Lenkijos opozicija nutraukė parlamento blokadą

Politinė krizė Lenkijoje tęsiasi jau ne vieną mėnesį.

Lenkijos opozicija baigė prieš mėnesį pradėtą parlamento plenarinių posėdžių salės blokadą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Lenkijos opozicija baigė prieš mėnesį pradėtą parlamento plenarinių posėdžių salės blokadą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 12, 2017, 3:28 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 8:10 AM

„Kadangi sugrąžinome žiniasklaidą į parlamentą..., mes stabdome savo protestą“, – sakė liberalios pakraipos „Pilietinės platformos“ (PO) lyderis Grzegorzas Schetyna (Gžegožas Schetyna).

Savo ruožtu parlamento pirmininkas Marekas Kuchcinskis nutraukė parlamento sesiją iki sausio 25 dienos, pareikšdamas, kad „būtina nuodugniai išanalizuoti tai,kas čia įvyko per pastarąsias kelias savaites“.

PO įstatymų leidėjai neišeina iš parlamento pastato nuo gruodžio vidurio, kai valdančioji Teisės ir teisingumo partija (TTP) paskelbė apie planus apriboti žurnalistų teises nušviesti Seimo darbą.

Netrukus opozicijos įstatymų leidėjai ėmė protestuoti dėl šių metų biudžeto. Jie reikalauja dėl jo surengti naują balsavimą, tvirtindama, kad biudžetas gruodį buvo priimtas pažeidžiant nustatytą tvarką – kitose Seimo patalpose, nes pagrindinę plenarinių posėdžių salę buvo užėmusi opozicija.

G.Schetyna ketvirtadienį kreipėsi į prezidentą Andrzejų Dudą, prašydamas netvirtinti biudžeto projekto, ir paragino M.Kuchcinskį atsistatydinti dėl kilusios parlamento krizės.

„Tai žymi vieno etapo pabaigą ir kito pradžią“, – sakė jis žurnalistams.

Politinė krizė Lenkijoje tęsiasi jau ne vieną mėnesį.

Gruodį Europos Sąjunga skyrė TTP vyriausybei dar du mėnesius atšaukti Lenkijos Konstitucinio Teismo įstatymo pakeitimus, priešingu atveju žadėdama imtis sankcijų. Europos Komisija įspėjo, kad šie pakeitimai kelia rimtą pavojų teisinės valstybės principams.

Ši krizė kilo praėjus kiek daugiau nei metams nuo TTP atėjimo į valdžią, kai ji ėmė inicijuoti įstatymus, pasak kritikų, pakertančius demokratiją.

Nors tokie veiksmai išprovokavo masinius antivyriausybinius protestus, TTP vis dar yra labai populiari ir viešosios nuomonės apklausose smarkiai lenkia kitas politines jėgas. Viena svarbiausių tokio populiarumo priežasčių – dosnios socialinės išmokos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.