Naujieji Romos užkariautojai – rūdijantys šaldytuvai

Amžinasis miestas per visą istoriją regėjo įvairių užkariautojų, tačiau pirmą kartą susidūrė su šaldytuvų antplūdžiu. Gražiausias miesto vietas darko žmonių išmesta panaudota buitinė technika.

Romiečiai varžosi, kuris geriau pasišaipys iš miestą užgriuvusios šiukšlių problemos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Romiečiai varžosi, kuris geriau pasišaipys iš miestą užgriuvusios šiukšlių problemos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Romos gyventojai pavargo dėl neišsprendžiamos šiukšlių problemos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Romos gyventojai pavargo dėl neišsprendžiamos šiukšlių problemos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Merė V.Raggi pasiryžusi pastatyti problemų kamuojamą Romą ant kojų.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Merė V.Raggi pasiryžusi pastatyti problemų kamuojamą Romą ant kojų.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 29, 2016, 11:47 AM, atnaujinta May 9, 2017, 11:33 PM

Italijos sostinės merės Virginios Raggi problemų sąrašas pilnėja taip greitai, kaip Italijos sostinės šiukšlių krūvos, rašo „Lietuvos rytas“.

Dabar Romos gatvėse – ne tik atliekų maišai, bet ir stirtos senų baldų, panaudotos buitinės technikos.

Beje, įvairaus senumo ir firmų buitinė technika kaupiasi ne tik gatvėse: prie Romos imperijos griuvėsių žolėje glaudžiasi šaldytuvai, o Tibro upe šią savaitę plaukė rūdžių išėstas šaldiklis.

Taip romiečiai vykdo savotišką kerštą: neišvežate iš mūsų miesto šiukšlių, nesivarginsime gabenti buitinės technikos į priėmimo punktus ar specialius sąvartynus.

„Dar niekada nemačiau tokių stambių atliekų kaip sofos ir šaldytuvai, besimėtančių gatvėje, – stebėjosi merė V.Raggi. – Žmonės ne išveža techniką į sąvartyną, bet nutempia prie konteinerių gatvėse. Nesuprantu, kaip jie turi tam jėgų.

Šiaip ar taip, tai yra piliečių nepaklusnumo išraiška.“

Toks naujas italų sumanymas ir sunki našta tikrai nedžiugina šiukšlių išvežiotojų, kurie ir taip gerokai įtūžę dėl vėluojančių ar apskritai neišmokėtų atlyginimų.

Tačiau prie šiukšlių krūvų jau baigiantys priprasti italai į šaldytuvų antplūdį žvelgia sarkastiškai: dalijasi atliekų nuotraukomis internete ir, regis, varžosi, kuriam pavyks aptikti jų įspūdingesnėje vietoje.

Tuo metu šią vasarą mero kėdę užėmusi V.Raggi iki šiol neturėjo nei vienos ramios dienos: kai kurie miesto savivaldoje sėdintys pareigūnai turi ryšių su mafija paženklintą praeitį, šiukšlių stirtos gatvėse tik auga, o kartu su jomis – ir romiečių nepasitenkinimas.

Rugsėjį politikė atsisakė galimybės 2024-aisiais Romoje rengti olimpines žaidynes, nes nusprendė, kad pirmiausiai reikia išspręsti miesto problemas, o jų pernelyg daug, kad olimpiada būtų įvykusi sklandžiai.

Sostinės savivaldybė itin kritikuojama dėl nevykusios ir neefektyvios miesto transporto sistemos. O kai šią savaitę V.Raggi garsiai pasvarstė, kad reikėtų įrengti keltuvus su kapsulėmis, kuriomis keliaudami romiečiai esą išvengtų kamščių, iš merės buvo išsijuokta.

Tačiau prastai atrodo ne tik perspektyvos aplenkti kamščius keliaujant virš žemės, bet ir po ja. Nes sukurti didelę požeminių metro tunelių sistemą, praplečiant dabar egzistuojančią kelių linijų, Romoje praktiškai neįmanoma – kur tik kasi, ten palaidoti senoviniai griuvėsiai.

Vis dėlto naujoji Romos merė nepasiduoda, nors realaus plano ji, regis, neturi: „Mes žinome, kad turime nuversti kalną. Ir mes tai padarysime – jokių problemų. Tik duokite mums laiko.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.