Prancūzijos moterys sukilo prieš draudimą

Musulmoniškus maudymosi kostiumėlius uždraudusi Prancūzija ėmėsi naujų žingsnių. Nors policijos pareigūnai paplūdimiuose išrašinėja baudas, prieš teisėsaugą jau sukilo ir kitų religijų atstovės.

Nors už burkinius gresia baudos, šiuos rūbus Prancūzijoje protestuodamos dėvi ir ne musulmonės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Nors už burkinius gresia baudos, šiuos rūbus Prancūzijoje protestuodamos dėvi ir ne musulmonės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, „The Daily Telegraph“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Aug 25, 2016, 11:07 AM, atnaujinta May 14, 2017, 11:22 PM

Jau penkiolikos Prancūzijos miestelių merai uždraudė burkiniais vadinamus maudymosi kostiumėlius, taip esą siekdami užkirsti kelią terorui ir neramumams.

Bet įtampa kyla ir toliau. Antai antradienį Nicos paplūdimyje – toje pačioje krantinėje, kur prieš mėnesį 85 žmones pražudė sunkvežimį vairavęs islamistas, – 4 policininkai privertė nusirengti paplūdimyje sėdėjusią musulmonę ir skyrė jai baudą.

Kita Kanų paplūdimyje poilsiavusi dviejų vaikų motina taip pat sulaukė baudos už tai, kad sėdėjo ant smėlio su aptemptomis kelnėmis, tunika ir galvą dengiančia skara.

„Tiesiog ilsėjausi paplūdimyje su savo šeima. Taip, dėvėjau galvos apdangalą, bet net nesiruošiau maudytis“, – tikino 34 metų Siam.

„Liūdniausia tai, kad aplinkiniai žmonės plojo policijai ir šaukė: „Važiuok namo!“ Moters dukra labai verkė“, – pasakojo liudininkė Mathilde Cousin.

Tiesa, draudimas, regis, suveikė priešingai, nei tikėjosi Prancūzijos valdžia.

Vis daugiau moterų – net ir ne musulmonių – pradėjo masiškai pirkti burkinius ir su jais rodytis šalies paplūdimiuose.

Tuo džiaugėsi šį musulmoniško kostiumėlio modelį sukūrusi australė Aheda Zanetti.

Jos daugiau nei prieš dešimtmetį sukurtu rūbu ypač pradėjo domėtis moterys, kurios dėl įvairių sveikatos sutrikimų turi dengti odą nuo saulės.

„Tai beprotiška! Vien sekmadienį sulaukiau gal 60 užsakymų. Visos burkinius užsisakiusios moterys – ne musulmonės“, – tvirtino iš Libano kilusi dizainerė.

Prie pasipriešinimo prisijungė ir vienas Prancūzijos verslininkas. Rachidas Nekkazas pažadėjo sumokėti visas 38 eurų baudas, kurias policija skyrė burkinius dėvinčioms moterims.

„Visi turi teisę dėvėti tai, ką nori. Demokratiškoje šalyje negalima drausti to, kas netrukdo kitų laisvei ir saugumui“, – aiškino pagalbos ranką musulmonėms ištiesęs verslininkas.

Prancūzijos pajūrio kurortų draudimą šiandien svarstys ir aukščiausiasis šalies administracinis teismas. Jei nurodymas bus pripažintas teisėtu, juo gali pasekti ir dar daugiau Prancūzzijos miestų. („The Guardian“, „The Daily Telegraph“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.