Rusijos kalėjimuose krykštauja mažyliai

Agentūra „Reuters“ paskelbė nuotraukas, kuriose Rusijos kalinės leidžia laiką su savo mažyliais. Krasnojarsko mieste esančiame moterų kalėjime įrengti savotiški vaikų namai, kuriuose auginami kūdikiai, nusikaltėlėms moterims gimę kardomojo įkalinimo laikotarpiu arba jau patekus į kalėjimą.

Krasnojarsko pataisos namų kalinės turi galimybę būti su savo vaikais.<br>„Reuters“
Krasnojarsko pataisos namų kalinės turi galimybę būti su savo vaikais.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir lrytas.lt inf.

Aug 5, 2012, 8:52 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:22 PM

Specialiose patalpose, įrengtose moterų kalėjimo teritorijoje, vaikais rūpinasi civiliai globėjai arba pareigūnai, dirbantys to regiono pataisos kolonijoms. Kalėjime vaikai praleidžia visą kūdikystę. Sulaukus maždaug trejų metukų jų laukia du keliai: vieni perduodami rūpintis giminaičiams, kiti patenka į valstybines našlaičių prieglaudas.

Ir vieniems, ir kitiems tenka atsisveikinti su iki tol šalia buvusiomis motinomis. Pasak kalinimo įstaigos administracijos, kalinės, kurių vaikai auga minėtuose namuose, yra atleidžiamos nuo kai kurių kasdienių savo pareigų, kad turėtų laiko aplankyti savo atžalas. Joms yra suteikiamos sąlygos palaikyti kasdienį ryšį su mažyliais ir bent vieną ar du kartus per dieną su jais pabūti. Kita vertus, motinos, net būdamos arti, negali skirti savo viso laiko vaiko priežiūrai. 

Visoje Rusijos teritorijoje yra 46 moterų pataisos kolonijos, iš kurių vos 13 turi panašaus pobūdžio vaikų namus. Rusijos federalinės pataisos namų tarnybos teigimu, šių metų kovą kalėjimuose gyveno beveik 800 vaikų. Vadinasi, lygiai tiek jų per trejų metų laikotarpį dienos šviesą išvydo taip pat kalinimo įstaigose, nes vaikų, gimusių laisvėje, su savimi moterys pasiimti negali.

Toks kūdikių auginimas moterų kolonijose yra labai prieštaringas klausimas, keliantis problemų vaikų teisių gynėjams. Vieni teigia, jog mažajai asmenybei formuotis kalėjimas nėra tinkama aplinka, kita vertus, dauguma sutinka, jog kūdikiui geriausia būti su motina.

Rusijos žmogaus teisių apsaugos tarnybos internetinėje svetainėje pateiktame interviu su vaikų, augančių kalėjimuose, reikalų eksperte Ala Pokras, kaip didžiausią problemą ji nurodo tai, kad per mažai moterų kolonijų turi sąlygas auginti vaikus. Jos teigimu, tose vietovėse, kur jų nėra, vaikai atiduodami vietiniams vaikų globos namams, tačiau jie priimti kalinių vaikų taip pat neskuba.

„Pagrindinė to priežastis yra ta, kad kartais motinos, išėjusios į laisvę, savo atžalas pamiršta. Tuomet regionas tampa atsakingas už kiekvieno tokio vaiko apgyvendinimą“, - sakė A. Pokras. Pasak jos, moterims nėra paprasta vaikus atsiimti, nes prieš tai jos turi įrodyti turinčios darbą ir gyvenamąją vietą, tinkamą augti vaikui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.