ES grasina Makedonijai sankcijomis

Europos Sąjunga (ES)

Makedonijoje – sumaištis.<br>AP nuotr. iš archyvo
Makedonijoje – sumaištis.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2016, 7:35 PM, atnaujinta May 28, 2017, 2:31 AM

Šalis išlieka sąmyšyje nuo tada, kai 2015 metų vasario mėnesį opozicija apkaltinimo tuometinį ministrą pirmininką Nikola Gruevski ir kontržvalgybos vadą, kad šie slapta klausėsi 20 tūkst. žmonių telefoninių pokalbių.

Pagal susitarimą, tarpininkaujant ES, praėjusiais metais Makedonijos politikai sutiko paskirti specialųjį prokurorą šiam skandalui tirti ir surengti išankstinius rinkimus. Tačiau procesas atsidūrė ant žlugimo ribos.

ES nori apsvarstyti, kad krizės sprendimo procesui kliudantiems politikams būtų uždrausta keliauti ir būtų įšaldytas šių politikų turtas.

Krizę praėjusią savaitę pagilino prezidento Georgo Ivanovo sprendimas 56 tariamai įsivėlusiems į skandalą pareigūnams suteikti amnestiją. Ši krizė taip pat gali kliudyti šalies pastangoms prisijungti prie ES ir NATO.

Be to, praėjusią savaitę Makedonija pranešė, kad šalis birželio penktą dieną surengs pirmalaikius parlamento rinkimus.

Už ES plėtrą atsakingas Komisijos narys Johannesas Hahnas ir kiti ES tarpininkai sakė, kad Makedonija privalo imtis skubių veiksmų, padėsiančių užtikrinti, kad rinkimai būtų patikimi, o juos galėtų pripažinti tarptautinė bendruomenė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.