Graikijos šiaurėje – nauji protestai dėl Makedonijos pavadinimo

Graikijos antrajame pagal dydį mieste daugiau kaip 5 000 žmonių sekmadienį dalyvavo demonstracijoje, protestuodami prieš susitarimą su Makedonija, kuriuo Skopjė ir Atėnai nori užbaigti jau beveik 27 metus besitęsiantį ginčą dėl šalies pavadinimo.

 Scanpix nuotr.
 Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP-AFP-BNS inf.

Jun 25, 2018, 6:55 AM

Į šiaurinio Salonikų miesto gatves išėję protestuotojai nužygiavo prie Makedonijos konsulato ir Graikijos valdančiosios koalicijos partnerių – Radikaliosios kairės koalicijos (SYRYZA) ir partijos „Nepriklausomi graikai“ (ANEL) – biurų.

Demonstrantai, daugiausiai atstovaujantys kraštutinės dešiniosios stovyklai, nešė plakatus, smerkiančius „politinius išdavikus“, sakė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Prie partijų biurų protestuotojai svaidė butelius ir kėdes. Policija atsakė ašarinėmis dujomis ir kurtinamosiomis granatomis. Apie sužeistus žmones pranešimų nebuvo, o policija nurodė, kad niekas nebuvo suimtas.

Nacionalistai abiejose šalys nusistatę prieš praeitą savaitę sudarytą istorinį preliminarų susitarimą, kad Graikijos kaimynė vadinsis Šiaurės Makedonija, o graikų Makedonijos provincija išsaugos šį pavadinimą.

Atėnai savo ruožtu ketina atšaukti savo prieštaravimus dėl Makedonijos stojimo į NATO ir Europos Sąjungą.

Tokiu būdu turėtų būti išspręstas ginčas, nuo 1991 metų temdęs abiejų kaimynių santykius.

Atėnai prieštaravo, kad jos kaimynė būtų vadinama Makedonija, nes tokį patį pavadinimą turi Graikijos šiaurinė provincija, senovinės Aleksandro Didžiojo imperijos lopšys ir šiuolaikinių graikų pasididžiavimo šaltinis.

Graikijos premjeras Aleksis Cipras griežtosios linijos nacionalistų buvo kaltinamas išdavyste, bet praeitą savaitę atlaikė parlamento balsavimą dėl nepasitikėjimo jo vyriausybe, Atėnuose vykstant protestams ir demonstrantų susirėmimams su policija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.