Buvęs Didžiosios Britanijos premjeras T. Blairas mano, kad jo šalis išstos iš ES

Buvęs Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovas Tony Blairas netiki Europos Sąjungos ateitimi ir neatmeta galimybės, kad Didžioji Britanija iš jos išstos. Tokią nuomonę jis išsakė interviu Vokietijos laikraščiui „Die Zeit“. Jo manymu, nuolatinis ES politinių ir ekonominių valdymo priemonių stiprinimas gali privesti iki to, jog Londonas iškels klausimą apie narystės ES tikslingumą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 9, 2012, 3:47 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:49 AM

T. Blairo nuomone, pastaruoju metu Europoje aiškiai juntamas valdžios įgaliojimų disbalansas, ir tai žeidžia demokratinius vieningos Europos pagrindus. „Didžioji Britanija Europoje turi vaidinti svarbų vaidmenį“, - sako jis.

Pastangos sutelkti daugiau galios viršeuropinėse organizacijose iššaukia natūralų britų politinių jėgų pasipriešinimą. Jeigu šalies valdžia nuspręstų surengti referendumą šiuo klausimu, gyventojai, labai tikėtina, palaikytų vieningos Europos idėjos atsisakymą.

Britų parlamentas šiemet jau kėlė tokio referendumo surengimo klausimą. Tuomet išgelbėti padėtį padėjo dabartinis vyriausybės vadovas Davidas Cameronas. Premjeras sugebėjo susitarti dėl visos tautos balsavimo perkėlimo į neapibrėžtą ateitį.

Šiuo metu Didžiojoje Britanijoje pasitikėjimas ES gana žemas. Naujausios apklausos parodė, kad tik 35 proc. britų palaiko savo šalies narystę ES.

„Europai reikalinga harmonija tarp įvairių reguliuojančių institucijų ir valstybių valdžios organų, - mano T. Blairas. - Jeigu šis balansas bus pažeistas, kils politinės krizės ir susiskaldymo grėsmė. Savo mastu tai bus tolygu dabartinei ekonominei eurozonos krizei“.

T. Blairas taip pat pabrėžė, kad dabar Europą apėmusi skolų krizė sukels fundamentalias vidines permainas, tarp jų ir Europos politinėje sąrangoje.

„Žvelgiant būtent iš šios perspektyvos, man labai neramu, kad Didžioji Britanija referendume gali apsispręsti pasitraukti iš šio proceso“, - pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.