų, tarp jų aukštų politikų, siejamų su pernai kilusiu telefono pokalbių pasiklausymo skandalu.

Trečiadienį Makedonijos opozicija pareiškė, kad dalyvaus ES derybose tik su sąlyga, jei prezidentas atšauks savo sprendimą ir atidės vėlesniam laikui pirmalaikius rinkimus, kurie, kaip anksčiau paskelbė G.Ivanovas, vyks birželio 5 dieną.

Prezidento sprendimas nutraukti tyrimą išprovokavo kelias dienas trukusius gatvių protestus; dar trečiadienį keliuose šalies miestuose protestavo keli tūkstančiai žmonių.

Opozicija pagrasino boikotuoti birželio mėnesio rinkimus, nes esą nėra sąlygų surengti laisvą ir sąžiningą balsavimą. Tokio paties požiūrio laikosi ir ES.

Makedonija nuo 2005 metų yra kandidatė stoti į ES, tačiau ji dar turi pradėti derybas dėl stojimo į Bendriją.

Be to, šalį su Briuseliu sieja migrantų krizė, kadangi ji uždarė savo sienas tūkstančiams žmonių, bandančių kirsti jos teritoriją iš Graikijos.

„Mes labai apgailestautumėme dėl Skopjė atsitraukimo, kadangi tai dar labiau nutolintų šalį nuo jos siekio įstoti į Europos Sąjungą“, – sakė M.Kocijancic.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.