Pirmąjį Slovėnijos prezidento rinkimų ratą laimėjo B. Pahoras

Dabartinis Slovėnijos prezidentas Borutas Pahoras surinko daugiausiai balsų sekmadienį vykusiuose šalies prezidento rinkimuose, tačiau politikui teks susirungti antrajame rinkimų rate su Kamniko miestelio meru Marjanu Šareciu.

Remiantis apklausomis, antrajame rate aiški pergalė turi atitekti dabartiniam lyderiui B. Pahorui. 
Remiantis apklausomis, antrajame rate aiški pergalė turi atitekti dabartiniam lyderiui B. Pahorui. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-23 08:22

Suskaičiavus 96 proc. balsų, B. Pahorui atiteko 47,3 proc. balsų, o M. Šarecius surinko 24,8 proc. balsų. Aiškiai pergalei pirmajame rinkimų rate kandidatui reikėjo surinkti daugiau kaip 50 proc. balsų.

Remiantis apklausomis, antrajame rate aiški pergalė turi atitekti dabartiniam lyderiui B. Pahorui. Rinkimuose teisę balsuoti turėjo 1,7 mln. rinkėjų, bet rinkėjų aktyvumas buvo žemesnis nei per ankstesnius rinkimus.

„Norėčiau, kad rinkimuose būtų dalyvavę daugiau žmonių. Manau, kad laimėsiu, tačiau man reikės labai stengtis“, – sakė B. Pahoras.

53 metų amžiaus B. Pahoras nesusijęs su jokia partija, tačiau jį remia socialdemokratai, kuriems politikas vadovavo iki 2012 metų. Nepriklausomas kandidatas 39 metų amžiaus M. Šarecius pagal pašaukimą yra aktorius.

Šalies ministro pirmininko pareigas nuo 2008 iki 2012 metų ėjęs B. Pahoras buvo nuverstas, kai, siekdamas ištraukti Slovėniją iš pražūtingos ekonominės ir finansinės krizės, bandė įgyvendinti griežto taupymo reformas.

Jis paliko socialdemokratus ir parlamentą ir 2012 metais dalyvavo šalies prezidento rinkimuose, antrajame rinkimų rate B. Pahorui pavyko įveikti tuometį prezidentą Danilą Turką.

Slovėnijoje prezidento pareigos didžiąja dalimi yra tik formalumas, nes didžioji dalis valdžios priklauso ministrui pirmininkui ir parlamentui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.