Arkivyskupas ir buvęs prezidentas susiriejo dėl Seime apsistojusių neįgaliųjų

Dalį Lenkijos parlamento užėmusi tėvų su savo neįgaliais vaikais grupė sekmadienį nutraukė daugiau kaip mėnesį trukusį protestą dėl valstybės paramos.

Seimo pastate Varšuvoje neįgalieji protestuoja jau trečią savaitę iš eilės.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Seimo pastate Varšuvoje neįgalieji protestuoja jau trečią savaitę iš eilės.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2018, 6:36 PM

Proteste dalyvavusi motina Iwona Hartwich sakė, kad demonstrantai jautėsi atkirsti nuo pasaulio ir nerimavo dėl savo vaikų sveikatos po 40 dienų trukusio gyvenimo parlamento koridoriuje.

Tėvams neįgaliojo vežimėliais vežant savo suaugusius vaikus iš pastato, juos sveikino susirinkusi minia.

Šeimos protestavo dėl mažos valstybinės pagalbos neįgaliesiems. Jos užsitikrino mėnesinės neįgalumo išmokos padidinimą, bet ne tokį, kokio siekė.

Šios pažeidžiamos visuomenės grupės padėtis atkreipė šalies dėmesį ir išprovokavo emocingą solidarumo pademonstravimą.

Susiriejo dvasininkas ir politikas

„Reikia būti beširdžiui, kad išdrįstum garsiai sakyti tokius žodžius“, – taip vieną įtakingiausių Lenkijos kunigų dėl jo požiūrio į neįgaliuosius sukritikavo buvęs šalies prezidentas Aleksandras Kwasniewskis.

Henryko Hoserio požiūris į negalią turinčius žmones supykdė ne tik visuomenę, bet ir buvusį šalies vadovą A.Kwasniewskį.

75 metų arkivyskupas užsitraukė 63 metų buvusio Lenkijos prezidento pyktį po to, kai parėmė daug savaičių Seime streikuojančius neįgaliuosius, tačiau pažadų jiems nevykdančią vyriausybę.

Seimo koridorius okupavusi grupė neįgaliųjų kartu su savo globėjais reikalavo, kad šalį valdanti Teisės ir teisingumo partija (TTP) vykdytų rinkimų pažadą didinti paramą šioms socialiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms.

Bažnyčia nusiplovė rankas

Arkivyskupas apkaltino streikuojančius, kad jiems trūksta noro ir valios derėtis su vyriausybe. Piktinosi, jog neįgalieji protestą rengia netinkamoje vietoje, ir reziumavo, kad Bažnyčia neturi nieko bendra su konfliktu.

Šiuolaikinės partijos lyderė Katarzyna Lubnauer pareiškė, kad Bažnyčia elgiasi dviveidiškai, nes draudžia abortus, moteris verčia gimdyti nepagydomą negalią turinčius vaikus, bet nesirūpina tų vaikų ir motinų tolesniu likimu.

K.Lubnauer priminė, jog Bažnyčia inicijavo įstatymą ir spaudžia vyriausybę, kad ji visiškai uždraustų abortus.

Pagal draudimą, vaisiaus pašalinimo procedūros negalėtų darytis net išprievartautos ar apsigimusį kūdikį nešiojančios moterys.

Lenkijos politikė pabrėžė ir tai, kad prieš ketverius metus būdama opozicijoje TTP sukurstė neįgaliuosius surengti panašų okupacinį streiką Seime.

Tada TTP lyderiai nešė apklotus ir maistą demonstrantams ir ragino balsuoti už juos žadėdami didinti pašalpas.

K.Lubnauer sugėdino vyriausybę, kad ji daugiau kaip milijardą zlotų iššvaistė valdininkų premijoms, tačiau nesugeba tesėti pažadų invalidams.

Nusivylė netesėtais pažadais

Prieš dvejus metus iškovojusi valdžią TTP užmiršo savo pažadus, o kantrybės netekę neįgalieji vėl ryžosi desperatiškai protesto akcijai Seime.

Šį kartą TTP nariai nebenešė valgių ir apklotų streikuojantiems, tačiau ėmė kaltinti juos vykdant opozicijos užsakymą surengti protestą.

Premjeras Mateuszas Morawieckis pareiškė, kad neįgaliųjų poreikius daug metų ignoravo visos vyriausybės, tad dabar nėra finansinių galimybių viską skubiai įgyvendinti.

Premjeras pažadėjo negalią turinčių žmonių padėtį gerinti palengva ir pasiūlė streikuotojams pasirašyti paliaubų susitarimą.

Protestuotojai atsisako nutraukti Seimo okupaciją tvirtindami, kad visos vyriausybės juos maitino pažadais, tad niekuo nebetiki ir reikalauja konkrečių įsipareigojimų – čia ir dabar.

Puolė ginti vyriausybės

Bažnyčia nekritikavo vyriausybės ir dėl demokratinių normų laužymo, visuomeninės žiniasklaidos uzurpavimo ir teismų politizavimo. Dabar nesikiša ir į neįgaliųjų reikalus.

Vienas aktyviausių TTP gynėjų – šalyje labai gerai žinomas kunigas H.Hoseris. Dvasininkas pirmas užsipuolė ir Seime okupacinį streiką surengusius neįgaliuosius.

H.Hoseris neužsiminė, kad būdama opozicijoje TTP ragino invalidus streikais ginti savo interesus.

Arkivyskupas priekaištavo protestuotojams, kad jie reikalauja pinigų iškart, ir paragino juos sumažinti savo reikalavimus iki tiek, kiek siūlo vyriausybė.

Buvęs prezidentas A.Kwasniewskis arkivyskupą pavadino beširdžiu ir pareiškė, jog neįgaliesiems tokie pinigai priklauso, jie nusipelnė geresnių pašalpų.

Pasak A.Kwasniewskio, asmuo, turintis nors lašelį vaizduotės, supras motiną, kuri kasdien turi rūpintis tokiu vaiku, ir jos baimę.

Vatikano pasiuntiniu Ruandoje daug metų dirbęs, o vėliau į tėvynę grįžęs H.Hoseris tapo neformalios konservatyvių kunigų frakcijos Vyskupų konferencijoje lyderiu.

H.Hoseris reikalavo uždrausti gėjų paradus, dirbtinį apvaisinimą ir neleisti aborto daryti net išprievartautoms merginoms ir vaisiaus išsigimimo atveju.

Vyskupų parama buvo svari TTP laimint Seimo rinkimus, todėl vyriausybė svariai parėmė bažnytines organizacijas.

Atsidėkodami už tai vyskupai nekritikavo vyriausybės už nenorą priimti pabėgėlių, nors tai ragino daryti popiežius Pranciškus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.