Maskvoje 10 metų vergavusi moteris neatleis tironei už pavogtą vaiką

Penktadienį britų transliuotojas BBC su pasibaisėjimu pasakoja pasauliui išskirtinę istoriją apie 11 žmonių vergovę viename pilkame Maskvos daugiabutyje. Namo rūsyje įkurtoje parduotuvėje kai kurie jų kalėjo net 10 metų. O nelaisvėje gimę jų vaikai iki šiol buvo nematę saulės, todėl vos vaikšto rachito išklaipytomis kojomis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 17, 2012, 9:05 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:59 AM

Pasak BBC, tai – vienas žiauriausių atvejų, parodančių, kaip Rusijoje kartais elgiamasi su imigrantais iš tokių šalių kaip Kazachstanas ar Uzbekistanas.

Ši istorija iškilo aikštėn prieš dvi savaites, kai į minėtą parduotuvę įsiveržė su prekyba žmonėmis kovojantys aktyvistai ir išlaisvino spąstuose atsidūrusius atvykėlius iš Pietų.

Vienoje Maskvos prieglaudoje aplankęs buvusią parduotuvės vergę Leilą Ašerovą, britų žurnalistas atkreipė dėmesį į jos 6 metų sūnų Bakhyrą.

Berniukas buvo užsidėjęs ausines ir, žiūrėdamas į kompiuterio monitorių, dainavo vaikiškas daineles.

„Vos prieš dvi savaites Bakhyras nebuvo matęs nei kompiuterio, nei vaizdo įrašų. Jis visą savo gyvenimą praleido kelių kvadratinių metrų patalpoje, kur manomai vergavo jo motina“, - įspūdžiais dalijosi žurnalistas.

Berniuko motina L. Ašerova teigė, kad iš Uzbekistano į Maskvą ji atvyko prieš 10 metų, būdama 16-metė paauglė.

Atverdama rytinėje Maskvos dalyje įsikūrusios parduotuvės duris, ji tikėjosi, kad pavyks užsidirbti. Tačiau atlyginimo niekada negavo.

„Kai atvykau, jau pirmą dieną jie atėmė mano pasą“, - prisipažino L. Ašerova.

„Tada pamačiau, kaip savininkė muša vieną iš merginų. Labai smarkiai. Ji tampė ją už plaukų ir iš visų jėgų spardė. Tada supratau, kad atsidūriau blogoje vietoje“, - prisiminė moteris.

L. Ašerova pasakojo, kad jos darbo dienos būdavo ilgos, maistas skurdus, kamavo nuolatinė smurto baimė.

„Parduotuvės savininkė mane dažnai mušdavo. Kartą ji mane be sustojimo mušė dvi valandas. Aš iki šiol turiu mėlynių ant kojų, viso kūno ir veido. Ji mane mušė, net kai buvau nėščia“, - tvirtino iškankinta uzbekistanietė.

Dukrą nužudė?

10 metų vergavusi moteris šiuo metu vėl laukiasi. Tai – jos trečiasis nėštumas. Pirmas gimė Bakhyras, o po jo – mergaitė Diana. Dabar jai turėtų būti penkeri.

Tačiau parduotuvės savininkė iš L. Ašerovos dukrą atėmė. Vėliau savo vergei pareiškė, kad mergaitė iškrito per balkoną ir mirė. L. Ašerova nežino, ar tai – tiesa.

„Kai ji man pasakė, kad dukra negyva, sustingau. Manęs neapėmė panika, nebuvo jokių jausmų. Galvojau tik viena: turiu ką nors daryti, kad ji neliktų nenubausta“, - baisias gyvenimo akimirkas prisiminė moteris.

L. Ašerova sakė, kad jos vaikų tėvas – vienas parduotuvės savininkės šeimos narys. Ji nenaudojo žodžio „išprievartavimas“, bet neslėpė, kad tas vyras ją reguliariai mušdavo.

Policininkai buvo papirkti

Pasak L.Ašerovos, daugeliui parduotuvėje kalintų žmonių niekada nebuvo leidžiama išeiti iš rūsio.

Be jos sūnaus ten augo dar du vaikai.

Britų žurnalistas aplankė ir kitą berniuką – 5 metų Bauržaną Kasimovą, kuris apsistojęs kitoje prieglaudoje. Šis vaikas visą savo gyvenimą praleido užrakintas ir iki šiol nebuvo matęs saulės šviesos.

Anot žiniasklaidininko, berniukas yra labai mažas, palyginus su bendraamžiais. Dėl vitamino D trūkumo jo rankos ir kojos sutinusios ir išsukiotos rachito. Todėl vaikas vos paeina.

„Kodėl nemaldavote žmonių, kad jie paskambintų policijai?“ - klausė britas L. Ašerovos.

Moteris paaiškino, kad tai buvo beprasmiška, nes matė, kaip parduotuvės savininkė papirkinėjo vietos pareigūnus: „Kai tik merginos bandydavo pabėgti, jas sugaudavo ir siaubingai primušdavo. Netgi jeigu jos prašydavo policininkų padėti, jie jas grąžindavo savininkei.

Jie atvažiuodavo ir sakydavo: „Turim jūsų mergaites. Pasiimkite jas.“

Todėl pasitikėti policija mes negalėjom. Taip pat bijojome bėgti, kad nebūtume surastos ir primuštos.“

Praėjusią savaitę L. Ašerova kreipėsi į Rusijos Tyrimų komitetą, norėdama pranešti apie savo vergiją.

Tačiau jie tiesiog paskambino vietos policijai. Netrukus atvyko tie patys pareigūnai, kuriuos L. Ašerova teigė mačiusi imant kyšius, ir bandė ją suimti dėl nelegalios imigracijos.

Po ilgų ginčų aktyvistai moterį išlaisvino dar kartą. O tyrimas dėl 10 metų trukusio L. Ašerovos kalinimo buvo nutrauktas.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.