Ar naujasis Katalonijos lyderis irgi laiką leis už grotų?

Katalonijos nauja vyriausybė šeštadienį buvo prisaikdinta per emocingą ceremoniją, kupiną paramos šio Ispanijos regiono nepriklausomybei simbolių. Šis žingsnis užbaigia Madrido tiesioginį valdymą autonominiame regione, įvestą po Katalonijos nesėkmingo bandymo atsiskirti.

Q.Torra iš karto pareiškė, kad Katalonijos prezidento poste nežada likti ilgam.<br>AP nuotr.
Q.Torra iš karto pareiškė, kad Katalonijos prezidento poste nežada likti ilgam.<br>AP nuotr.
Q.Torra iš karto pareiškė, kad Katalonijos prezidento poste nežada likti ilgam.<br>AP nuotr.
Q.Torra iš karto pareiškė, kad Katalonijos prezidento poste nežada likti ilgam.<br>AP nuotr.
 Prisaikdinta naujoji Katalonijos vyriausybė.<br>AP nuotr.
 Prisaikdinta naujoji Katalonijos vyriausybė.<br>AP nuotr.
 Prisaikdinta naujoji Katalonijos vyriausybė.<br>AP nuotr.
 Prisaikdinta naujoji Katalonijos vyriausybė.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

LR korespondentė

2018-06-02 17:03, atnaujinta 2018-06-02 17:04

Trylika naujosios tarybos narių, pasiūlytų naujojo Katalonijos prezidento Quimo Torros, nuversto lyderio Carleso Puigdemont'o artimo sąjungininko, davė priesaiką regiono sostinėje Barselonoje. Kai kurių aprangoje buvo geltonos spalvos akcentų, simbolizuojančių separatistų siekius.

„Ar naujas Katalonijos prezidentas Quimas Torra irgi sės į kalėjimą?“ – klausė manęs 8-metis sūnus. Apie tai, ar politikui taip pat teks atsidurti už grotų, svarsto ne tik antrokai, bet ir visa Ispanijos žiniasklaida.

Po spalį Madrido iniciatyva įvesto tiesioginio valdymo, gruodį įvykusių regioninių rinkimų, kurių metu nepriklausomybės šalininkai surinko 47 proc. balsų, Katalonija pagaliau turi 131-ąjį prezidentą.

Q.Torra yra užkietėjęs nacionalistas, žurnalistas ir leidėjas, buvęs kultūrinės organizacijos „Omnium Cultural“, kurios dabartinis vadovas Jordi Cuixart’as jau 7 mėnesius sėdi kalėjime, prezidentas.

Respubliką katalonams savo kalboje antradienį vėl pažadėjęs Q.Torra nepatinka Ispanijos vadovams.

„Man nepatinka jo kalbos. Bet spręsiu tiktai apie konkrečius jo veiksmus“, – sakė Ispanijos premjeras Mariano Rajoy.

Ką tik iškeptas lyderis

Q.Torra – ką tik iškeptas politikas, pastaruosiuose rinkimuose dalyvavęs aljanse „Kartu už Kataloniją“ kaip nepriklausomas kandidatas.

Jis yra vienas iš nedaugelio nušalintam Carlesui Puigdemont’ui likusių ištikimų politikų.

Dabar Vokietijoje esantis ir teismo sprendimo dėl jo išdavimo Ispanijai laukiantis C.Puigdemont’as praėjusį ketvirtadienį paskelbė, kad vietoj savęs į prezidentus siūlo Q.Torrą.

Naujasis prezidentas tvirtina, kad jis nuolat konsultuosis su Vokietijoje esančiu nušalintu C.Puigdemont’u įvairiais Katalonijos valdymo klausimais.

Vienas svarbiausių Q.Torros tikslų – sugrąžinti C.Puigdemont’ą į Katalonijos prezidento pareigas.

„Jis yra tikrasis prezidentas, aš čia esu tik laikinai“, – sakė Q.Torra Katalonijos parlamente.

Tad Katalonijos parlamento opozicija Q.Torrą jau vadina C.Puigdemont’o marionete, o Ispanijos portalas „Alerta digital“ netgi išdrįso naująjį prezidentą pakrikštyti „Puigdemont’o prostitute“.

Jau išvyko pasitarti

Pirmasis žingsnis, kurį žengė dar tik išrinktas, bet neprisiekęs, prezidentas, simbolinis – Q.Torra išvyko į Berlyną tartis su C.Puigdemont’u dėl Katalonijos vyriausybės sudarymo.

Pokalbyje su Katalonijos radiju Q.Torra sakė, kad jis ruošiasi aplankyti visus kalėjime ir išeivijoje esančius regiono politikus.

Prezidentas taip pat žada sugrąžinti visus nušalintus pareigūnus – net ir tuos, kurie šiuo metu yra kalėjime.

Pastarasis teiginys itin nepatinka Ispanijos vyriausybei. Kaip ir pažadai sugrąžinti Konstitucinio tribunolo įšaldytus Katalonijos parlamento priimtus įstatymus dėl šalies nepriklausomybės.

Q.Torra pažadėjo „atkurti Katalonijos Respubliką“, o tai Madridui iš karto sukėlė pavojaus signalą.

Aišku tai, kad šiuo metu Katalonija yra po didinamuoju stiklu ir bet kokį žingsnį nepriklausomybės link Madridas stabdys.

Madridas stato barikadas

Vakar įvyko M.Rajoy ir opozicijos lyderio Pedro Sanchezo susitikimas.

Abu politikai sutarė, kad neleis Katalonijos vyriausybei kurti alternatyvių politinių struktūrų.

O ketvirtadienį Ispanijos ministras pirmininkas susitiks su „Ciudadanos“ partijos lyderiu Albertu Rivera, kuris reikalauja, kad Katalonijoje ir toliau galiotų tiesioginis valdymas.

Anot A.Riveros, iš Q.Torros kalbos yra aiškūs jo ketinimai nepaklusti Ispanijos valdžiai: „Jis ruošiasi vadovauti ne visiems katalonams, o tiktai tiems, kurie balsavo už nepriklausomybę.“

Madride esantys Ispanijos vienybę palaikantys politikai Q.Torrą pavadino ir ksenofobu.

Dėl visko kaltos socialiniame tinkle „Twitter“ prieš kelerius metus prezidento skelbtos žinutės, kuriose Q.Torra neva diskriminuoja ispanus.

Štai tokias žinutes Q.Torra prieš kurį laiką ištrynė iš savo socialinio tinklo „Twitter“ profilio: „Mes, katalonai, važinėjame savo automobiliais ir patys už viską užsimokame. Ne taip kaip ispanai“; „Prancūzams ir ispanams yra būdingas troškimas sunaikinti tautas, kurios kenčia jų valstybėse“; „Gėda yra žodis, kurį ispanai jau seniai ištrynė iš savo žodyno“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.