Popiežius Pranciškus ragina Europą griauti sienas

Popiežius Pranciškus

Popiežius Pranciškus ragina Europą griauti sienas.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Popiežius Pranciškus ragina Europą griauti sienas.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2016, 3:26 PM, atnaujinta May 26, 2017, 9:58 AM

Primindamas Europos Sąjungos (ES) kūrėjus ir laikotarpį po Antrojo pasaulinio karo, pontifikas sakė, kad jie „išdrįso radikaliai pakeisti modelius“, privedusius prie karo.

„Šiandien labiau nei bet kada jų vizija įkvepia mus statyti tiltus ir griauti sienas“, – pridūrė jis kalboje, kurią pasakė atsiimdamas ES Karolio Didžiojo premiją.

Netikėtai nusprendęs atsiimti šį apdovanojimą Pranciškus pasakė tipiškai griežtą kalbą auditorijai, kurioje buvo Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir pagrindinių ES institucijų – Europos Vadovų Tarybos, Europos Komisijos, Europos Parlamento ir Europos centrinio banko – vadovai.

Pontifikas sakė, kad svajoja apie Europą, kurioje „buvimas migrantu nebūtų nusikaltimas“.

„Kas tau nutiko, humanizmo Europa, kovotoja už žmogaus teises, demokratiją ir laisvę? – klausė jis. – Kas tau nutiko, Europa, (kuri esi) poetų, filosofų, menininkų, muzikantų ir plunksnos vyrų bei moterų namai?“

Pasiskolinęs Holokaustą išgyvenusio rašytojo Elie Wieselio frazę, iš Argentinos kilęs pontifikas sakė, jog Europai reikia „atminties perpylimo“, kad ji išsivaduotų nuo pagundos siekti „greitos ir lengvos trumpalaikės politinės naudos“.

Paminėjęs migrantų krizę, Pranciškus pasakė, kad Europa turi iš esmės keisti savo ekonominį modelį.

„Jei norime permąstyti savo visuomenę, mums reikia sukurti orias ir gerai apmokamas darbo vietas, ypač – jauniems žmonėms“, – sakė jis.

Karolio Didžiojo premija teikiama už pastangas vienijant Europą. Premija yra pavadinta Karolio Didžiojo, frankų karaliaus, garbei, kuris jo amžininkų buvo laikomas Europos tėvu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.