Ch. Lagarde mokesčių vengėjų sąrašą lydi jau antra mirtis

Graikijoje kilęs korupcijos skandalas, regis, palaužė jau antrą į jį įtrauktą asmenį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 10, 2012, 2:47 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:21 AM

Indonezijos sostinės Džakartos viešbutyje negyvas rastas turtingas verslininkas Vlassis Kambouroglou, turėjęs ryšių su Graikijos gynybos ministerija, rašo britų leidinys „The Independent“.

Žinia apie paslaptingą verslininko mirtį paskelbta praėjus kelioms dienoms po buvusio šalies vidaus reikalų viceministro Leonido Tzanio savižudybės.

Prėjusį ketvirtadienį 57 metų vyras rastas pasikoręs savo namų rūsyje. Jis tapo pirmuoju Graikijos politiku, nusižudžiusiu kilus didelei finansų krizei.

Ir V. Kambouroglou, ir L. Tzanis buvo įtraukti į vadinamąjį „Lagarde sąrašą“. Jame išvardinta beveik 2 tūkst. turtingų graikų pavardžių, kurie vengia mokėti mokesčius ir turi slaptas sąskaitas Ženevoje veikiančioje HSBC banko atšakoje.

Visos skandalingo sąrašo detalės dar nėra paviešintos.

Tačiau žinoma, kad dabartinė Tarptautinio valiutos fondo vadovė Christine Lagarde 2010 metais perdavė sąrašą Graikijos vyriausybei.

Tuo metu Prancūzijos finansų ministrės pareigas ėjusi Ch. Lagarde siekė padėti Atėnams įveikti mokesčių vengimo problemą.

Praėjusį mėnesį pranešta, kad „Lagarde sąrašas“ Graikijos finansų ministerijoje neva pasimetė.

Nepaisant to, Graikijos žiniasklaida paviešino 36 korupcija įtariamų politikų pavardes, tarp kurių yra keli buvę ministrai, du buvę merai, parlamentarai ir kiti pareigūnai.

Daugelis į sąrašą įtrauktų asmenų viešai paneigė sukčiavę ir pagrasino kelti atsakomąsias bylas.

Tarp jų yra buvęs gynybos ministras Akis Tsochatzopoulas, kuris šiuo metu yra laikomas tardymo izoliatoriuje. Jam gresia kaltinimai pinigų plovimu.

Džakartoje negyvas rastas V. Kambouroglou įtartas priklausymu tam pačiam kyšininkavimo ir pinigų plovimo tinklui, kaip ir A. Tsochatzopoulas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.