Vengrijoje - skandalas dėl romų palyginimo su gyvuliais

Garsaus Vengrijos

M. Kulbio nuotrauka iš archyvo
M. Kulbio nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jan 8, 2013, 7:41 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:58 PM

Opozicinė centro kairioji Demokratinės koalicijos (DK) partija paragino prokuratūrą pradėti tyrimą dėl tokių Zsolto Beayerio, kuris yra artimas premjero Viktoro Orbano bičiulis, pareiškimo ir pasiūlė „Fidesz“ išbraukti jį iš partijos narių sąrašo.

Buvęs ministras pirmininkas ir galimas V. Orbano varžovas 2014 metų rinkimuose Gordonas Bajnai interviu kairiuosius palaikančiam dienraščiui „Nepszava“ sakė, kad Z. Bayeris yra V. Orbano ir partijos „Fidesz“ „gėda“.

Tuo tarpu studentai antradienį žadėjo surengti demonstraciją prie dešiniųjų dienraščio „Magyar Hirlap“, kuriame Z. Bayeris reguliariai spausdinasi, redakcijos pastato.

Savaitgalį Z. Bayeris savo skiltyje parašė, kad „daugumai čigonų netinka gyventi kartu su kitais. Jiems netinka būti tarp žmonių. Dauguma jų yra gyvuliai ir elgiasi kaip gyvuliai“.

„Jų nereikia toleruoti arba mėginti suprasti, juos reikia likviduoti. Gyvuliai negali egzistuoti. Jokiu būdu“, - rašė jis.

Toks Z. Bayerio pareiškimas pasirodė po muštynių netoli Budapešto esančioje gyvenvietėje Naujųjų metų išvakarėse, kai buvo nudurtas žmogus. Įtariama, kad prie šio incidento prisidėjo romai.

2011 metais išspausdintame straipsnyje Z. Bayeris žydus išvadino „dvokiančiomis išmatomis“; dar prieš metus, po rumunų rankininko nužudymo Vengrijoje, jis rašė, kad „dauguma čigonų nutraukė (santykius) su žmonija ir negali gyventi su normaliais žmonėmis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.