Lenkiją sukrėtė dar vieno žmogaus susideginimas

Ketvirtadienį, kai Lenkijos parlamentarai tylos minute pagerbė prieš dvi savaites save padegusio 54 metų protestuotojo Piotro Szczesny atminimą, šalį pribloškė žinia apie naują susideginimo aktą Žešuve.

Varšuvos centre iki šiol dega žvakutės protestuotojui P.Szczesny atminti.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Varšuvos centre iki šiol dega žvakutės protestuotojui P.Szczesny atminti.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, Specialiai LR, Varšuva

Nov 10, 2017, 7:49 PM

300 kilometrų nuo sostinės nutolusiame, netoli Ukrainos sienos esančiame Žešuve vidurdienį priešais tenykščio teismo rūmus susidegino keturiasdešimtmetis vyriškis.

Pelkėtuose krūmynuose priešais teismo langus degantį vyriškį žmonės sugebėjo aptikti ir užgesinti tiktai po kelių minučių, tad jo išgelbėti medikai nebeturėjo jokių vilčių.

Sąmonės nepraradęs, bet jau rišliai kalbėti nebeįstengiantis vyriškis ligoninėje mirė po kelių valandų. Policija išsiaiškino, kad žuvo prieš keletą metų iš Kanados į tėvynę grįžęs tautietis, gyvenęs vienas ir pastaruoju metu praradęs darbą.

Įkvėpė aktas Varšuvoje

Žešuve kalbama, kad vyras susidegino įpykęs dėl nepatikusio teismo sprendimo. Policija gandus neigia ir tvirtina, jog nusižudymo priežastys bus aiškios tik tokiu atveju, jei vyras parašė atsisveikinimo laišką ir jis bus surastas.

Kaip spėja kriminalistikos profesorius Brunonas Holystas, pastarąjį įvykį greičiausiai įkvėpė žiniasklaidos dėmesio centre atsidūrusio P.Szczesny poelgis.

Mokslininkai atvejus, kai po garsiai aptartos savižudybės jų įvyksta dar ne viena, vadina Verterio sindromu. Šis pavadinimas yra siejamas su vokiečių rašytojo Wolfgango Goethe’s knygos „Jaunojo Verterio kančios“ sukeltu savižudybių pagausėjimu.

B.Holystas priminė skaudžią statistiką: šalyje kasdien nusižudo keliolika žmonių, o per metus tokių bandymų – apie dešimt tūkstančių.

Lenkijos savižudybių tyrėjų draugijos pirmininkas B.Holystas spėja, kad P.Szczesny politinio susideginimo aktą dalis politikų ilgai aukštins ir kels ant pjedestalo. Ir tai, anot profesoriaus, kelia rimtą pavojų, kad žmonės sieks pakartoti Varšuvoje susideginusio chemiko poelgį ir šalyje padaugės savižudybių.

Profesorius kreipėsi į visuomenę ir politikus, ragino atsisakyti P.Szczesny poelgio aukštinimo, kvietė apie tai diskutuoti dalykiškai.

Sudrumstė tylos minutę

Tylos minutė Seimo posėdžių salėje buvo surengta neplanuotai ir nepraėjo be incidentų.

Diskutuojant apie kitų metų biudžetą opozicinės Šiuolaikinės partijos atstovas Marekas Sowa netikėtai pasiūlė tylos minute pagerbti P.Szczesny, susideginusį dėl didžiulės meilės tėvynei ir nerimo dėl jos likimo.

Atsistojo visi parlamentarai, net valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) nariai.

Keli TTP atstovai vis dėlto nesusivaldė ir šūktelėjo: „Gėda!“ ir „Padidinkime finansavimą psichiatrijos ligoninėms!“

Tokiu būdu TTP nariai išsidavė, jog tebesilaiko partijos vadovų nurodymo menkinti P.Szczesny poelgį ir akcentuoti, kad jis sirgo depresija.

Iš tiesų P.Szczesny sirgo lengva šios ligos forma, buvo darbingas ir gyveno visavertį gyvenimą.

K.Pawlowicz tokiu būdu pakartojo vidaus reikalų ministro Mariuszo Balaszczako žodžius, kad dėl P.Szczesny mirties kaltas opozicijos melas apie naikinamą demokratiją ir raginimas protestuoti gatvėse.

Mėgino trukdyti eitynėms

Vyras susideginti ryžosi protestuodamas prieš TTP vykdomą politiką, kurią atsišaukimuose įvardijo kaip naikinančią demokratiją ir kenkiančią šalies klestėjimui. P.Szczesny apkaltino, kad TTP susitepė jo krauju.

Opozicija paragino nepamiršti P.Szczesny aukos ir surengė atminimo eitynes Varšuvoje, kuriose dalyvavo keli tūkstančiai žmonių.

Prie lenko susideginimo vietos varšuviečiai pradėjo nešti gėles ir žvakutes.

Valdžia iš pradžių mėgino tam sutrukdyti, surašinėjo žmonių pavardes, tačiau dėl gedinčiųjų gausos vėliau to išsižadėjo.

Aistros dėl P.Szczesny susideginimo netyla ir todėl, kad dėl jo poelgio vertinimo išsiskyrė ir dvasininkų nuomonės.

TTP palaikantys kunigai priminė, kad Bažnyčia smerkia savižudybes, bet dalis vyskupų vis dėlto linkėjo P.Szczesny nukeliauti į dangų, nes jis aukojosi dėl visų žmonių, nesivadovavo egoistiniais sumetimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.