Maskvoje kulkos pakirto mafijos šulą A. Usojaną (papildyta)

Maskvos centre trečiadienį nušautas, Rusijos žiniasklaidos žodžiais, pats įtakingiausias posovietinės erdvės mafijos šulas Aslanas Usojanas, pravarde „Senis Hasanas“. Žudikas jo patykojo prie restorano „Karetnyj dvor“ ir ėmė šaudyti į nusikaltėlių lyderį, kai šis išėjo iš restorano. A. Usojanas mirė ligoninės reanimacijoje. Per šaudymą į pilvą sužeista viena restorano darbuotoja.

Į ligoninę A. Usojanas atgabentas komos būklės. Reanimacijoje jis mirė taip ir neatgavęs sąmonės.<br>youtube.com
Į ligoninę A. Usojanas atgabentas komos būklės. Reanimacijoje jis mirė taip ir neatgavęs sąmonės.<br>youtube.com
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 16, 2013, 9:03 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:02 PM

Kommersant.net praneša, kad incidentas įvyko pusę trijų vietos laiku (12 val. 30 min. Lietuvos laiku). 75 metų A. Usojanas minėtame restorane pietavo. 

Žudikas į vadinamąjį „įteisintą vagį“ („Vor v zakone“) šaudė nuo gretimo namo stogo iš automatinio ginklo. Viena kulka A. Usojanui pataikė į pilvą, kita į krūtinę. Policijai kol kas nepavyko sulaikyti šaulio. 

Į ligoninę A. Usojanas atgabentas komos būklės. Reanimacijoje jis mirė taip ir neatgavęs sąmonės.

Įvykio vietoje dirba operatyvinė tyrėjų grupė, prie jos prisijungė ir sostinės policijos vadas Olegas Baranovas.

Newsru.com teigimu, ten susirinko daugybė žurnalistų. Jie spėlioja, kur tuo metu buvo A. Usojano apsaugininkai. Kartais jį lydėdavo ir iki 10 asmens sargybinių.

Anot kommersant.net žurnalisto, atsakingo už žinias apie nusikaltimus, „Senis Hasanas“ iš tiesų jau seniai nebuvo įtakinga figūra. 

„Jį veikiau reikėtų vadinti kriminalinio pasaulio pensininku“, - teigė Maksimas Varyvdinas.

Apžvalgininko įsitikinimu, A. Usojano nužudymas nereiškia, kad suaktyvėjo mafijos veikla. Anot jo, laikai labai skiriasi nuo 1990-ųjų, kuomet nusikalstamos grupuotės išgyveno klestėjimo laikus.

Tačiau newsru.com šaltinis iš teisėsaugos sistemos teigė priešingai. Anot jo, šiandienos šaudymas reiškia, kad kriminalinės struktūros tampa aktyvesnės, tarp jų aštrėja konfliktai.

A. Usojano vardas pastaraisiais metais sietas su kitu garsiu „įteisintu vagimi“ Viačeslavu Ivankovu, pravarde Japončikas. Pastarasis 2009 metų vasarą buvo sunkiai sužeistas ir po kelių mėnesių mirė ligoninėje. Kas pasikėsino į jo gyvybę, nebuvo atskleista.

Teisėsaugos organuose neatmetama, kad susidorojimas su A. Usojanu gali būti sietinas su V. Ivankovo žūtimi.

Į A. Usojaną, kuris oficialiai registruotas Sankt Peterburge, Maskvos žudikai kėsinosi ne pirmą kartą. Jis buvo pašautas 2010 metų rugsėjį. Tuomet taip pat buvo pasklidęs gandas, kad A. Usojanas - nužudytas. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad nusikaltėlis liko gyvas.

Rusijos Vidaus reikalų ministerija šiandien patvirtino, kad A. Usojanas ligoninėje mirė nuo sužeidimų.

Kaimyninės šalies žiniasklaida turi duomenų, kad nuo devintojo dešimtmečio pabaigos A. Usojanas kontroliavo nusikalstamas grupuotes ne tik Rusijoje, bet ir už jos ribų. Pagrindinė „Senio Hasano" veikla esą buvo susijusi su neteisėtais azartiniais lošimais, narkotikų ir ginklų prekyba, gamtos resursų gavyba.

Užsakomieji nužudymai Rusijos verslo ir organizuoto nusikalstamumo pasaulyje tapo daug retesni, lyginant su chaosu Maskvoje praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje, tačiau jų vis dar pasitaiko.

Nuo kišenvagio iki mafijos boso

Kommersant.net pateikia trumpą „Senio Hasano" biografiją.

A. Usojanas gimė 1937-ųjų vasario 27 d. Tbilisyje. Kai kuriais duomenimis, karjerą pradėjo kaip kišenvagis, vėliau Gruzijos sostinėje užsiiminėjo pogrindinių parduotuvių ir siuvyklų reketu. 

Būdamas 19 metų pirmą kartą nuteistas 1,5 metų kalėti už pasipriešinimą milicijos pareigūnams. Tačiau sovietinės Gruzijos aukščiausiasis teismas netrukus pakeitė kaltinimus ir A. Usojanas greitai išėjo į laisvę.

1959 ir 1966 metais buvo nuteistas atitinkamai penkeriems ir trejiems metams nelaisvės dėl kaltinimų plėšimu ir spekuliacijomis, bet buvo paleistas anksčiau lygtinai. Būdamas kalėjime, A. Usojanas „įšventintas“ į „įteisintus vagis“.

Paskutinį kartą bausmė kalėti jam skirta 1984 m. A. Usojanas nubaustas 15 metų kalėjimo už falsifikuotų auksinių monetų pardavinėjimą. Tačiau jau 1991 m. išėjo į laisvę lygtinai. Po to ilgą laiką gyveno Krasnodaro krašte ir Kalmukijoje. Iš ten jis kontroliavo Rusijos pietuose veikusias nusikalstamas grupuotes. 1994 m. išsikraustė į Sankt Peterburgą.

1995-ųjų viduryje, kai JAV buvo sulaikytas Viačelavas Ivankovas „Japončikas“, tapo „bendro vagių iždo“ valdytoju. Tai buvo pinigai, kuriais naudojosi įvairios nusikaltėlių grupuotės.

Pranešama, kad „Senio Hasano“ grupuotė buvo trečia pagal svarbą Rusijoje. Pats jis laikytas vienu įtakingiausių „įteisintų vagių“ posovietinėje erdvėje.

1998 metais į A. Usojaną pasikėsinta pirmą kartą. Tai įvyko vienoje Sočio kavinėje. Tiesa, tąsyk žudikas prašovė.

2008-aisiais Tarp A. Usojano ir kito „įteisinto vagies Tarielo Oniani (Taro), įsiplieskė konfliktas dėl Ispanijoje nuteisto Zacharijaus Kalašovo (Šakro jaunesniojo) imperijos dalybų. 

Šiame ginče A. Usojaną palaikė V. Ivankovas, kuris buvo pašautas Maskvoje 2009-ųjų liepą. Po kurio laiko jis mirė. Kriminaliniame pasaulyje atsakomybė suversta T. Oniani.

2010-ųjų rugsėjį pasikėsinta ir į patį „Senį Hasaną“. Jis buvo sužeistas trimis šūviais į pilvą ir po to kurį laiką gulėjo ligoninėje. Ten jį saugojo Vidaus reikalų ministerijos paskirta sustiprinta apsauga.

Tyrėjai tuomet siejo A. Usojano užpuolimą su konfliktu tarp jo ir T. Oniani.

Įpėdinis - sūnėnas?

Newsru.com rašo, kad po 2010-ųjų pasikėsinimo A. Usojanas susimąstė apie savo nuskalstamos imperijos ateitį po jo mirties. Savo įpėdiniu jis esą pasirinko sūnėną Dmitrijų Čanturiją, pravarde Mironas.

D. Čanturija gimė 1981 m. Gruzijoje, o jau 2004-aisiais buvo taip įsitraukęs į kriminalinį pasaulį, kad dėdė jį paskyrė atsakingu už Jaroslavlį.

Po 2010-ųjų pasikėsinimo „Senis Hasanas“ sūnėną perkėlė į Maskvos srityje esantį Dedovską ir ėmė jį pažindinti su reikalais.

D. Čanturija susipažino su visais klano kontroliuojamais verslininkams, pradėjo dalyvauti derybose su kitais „įteisintais vagimis“. 

Žinoma, kad Mironui labai nepatinka atviri konfliktai, todėl su mafijos atstovais jis linkęs visuomet visus klausimus spręsti derybų keliu. Dėl to esą net aršūs A. Usojano oponentai yra jam lojalūs. Tačiau tuo pačiu D. Čanturija laikomas išsišokėliu, nes jam nė karto neteko sėdėti kalėjime.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.