Paryžiaus oro uosto užpuolikas buvo pasirengęs „mirti už Alachą“

Prancūzijoje gimęs Ziyedas Ben Belgacemas, kurį šeštadienį Paryžiaus Orli oro uoste nušovė karo patrulis, buvo pasirengęs „mirti už Alachą“ ir žadėjo žudyti kitus.

Orli oro uoste teroristas bandė atimti ginklą iš kariškės.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Orli oro uoste teroristas bandė atimti ginklą iš kariškės.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2017, 9:38 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 5:43 PM

Šis 39 metų Paryžiuje gimęs prancūzas žuvo užpuolęs kariškę, susigrūmęs su ja ir pabandęs atimti jos ginklą.

Z.Ben Belgacemas buvo ne kartą teistas ir demonstravo radikalios islamizacijos ženklus.

Paryžiaus prokuroras Francois Molins'as pavadino jį „itin smurtingu asmeniu“ su teroristiniais instinktais, o kaimynai sakė, kad jis buvo „velnias baisiu veidu“.

Policijos duomenys apie jį piešia recidyvisto, pripratusio prie teismų ir kalėjimų, paveikslą. Dokumentuose buvo užfiksuoti devyni jo nusikaltimai, nuo smurto iki vogtų daiktų gavimo. 2001 metais jis buvo nuteistas penkerius metus kalėti dėl ginkluoto apiplėšimo, o 2009-aisiais jam buvo skirtos trejų ir penkerių metų kalėjimo bausmės už narkotikų kontrabandą.

Jam sėdint kalėjime pareigūnai pastebėjo „radikalizavimosi ženklų“, sakė prokuroras F.Molins'as, kuris nurodė, kad jis buvo žinomas policijai, bet nelaikomas rimta grėsme. Jo namuose buvo atlikta krata, bet nieko nebuvo rasta.

Z.Ben Belgacemas gyveno šeštajame pastato aukšte, Paryžiaus šiaurės rytų priemiestyje Garž le Gonese, etniškai mišriame rajone. Kaimynai naujienų agentūrai AFP jį apibūdino kaip uždarą, rimtą vyrą, kurio niekas iš tikrųjų nepažinojo. Jis atrodė vienišas, sakė kaimynai.

Niekas nė nenumanė, kad jis ne kartą sėdėjo kalėjime, nors jį, rugsėjo mėnesį išėjusį į laisvę, stebėjo pareigūnai.

„Paskutinį kartą jį mačiau prieš tris dienas. Jis buvo ryžtingai nusiteikęs, tarsi norėtų kovoti su šeima ar kolegomis“, – sakė kaimynas Hamidas.

„Kartais susitikdavome lifte, tai ir viskas. Jis visuomet vilkėdavo sportinius drabužius. Jo buvo baisus veidas, tikro velnio“, – sakė kaimynė Hatice.

Kol kas nėra informacijos, kad Z.Ben Belgacemas būtų lankęsis užsienyje ir tuo jis skiriasi nuo daugelio kitų radikalizuotų islamistų, sakė Paryžiaus prokuroras.

Prokurorai jo bute rado kelis kokaino gramus, jis nuolat lankydavosi viename italų ir kubiečių bare Paryžiaus pietuose, garsėjančiame triukšmingomis naktimis, sakė vienas vietos gyventojas.

Kaip tik ten jis iškart ir nuvyko po to, kai anksčiau šeštadienį išsitraukė ginklą ir šaudė į pareigūnus, vieną jų nesunkiai sužeisdamas į galvą. Jis įsiveržė į tą barą, grasino klientams ir vėl šaudė, bet nieko nesužeidė.

Tada, telefonu pasakęs giminaičiams, kad planuoja kažkokią „piktadarybę“, jis pavogė automobilį ir nuvažiavo į oro uostą su benzino kanistru ir Koranu krepšyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.