M. Mursi anuliavo savo dekretą (papildyta)

Egipto prezidentas Mohammedas Mursi anuliavo dekretą, kuriuo praėjusį mėnesį stipriai praplėtė savo galias ir dėl kurio kilo dideli protestai, skelbia BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 9, 2012, 9:05 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 6:44 PM

M. Mursi kritikai teigia, kad jis elgiasi kaip diktatorius, bet prezidentas tvirtina saugąs Egipto revoliuciją. M. Mursi sakė, kad jam daugiau galių reikia, kad galėtų įvykdyti reformas. Prezidentas dekretą paskelbė lapkričio 22 dieną. Pagal jį, teismų sistema neteko teisės ginčyti jo sprendimų. Dekretu nepatenkinti egiptiečiai pradėjo protestuoti.

M. Mursi šeštadienį susitiko su politikos ir visuomenės atstovais ir po to paskelbė, kad dekretą atšaukia. Pagrindiniai opozicijos lyderiai susitikimą boikotavo. Jie nori, kad būtų atšauktas ne tik dekretas, bet ir referendumas dėl Konstitucijos.

Vis dėlto per spaudos konferenciją Kaire buvo pranešta, kad kontroversiškai vertinamas referendumas dėl naujos Konstitucijos vyks, kaip ir buvo planuojama, gruodžio 15 dieną. M. Mursi atstovas sakė, kad referendumas įvyks, nes prezidentas teisiškai negali jo atidėti.

Didina krizę

Įtakingas Egipto pagrindinės opozicinės koalicijos narys sekmadienį sakė, kad prezidento M. Mursi sprendimas vis tiek rengti referendumą dėl naujos konstitucijos „šokiruoja“ ir tik padidins politinę krizę.

„Tai viską labai pablogina, - sakė Ahmedas Saidas kuris priklauso Nacionalinio gelbėjimo fronto koalicijai ir vadovauja liberaliai Laisvųjų egiptiečių partijai. - Negaliu įsivaizduoti, kad po viso šito jie nori priimti konstituciją, kuri neatstovauja visiems egiptiečiams“.

Pasak jo, Frontas vėliau sekmadienį susirinks parengti oficialaus atsako į M. Mursi sprendimą anuliuoti įsaką, kuris išprovokavo kruviną smurtą, bet neatšaukti gruodžio 15 dieną paskirto referendumo dėl islamiškų jėgų dominuojamos asamblėjos parengtos konstitucijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?