Seimo jaunėlis kyla prieš Jaroslavą Kaczynskį. Bet kuo čia dėtas Lenkijos prezidentas?

Lenkijos politinę areną netikėtai sudrebino jauniausio Seimo nario, 25 metų Lukaszo Rzepeckio konfliktas su neformaliu šalies vadovu, Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderiu Jaroslawu Kaczynskiu.

L.Rzepeckis (kairėje) galėjo tapti Lenkijos prezidento A.Dudos kovos įrankiu.
L.Rzepeckis (kairėje) galėjo tapti Lenkijos prezidento A.Dudos kovos įrankiu.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Oct 11, 2017, 4:46 PM

Nuo aštuoniolikos metų aktyviai dalyvavęs TTP veikloje ir laikytas vienu perspektyviausių šios partijos politikų L.Rzepeckis netikėtai ėmė balsuoti su opozicija, o galiausiai pasiūlė 68 metų J.Kaczynskiui išeiti į pensiją.

TTP vadovybei paskelbus, kad neklusnų jaunuolį šalina iš partijos, jis sukvietė žurnalistus ir jų lydimas nusprendė prasibrauti į partijos vado kabinetą. Kai to padaryti nepavyko, L.Rzepeckis perskaitė viešą laišką J.Kaczynskiui, kuriame apkaltino TTP nesilaikant rinkimų pažadų ir pakartojo raginimą atsistatydinti partijos lyderiui.

Toks L.Rzepeckio elgesys tik trumpam suglumino politologus, o netrukus jie padarė išvadą, kad jaunasis parlamentaras tikriausiai tapo slaptu prezidento Andrzejaus Dudos įrankiu kovojant su J.Kaczynskiu.

TTP įkūręs ir geležine ranka jai vadovaujantis J.Kaczynskis esą siekia toliau nurodinėti buvusiam pavaldiniui A.Dudai, o jis panoro išsivaduoti iš tokios globos. Tai sukėlė konfliktą.

Jau kitą dieną po išsakyto raginimo J.Kaczynskiui trauktis į pensiją iš TTP išmestą L.Rzepeckį į savo gretas stoti pakvietė dešinioji partija „Kukiz’15“.

Ši politinė jėga ilgą laiką Seime balsavo kartu su TTP, tačiau pastaruoju metu ėmė labiau remti A.Dudos pasiūlymus, dėl to valdantieji „Kukiz’15“ ėmė vadinti prezidentine partija.

Vyriausybę remiančio savaitraščio „Sieczi Prawdy“ redaktorius Jacekas Karnowskis apkaltino A.Dudą, jog prezidentas skaldo valdančiųjų vienybę, viliodamas jaunus TTP parlamentarus į savo šalininkų grupuotę.

Dienraščio „Rzeczpospolita“ teigimu, roko dainininko Pawelo Kukizo įkurta partija sudarė slaptą sandėrį su prezidentu tikėdamasi išsikovoti didesnį savarankiškumą ir populiarumą, o A.Dudai tokia parama yra naudinga atsiribojant nuo TTP.

Tiek TTP, tiek „Kukiz’15“ yra dešiniosios partijos, tad valdantieji negali prezidento kaltinti perėjus į opozicijos pusę, prie kurios priskiriamos kairiosios bei centro kairiosios partijos.

Žiniasklaida priminė, jog į politiką L.Rzepeckį atvedė geras A.Dudos bičiulis, buvęs TTP atstovas Marcinas Mastalerkas.

Pastarąjį prieš kelias savaites vyriausybė atleido iš aukštų pareigų naftos koncerne „Orlen“.

O tai politologai įvertino kaip TTP kerštą už paramą A.Dudai ir L.Rzepeckio kurstymą.

Primenama ir tai, jog prieš du mėnesius vetavęs du Seimo priimtus įstatymus dėl teismų reformos jų persvarstymą A.Duda patikėjo su „Kukiz’15“ susijusiems teisininkams. Tiek pastaroji partija, tiek L.Rzepeckis gyrė A.Dudos sprendimą vetuoti įstatymus, kuriuos pavadino pažeidžiančiais konstituciją.

L.Rzepeckis viešame laiške pareiškė, jog iš partijos yra išmestas neteisėtai. Seimo narys teigė, jog pats laikėsi ne tik įstatų, bet ir rinkimų pažadų, o jų J.Kaczynskis esą išsižadėjo.

Jaunasis politikas priminė, jog prieš rinkimus TTP kritikavo kitas partijas dėl korupcijos bei amoralaus elgesio toleravimo ir žadėjo įdiegti kitokią politiką. O kai opozicija pasiūlė atimti imunitetą iš vieno TTP nario ir leisti jį patraukti atsakomybėn už šmeižtą, valdantieji pamiršo savo vertybes ir apgynė saviškį.

L.Rzepeckis piktinosi ir tuo, jog TTP į atsakingas valstybines pareigas skiria vadovaudamasi ne profesionalumo, bet partinės priklausomybės principu.

Parlamentaras sukritikavo partijos vykdomą prezidento puolimą bei žeminimą ir dėl to tiesiogiai apkaltino J.Kaczynskį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.