Prancūzijos nacionalistai iš anksto pajuto pergalės skonį

Dešiniosios Prancūzijos partijos „Nacionalinis frontas“ lyderė Marine Le Pen jau trimituoja laimėsianti prezidento rinkimus. Nors jos populiarumas auga, politikės galimybės vis dar vertinamos santūriai.

M.Le Pen tikriausiai pateks į antrąjį rinkimų turą, tačiau nebūtinai laimės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
M.Le Pen tikriausiai pateks į antrąjį rinkimų turą, tačiau nebūtinai laimės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

CNN, „Bloomberg“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Nov 18, 2016, 8:13 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 4:21 PM

48 metų M.Le Pen jau seniai žadėta vieta antrajame rinkimų ture – ypač jeigu rinkimuose sugalvotų dalyvauti itin nepopuliarus dabartinis šalies vadovas François Hollande’as, kurį teigiamai vertina vos 4 proc. prancūzų.

Tiesa, net jeigu jį pakeistų ir kitas Socialistų partijos kandidatas, jam vietos antrajame rinkimų ture apklausos nežada.

Politologų nuomone, daugiausia šansų su M.Le Pen susirungti turėtų kitą savaitę paaiškėsiantis Respublikonų partijos kandidatas – politikos senbuvis Alainas Juppe arba buvęs prezidentas Nicolas Sarkozy.

Apie ketinimus dalyvauti rinkimuose kaip nepriklausomas kandidatas vakar oficialiai pranešė prezidento patikėtinis ir buvęs ekonomikos ministras Emanuelis Macronas.

Jaunas, demokratinę revoliuciją žadantis politikas taip pat gali nugvelbti dalį balsų nuo didžiųjų partijų ir taip netyčia padėti pačiai M.Le Pen.

Tačiau apie pergalę drąsiai iki šiol kalba tik pati „Nacionalinio fronto“ lyderė. Dabar M.Le Pen pareiškė, kad jos galimybės rinkimuose dar sustiprėjo po Donaldo Trumpo pergalės JAV prezidento rinkimuose ir Jungtinės Karalystės sprendimo pasitraukti iš Europos Sąjungos.

„Dėl D.Trumpo neįmanoma tapo įmanoma.

Tai ženklas, kad žmonės nebenori kęsti laukinės globalizacijos ir politinio elito kontrolės“, – tikino „Nacionalinio fronto“ lyderė.

Nors dešiniosios politikės populiarumas smarkiai išaugo, sociologai nežada jai ateities Eliziejaus rūmuose.

Tyrimų įmonės BVA atlikta apklausa rodo, kad M.Le Pen antrajame rinkimų ture nurungtų bet kuris respublikonas. Jei rinkimai vyktų dabar, Bordo meras A.Juppe ją aplenktų 30 procentinių punktų, o N.Sarkozy – 12 procentinių punktų.

Tiesa, visuomenės nuomonės apklausos gali neatskleisti tikrosios padėties, o pastaruoju metu jos vis dažniau peikiamos dėl klaidingai prognozuoto „Brexit“ referendumo, Jungtinės Karalystės Parlamento rinkimų ar kovos dėl JAV prezidento posto baigties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.