Ekvadoro saulė J. Assange'ą šildys Londone (papildyta)

Garsusis paslapčių viešintojas, tinklalapio „WikiLeaks” įkūrėjas Julianas Assange’as švenčia pergalę – Ekvadoras jam pagaliau suteikė politinį prieglobstį.

Ekvadoro prezidentas R.Correa suteikti politinį prieglobstį J.Assange’ui (kairėje) apsisprendė po dviejų mėnesių.<br>Reuters
Ekvadoro prezidentas R.Correa suteikti politinį prieglobstį J.Assange’ui (kairėje) apsisprendė po dviejų mėnesių.<br>Reuters
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BBC, ELTA ir LR inf.

Aug 17, 2012, 1:36 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:50 AM

Ar šis laimėjimas išties saldus? Vargu. Pergalė, regis, nebus skani nei jau porą mėnesių Ekvadoro ambasadoje Londone gyvenančiam J. Assange’ui, nei tariamai už žodžio laisvę kovojančiam Kitui.

Dar prieš Ekvadorui paskelbiant savo sprendimą Jungtinė Karalystė pareiškė neleisianti J. Assange’ui saugiai išvykti iš atstovybės.

Atrodo, kad Ekvadoro prezidentas Rafaelis Correa, flirtuodamas su antiamerikietiškai nusiteikusiu J. Assange’u, susirinks taškų prieš artėjančius prezidento rinkimus.

Mat Pietų Amerikos valstybės apsisprendimas globoti J. Assange’ą labiau dvelkia liūdnomis pasekmėmis – pašlijusiais diplomatiniais ir prekybiniais santykiais su JAV ir Europa bei padidėjusia izoliacija.

Britai supykdė Ekvadorą

J. Assange’o prieglobsčio klausimas prie kulminacijos priartėjo trečiadienį.

Tądien Ekvadoro užsienio reikalų ministeriją pasiekė oficialus Jungtinės Karalystės laiškas. Kito pasiuntinys ūkanotajame Londone informaciją išklausė žodžiu.

Ekvadoriečiams mandagiai pranešta: Jungtinėje Karalystėje galioja 1987 metais priimtas įstatymas, pagal kurį šalis gali atšaukti užsienio valstybės užimamo pastato diplomatinį statusą, jeigu jis nebenaudojamas misijos tikslais ar konsuliniam darbui.

Reakcija buvo tūžminga. „Mes – ne britų kolonija”, – viešai griaudėjo Ekvadoro diplomatijos vadovas Ricardo Patino, o jo žodžius lydėjo pritariantys „WikiLeaks” įkūrėjo šalininkų grūmojimai.

Iš ambasados – automobiliu?

Todėl apžvalgininkai jau nebesistebėjo, kai vakar audringą, Vakarus demonizuojančią kalbą R.Patino baigė žinia, kad Ekvadoras suteikia politinį prieglobstį J. Assange’ui.

Vis dėlto Londonas šiam sprendimui daug reikšmės neteikia.

Jungtinė Karalystė pareiškė, kad „WikiLeaks” įkūrėją sulaikys, kai tik šis bandys žengti iš ambasados teritorijos.

Kai kurių ekspertų teigimu, tai reiškia, jog J. Assange’as gali ilgus metus likti gyventi Ekvadoro atstovybėje Londone.

Lygiai taip pat ilgai prie ambasados turėtų budėti ir britų policininkai.

Kitas kelias – išvykti iš ambasados diplomatiniu automobiliu, kurį pareigūnai turi teisę sustabdyti, tačiau negali apieškoti.

Bet J. Assange’ui vis tiek tektų iš automobilio perlipti į lėktuvą, todėl jis būtų sulaikytas oro uoste.

Pasigirdo ir spėjimai, esą Ekvadoras gali J. Assange’ui suteikti diplomatinį ar Jungtinių Tautų atstovo statusą – taip australas įgytų neliečiamybę.

Nors policija galėtų jį sulaikyti, imunitetas J. Assange’ą galėtų apsaugoti nuo teisinio persekiojimo.

Atstovybės nešturmuos

Daug erdvės veiksmams neturi ir britai. Ekspertai abejoja, ar Jungtinė Karalystė išdrįs pasinaudoti savo teise pasiųsti pareigūnus į Ekvadoro atstovybę.

Minėtu 1987-ųjų įstatymu nuo jo įsigaliojimo datos nebuvo pasinaudota nė karto. Jis buvo priimtas po to, kai 1984 metais iš Libijos ambasados pastato buvo nušauta britų policijos pareigūnė.

Akivaizdu, kad J. Assange’o atvejis su teroristiniu išpuoliu turi mažai ką bendra.

Negana to, atstovybės šturmavimas sukurtų pavojingą precedentą.

Mat kitos pasaulio valstybės gali pasijusti galinčios įsiveržti į kokią nors užsienio atstovybę ir suimti politinio prieglobsčio prašytoją, jam prieš tai iškėlusios bylą.

Kodėl J. Assange’as pasirinko Ekvadorą?

„Pasirinkti Ekvadorą – gudrus J. Assange’o žingsnis, – CNN teigė tarptautinės teisės specialistas Robertas Amsterdamas. – Ekvadoro prezidentas R. Correa ir J. Assange’as turi bendrų interesų. Abu pritaria minčiai, kad JAV yra imperialistinė galybė, kurią reikia pristabdyti.

Abu jie sutaria ir dėl spaudos laisvės ribų. J. Assange’ui nekliūva, kad R. Correos kritikai Ekvadore greitai užčiaupiami, o R. Correa slaptų vyriausybinių dokumentų nutekinimą laiko žodžio laisvės apraiška.

Kai australas kalbino Ekvadoro prezidentą savo laidoje Kremliaus kontroliuojamoje televizijoje „Russia Today”, abu interviu dalyviai šiltai juokavo – tarsi būtų seni draugai.

Be to, R. Correa, regis, nesibaimina, kad gali supykdyti britus. Šių metų vasarį jis pasisakė už sankcijas Jungtinei Karalystei dėl ginčų su Argentina dėl Folklando salų.

Į Ekvadoro ambasadą J. Assange’as atvyko birželio 19 dieną. Australas taip pasielgė po to, kai britų Aukščiausiasis teismas atmetė prašymą neperduoti jo Švedijai, kur J.Assange’as būtų teisiamas dėl lytinės prievartos.

Todėl 41 metų Australijos pilietį Jungtinės Karalystės policija siekia sulaikyti dėl namų arešto sąlygų pažeidimo.

Kreipsis į Tarptautinį baudžiamąjį teismą

Ekvadoras gali kreiptis į Tarptautinį baudžiamąjį teismą, jeigu Didžioji Britanija nesutiks išleisti J. Assange'o. Tai ketvirtadienį žurnalistams pareiškė Ekvadoro prezidento administracijos patarėjas teisės klausimais Alxis Mera.

"Jeigu Jungtinė Karalystė ir ateityje laikysis savo pozicijos ir neleis J. Assange'uii saugiai išvykti į Ekvadorą, tai nereikėtų atmesti varianto, kad mes kreipsimės į Tarptautinį baudžiamąjį teismą”, - pažymėjo A. Mera. Jis pridūrė, jog ieškos įvairiausių teisinių metodų, "kad J. Assange'as galėtų įžengti į Ekvadoro žemę”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.