Neteisėto sekimo skandale Lenkijoje pakvipo politika

Varšuvoje seniai sklandė gandai, kad prieš šešerius metus, kai ministras pirmininkas buvo Jaroslawas Kaczynskis, slaptosios tarnybos sekė šimtus žmonių – kitų partijų lyderius ir verslo bei kultūros elitą. Dabar šie gandai, atrodo, pasitvirtino.

Ilgaplaukis CAB agentas T. Kaczmarekas Lenkijoje tapo neteisėtos šalies saugumiečių veiklos simboliu.<br>R. Butrimas
Ilgaplaukis CAB agentas T. Kaczmarekas Lenkijoje tapo neteisėtos šalies saugumiečių veiklos simboliu.<br>R. Butrimas
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas (specialiai LR, Varšuva)

Dec 4, 2012, 8:43 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 9:49 PM

Buvusio premjero nurodymu 2006 metais buvo įkurtas Centrinis antikorupcijos biuras (CAB).

Jis, kaip dabar aiškėja, vykdė ne šiaip tyrimus pagal numatytą paskirtį, bet ir politinius užsakymus siekiant demaskuoti opozicijos lyderius.

Žurnalas „Przegląd” paviešino dokumentą, patvirtinantį, kad CAB buvo nurodęs slapta sekti net tūkstantį politikų, verslininkų ir menininkų.

Šis nurodymas buvo įslaptintas ne Generalinėje, bet Katovicų prokuratūroje, todėl J. Kaczynskio šalininkams taip ilgai pavyko jį nuslėpti nuo visuomenės.

Į skubų posėdį susirinkę Seimo slaptųjų tarnybų komisijos nariai žurnalistams pareiškė, kad kol kas nežinoma nei kas davė nurodymą suformuoti sektinų asmenų sąrašą, nei kokios sekimo priemonės buvo naudojamos ir kur yra surinkta informacija.

Taikinys – eksprezidentas?

„Przegląd” redakcija spėja, kad didžiulės slaptos operacijos tikslas buvo demaskuoti buvusį prezidentą Aleksandrą Kwasniewskį, nes dauguma sąrašo žmonių yra vienaip ar kitaip susiję su juo ar jo žmona Jolanta.

Žurnalas priminė, jog J. Kaczynskis nuolat skelbė, kad prieš dvidešimt trejus metus taikiai valdžią opozicijai perleidę komunistai tarsi mafija toliau slapta valdo kraštą.

Tapęs premjeru J. Kaczynskis esą nurodė pagrįsti šią sąmokslo teoriją, tad pavaldiniai iš jo vadovaujamos Teisės ir teisingumo partijos (TTP) uoliai puolė vykdyti prašymo.

TTP ideologai įtarinėjo, kad buvę komunistai per savus įtakingus valdininkus valstybines įmones leidžia privatizuoti tik bičiuliams arba tiems, kurie moka mafijai kyšius.

TTP įtarė, kad dalis kyšių patekdavo ir į slaptas A. Kwasniewskio sąskaitas Austrijos bankuose. Valdant J. Kaczynskiui į Vieną su tokia misija netgi buvo nuvykę lenkų tardytojai, tačiau nieko nepešė.

Susidomėjo žmonos kailiniais

„Przegląd” tvirtinimu, minėtą sektinų asmenų sąrašą TTP ryžosi sudaryti patikėjusi garsaus lobisto Mareko Dohnalo paistalais, kad A. Kwasniewskio žmona paėmė iš jo trejus kailinius, kurių kiekvieni verti po 50 tūkstančių zlotų (42 tūkst. litų).

Fakto, kad M. Dohnalas pirko kyšiui minėtus kailinius, nepatvirtino nei kailinių parduotuvės darbuotojai, nei banko operacijų išklotinės, nei krata J. Kwasniewskos namuose.

Apžvalgininkai spėja, jog tokius ir kitus nepasitvirtinusius gandus M. Dohnalas ėmė skleisti todėl, kad tikėjosi užvilkinti savo bylą ir išvengti kalėjimo.

M. Dohnalas sėkmingai tarpininkavo užsieniečiams, privatizavusiems kelias dideles Lenkijos įmones, tačiau įrodžius kyšininkavimą buvo nuteistas kalėti trejus su puse metų.

Brangi operacija žlugo

Nepasitvirtinus M. Dohnalo teiginiams, CAB susidomėjo Kwasniewskių šeimos draugu Andrzejumi Kratiuku. Šis teisininkas vadovavo J. Kwasniewskos įkurtam fondui ir patarinėjo kairiųjų ministrui Wieslawui Kaczmarekui.

TTP įtarė, jog finansinėms aferoms vadovauja W. Kaczmarekas, kairiųjų vyriausybėse ėjęs privatizavimo, ekonomikos ir iždo ministrų pareigas, ir tikėjosi, kad areštuotas A. Kratiukas atskleis aferas.

CAB agentai apkaltino A. Kratiuką, kad jis plauna nešvarius pinigus, įformindamas per brangų namo remontą ir per brangiai pirkdamas vieną įmonę.

Ir net kai šie kaltinimai vėliau nepasitvirtino, jų pretekstu CAB ėmė domėtis 107 įmonių veikla ir sekti tūkstantį asmenų, kuo nors susijusių su Kwasniewskių šeima.

A.Kratiukas, kuris smulkmeniškai skaitė visą apie jį sukauptą 200 tomų informaciją, ir aptiko nekaltą nuorodą apie įtartinų asmenų sąrašą.

Tik įsikišus Generalinės prokuratūros vadovams Katovicų prokurorai leido A. Kratiukui pamatyti minėtą dokumentą, o tada apie slaptą sąrašą sužinojo ir visuomenė.

A. Kratiukas atskleidė ir tai, kad, siekdamas įrodyti nedeklaruotas Kwasniewskių pajamas, CAB pradangino pusantro milijono zlotų (1,3 mln. litų).

Mat agentai dvigubai permokėjo už vieną Kwasniewskių bičiulių namą kurorte, tikėdamiesi įrodyti, kad dalis sužymėtų pinigų pateks į Kwasniewskių rankas.

Agentai spėjo, kad tikrieji namo savininkai yra Kwasniewskiai, tačiau prastai parengta operacija sužlugo.

Agentai peržengė ribas?

Žurnalui „Przegląd” paviešinus sektų asmenų sąrašą, dienraščiui „Gazeta Wyborcza” vienas buvęs CAB agentas atskleidė, kad valdant TTP sekliams buvo nurodyta demaskuoti ir dešiniuosius – tuo metu opozicijoje buvusią Piliečių platformos partiją (PPP).

Tad likus kelioms dienoms iki 2007 metų Seimo rinkimų CAB triukšmingai areštavo PPP atstovę parlamentarę Beatą Sawicką.

Parlamentarė paėmė kyšį iš verslininku apsimetusio agento Tomaszo Kaczmareko, pravarde Tomekas, už tai, kad sutiko padėti jam įsigyti žemės sklypą pajūrio kurorte Helyje.

Vėliau paaiškėjo, kad išvaizdusis Tomekas naudojo neleistinus veiklos metodus – apsimetė įsimylėjęs parlamentarę, ir ji irgi pasidavė jausmams.

Siekdamas demaskuoti kitus TTP neįtikusius asmenis Tomekas kyšius įdėdavo į kišenę net miegantiems nugirdytiems žmonėms, kyšio net neprašiusiems.

Paaiškėjus neleistiniems veiklos metodams įtariamieji buvo išteisinti arba atsipirko lygtinėmis bausmėmis, o iš darbo atleistas Tomekas įstojo į TTP gretas ir tapo Seimo nariu.

Minėtos partijos gretose seimūnu tapo ir CAB įkūrėjas bei pirmasis vadovas Mariuszas Kaminskis, kuriam valdant ši tarnyba nevengė vykdyti opozicijos politikų sekimo operacijų.

Per kilusį skandalą paaiškėjo, kad CAB padirbinėjo TTP kritikuojančių laikraščių ir televizijos žurnalistų pažymėjimus ir apsimetinėjo tos žiniasklaidos darbuotojais, mat spėjo, kad jie talkina tariamai ekskomunistų mafijai.

Premjeras Donaldas Tuskas nurodė ištirti tokius tvirtinimus ir pareiškė, kad CAB turi domėtis kriminalistų demaskavimu, o ne kištis į žurnalistų darbą.

Kartu premjeras pareiškė susirūpinimą, kad į viešumą iškilo duomenys apie slaptas CAB operacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.