JAV ir Izraelis nesureikšmina palestiniečių pergalės

„Taikai reikia drąsių sprendimų“, - sakoma Vatikano pranešime.

„Išties šiandien yra istorinė diena: šiandien mes iš tikrųjų žengėme žingsnį palestiniečių nepriklausomybės kelyje“, - M. Abbasas sakė susirinkusiems diplomatams ir žurnalistams.<br>AP
„Išties šiandien yra istorinė diena: šiandien mes iš tikrųjų žengėme žingsnį palestiniečių nepriklausomybės kelyje“, - M. Abbasas sakė susirinkusiems diplomatams ir žurnalistams.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2012-11-30 10:47, atnaujinta 2018-03-15 00:01

Tuo tarpu palestiniečiai džiūgauja dėl savo istorinės, nors iš esmės tik simbolinės pergalės per balsavimą JT Generalinėje Asamblėjoje Niujorke. Žmonės džiaugsmingai šaudė į orą, leido fejerverkus ir glėbesčiavosi Vakarų Kranto mieste Ramaloje.

Tarp šių priešybių buvo kai kurios galingosios šalys, tokios kaip Didžioji Britanija, kuri sakė gerbianti rezultatus, tačiau susilaikė balsuojant, argumentuodama, jog palestiniečiai nėra besąlygiškai sutikę atnaujinti derybas dėl tvarios dviejų valstybių sutarties su Izraeliu.

Londonas žadėjo palaikyti pastangas pasiekti taikos susitarimą, dėl kurio niekaip nepavyksta susitarti. Tą patį teigė Prancūzija, kuri balsavo už rezoliuciją, tačiau ragino Izraelį ir palestiniečius atnaujinti taikos derybas be išankstinių sąlygų ir kuo anksčiau.

Vatikanas pasveikino Generalinės Asamblėjos sprendimą priimti šią rezoliuciją 138 balsais prieš devynis, sakydamas, kad jis atspindi tarptautinės bendruomenės daugumos nuotaikas ir kad Šventasis Sostas seniai pasisakė už didesnes pasaulines pastangas išspręsti Izraelio ir palestiniečių konfliktą.

„Taikai reikia drąsių sprendimų“, - sakoma Vatikano pranešime.

Tačiau aukšti JAV diplomatai perspėjo palestiniečius, kad jie iš esmės nieko nepasiekė, o Izraelio pyktis buvo ne mažesnis negu palestiniečių džiaugsmas.

Izraelio premjero Benjamino Netanyahu biuras nurodė, kad palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso kalba Generalinėje Asamblėjoje prieš balsavimą buvo „šmeižikiška ir nuodinga“.

„Pasaulis stebėjo šmeižikišką ir nuodingą kalbą, kuri buvo pilna propagandos prieš IDF (Izraelio gynybos pajėgas) ir Izraelio piliečius“, - sakoma pranešime.

Amerikos ambasadorė prie JT Susan Rice pastebėjo, kad palestiniečių džiaugsmas truks neilgai.

„Šiandienos didingi pareiškimai greitai nublanks, o palestiniečiai rytoj pabus su supras, kad jų gyvenimas mažai tepasikeitė - išskyrus, kad tvarios taikos perspektyvos atitolo“, - teigė ji.

JAV ir Izraelis buvo tarp devynių šalių, atmetusių pasaulinį palaikymą rezoliucijai, pagal kurią Palestinai buvo suteiktas neprisijungusios valstybės statusas Jungtinėse Tautose.

Kalbėdamas prieš balsavimą B. Netanyahu sakė Jeruzalėje: „Šiandieninis sprendimas Jungtinėse Tautose nieko nepakeis vietoje... Jis ne padės palestiniečių valstybės įkūrimui, o jį atitolins.“

„Izraelio ranka visuomet ištiesta taikai, tačiau palestiniečių valstybė nebus įkurta (palestiniečiams) nepripažįstant Izraelio valstybės kaip žydų tautos valstybės“, - pažymėjo B. Netanyahu.

Tarp Izraelio ir JAV sąjungininkų buvo Kanada, kurios užsienio reikalų ministras Johnas Bairdas sakė, jog neprisijungusios valstybės stebėtojos statuso suteikimas Palestinai, kuris yra žingsnis kelyje į visateisę narystę, kelia pavojų esminėms pastangoms pasiekti palestiniečių ir Izraelio taikos sutartį.

Palestina švenčia

Palestiniečiai glėbesčiavosi ir šaudė į orą bei leido fejerverkus, švęsdami Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos ketvirtadienį priimtą sprendimą suteikti Palestinos savivaldai neprisijungusios valstybės stebėtojos statusą.

Pagrindinėms pasaulinės organizacijos narėms skelbiant savo balsus, Vakarų Kranto mieste Ramaloje esančioje Yassero Arafato aikštėje, kurioje įrengtuose dideliuose ekranuose buvo tiesiogiai transliuojama ši sesija, tvyrojo tyla.

Tačiau kai buvo paskelbti rezultatai, jog aukštesnis diplomatinis statusas buvo suteiktas 138 balsais prieš devynis, ramybę nutraukė džiūgavimas ir šūksniai „Dievas visų didžiausias“.

Buvo leidžiami fejerverkai, o kai kurie džiūgaujantys žmonės šaudė į orą iš savo ginklų, miesto centre skambant muzikai.

„Esu laimingas, kad jie paskelbė valstybę, nors tai tik moralinė pergalė. Ten esama daug ryklių, tačiau pojūtis geras“, - 39 metų Rashidas al Koras sakė naujienų agentūrai AFP.

Netoliese JAV pilietybę turinti palestinietė Laila Jaman mojavo keliomis Palestinos vėliavėlėmis.

„Jaučiuosi taip gerai, kad net negaliu apsakyti savo jausmų - tarsi būtume pasiekę tamsaus tunelio galą. Turėdami Palestinos valstybę, dabar esame susivieniję kaip tauta ir lyderiai“, - moteris sakė vos atgaudama kvapą.

Tačiau mokytoja Ethar al Asmar šį sprendimą vertino pragmatiškai.

„Izraelis niekur neišeis“, - sakė ji, tačiau pridūrė, kad ši akimirka vis tiek yra istorinė.

„Labai ilgai to laukėme. Niekada nemaniau, kad ši diena ateis“, - aiškino moteris.

Anksčiau minia atidžiai klausėsi, kaip palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas kreipiasi į Generalinę Asamblėją, ragindamas jos narius pritarti jo prašymui. Prezidentui baigiant kalbą, Ramalos aikštėje prapliupo audringi plojimai.

Bassamas Rabah, pabūgęs žvarbių orų, stebėjo tiesioginę JT sesijos transliaciją per televiziją namuose.

„Paprastai neužsibūnu iki vėlumos, - jis sakė AFP. - Tačiau šį vakarą budėsiu iki išnaktų, kad pamatyčiau balsavimą dėl Palestinos, nes noriu pamatyti, kas su mumis ir kas prieš mus.“

Tuo tarpu Gazos mieste apie tūkstantis žmonių nužygiavo prie JT atstovybės, demonstruodami palaikymą balsavimui ir mojuodami įvairių palestiniečių judėjimų, tarp jų „Fatah“, vėliavomis.

Gazos Ruožą valdantis islamistų judėjimas „Hamas“, kuris yra įnirtingas „Fatah“ varžovas, pastarosiomis dienomis be didelio entuziazmo palaikė ambicijas užsitikrinti JT pripažinimą, kai tremtyje gyvenantys jo lyderiai išreiškė pritarimą šiems siekiams.

Nors vyriausybė leido surengti mitingą, tarp dalyvių nesimatė žalių „Hamas“ vėliavų, sakė vienas AFP reporteris.

Palestinos savivaldos prašymas pateko į pirmuosius puslapius, o dienraštis „al Hayat al Jadida“ skelbė: „Palestinos valstybė... šį vakarą.“

Tačiau taip pat buvo skeptiškų balsų.

„Tai panašu į praeitų metų kalbą“, - 24 metų Abbadas Khaledas sakė išklausęs M. Abbaso kreipimąsi į Generalinę Asamblėją.

„Palestiniečių vadovybė neturi jokių kortų spausti Izraeliui, - pridūrė jis. - Niekas nepasikeis; rytoj atsibusime, o (Izraelio) armija tebebus čia, kaip ir (žydų) nausėdijos.“

Kalba apie istorinį žingsnį

M. Abbasas ketvirtadienį pareiškė, kad Jungtinių Tautų (JT) balsavimas, per kurį Palestinai buvo suteiktas neprisijungusios valstybės statusas, buvo „istorinis“ žingsnis į nepriklausomybę šalimais Izraelio.

Tačiau jis pridūrė, kad palestiniečių tebelaukia „ilgas kelias“, kol jie galės susikurti savo valstybę, taip pat ragino užbaigti susipriešinimą su besivaržančiu islamistų judėjimu „Hamas“, kuris kontroliuoja Gazos Ruožą.

Turkijos užsienio reikalų ministras Ahmetas Davutoglu pristatė M. Abbasą kaip „Palestinos valstybės prezidentą“priėmime po balsavimo JT Generalinėje Asamblėjoje, per kurį triuškinama dauguma Palestina buvo pripažinta į JT neįstojusia valstybe.

„Išties šiandien yra istorinė diena: šiandien mes iš tikrųjų žengėme žingsnį palestiniečių nepriklausomybės kelyje“, - M. Abbasas sakė susirinkusiems diplomatams ir žurnalistams.

„Rytoj pradėsime tikrąjį karą, - pridūrė jis. - Priešakyje mūsų laukia ilgas ir sunkus kelias. Nenoriu šį vakarą gadinti mūsų pergalės, tačiau kelias į priekį vis tiek bus sunkus.“

Rezoliuciją, paaukštinusia palestiniečių diplomatinį statusą, palaikė 138 šalį, devynios balsavo prieš, o 41, tarp jų Lietuva, susilaikė, nepaisant įnirtingo JAV ir Izraelio įtikinėjimų nepalaikyti palestiniečių ambicijų.

„Esame įsipareigoję siekti savo teisių per taiką ir derybas, - aiškino M. Abbasas. - Nebūsime įbauginti ir toliau dėsime visas įmanomas pastangas, kad savo užmojus įvykdytume taikiai.“

„Tai yra mūsų politika, mūsų strategija - nustatėme ilgalaikį tikslą ir šį vakarą matėme, kad tarptautinė bendruomenė stovi petys į petį su mumis kaip palestiniečiai“, - pridūrė jis.

M. Abbasas sakė, kad susipriešinimas tarp jo vadovaujamo nuosaikiojo judėjimo „Fatah“ ir „Hamas“ turi liautis.

„Viduje… turime žaizdą - tai yra skilimas, o dabar pats laikas palestiniečių susitaikymui“, - pažymėjo jis.

Abu judėjimai nusistatę vienas prieš kitą nuo 2006 metų, kai „Hamas“ islamistai laimėjo rinkimus Gazos Ruože. 2007 metais jie užgrobė valdžią anklave ir nutraukė sutartį dėl valdžios pasidalijimo su M. Abbaso „Fatah“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.