Senio Hasano nužudymas atskleidė Rusijos nusikaltėlių imperiją

Kriminalinio pasaulio šulo Aslano Usojano nužudymas Maskvoje vėl atkreipė dėmesį į Rusijos pogrindinio pasaulio figūras, prisistatančias „įteisintais vagimis“ („Vor v zakone“). Naujienų agentūra AP pateikė klausimų ir atsakymų apie šių grupuočių pasaulį sąrašą.

Nors „įteisinti vagys“ privalo atrodyti kukliai, jie nešioja specifines tatuiruotes. Kai kurios jų yra kodai. Pavyzdžiui, ištatuiruotas žodis „MIR“ (taika) reiškia: „Mane pataisys tik mirties bausmė“, žodis „VOLK“ (vilkas) reiškia: „Kol policininkas miršta, vagis ilsisi“.<br>AP
Nors „įteisinti vagys“ privalo atrodyti kukliai, jie nešioja specifines tatuiruotes. Kai kurios jų yra kodai. Pavyzdžiui, ištatuiruotas žodis „MIR“ (taika) reiškia: „Mane pataisys tik mirties bausmė“, žodis „VOLK“ (vilkas) reiškia: „Kol policininkas miršta, vagis ilsisi“.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-01-18 18:57, atnaujinta 2018-03-13 17:38

Kas buvo A. Usojanas?

Snaiperio nužudytam mafijos bosui buvo 75-eri. Kurdų kilmės A. Usojanas, pravarde Senis Hasanas, 1937 metais gimė Sovietų Sąjungoje, Gruzijoje.

Pirmą kartą kaltinimai jam buvo pateikti 1956-aisiais.

Anot policijos pareigūnų ir kriminalinio pasaulio ekspertų, per porą pastarųjų dešimtmečių A. Usojanas ėmė kontroliuoti daugybę nusikalstamų Maskvos, Sankt Peterburgo ir Pietų Rusijos grupuočių.

Savo rankose jis sutelkė pogrindinio lošimo, teisinių paslaugų, narkotikų prekybos, prostitucijos, statybų verslą.

A. Usojanas taip pat valdė ypatingų situacijų fondą, skirtą nusikaltėliams, sėdintiems už grotų. Šis postas A. Usojanui suteikė neaprėpiamą valdžią.

Nusikaltėlių šulas taip pat buvo vadinamas „vyriausiuoju teisėju“, sprendusiu kitų nusikalstamų klanų konfliktus.

Kodėl jis buvo nužudytas?

A. Usojano klanas nuo 2006-ųjų buvo įsivėlęs į karą su gruzinų kilmės nusikaltėlio Tarielio Oniani klanu. Pastarasis asmuo dabar atlieka 10 metų kalėjimo bausmę dėl pagrobimo ir pinigų prievartavimo.

Anot rusų laikraščio „Novaja Gazeta“, tarp nusikalstamų grupuočių nesutarimų - kelių milijonų dolerių vertės statybų projektas pietų Rusijoje.

Kas yra „įteisinti vagys?“

Jais dažniausiai tampa nusikaltėliai, sėdintys už grotų. Jie nuolat atsisako laikytis kalėjimo administracijos taisyklių ir elgiasi pagal nusikaltėlių garbės kodeksą.

Kalinio įteisinimą gali atlikti mažiausiai trys kiti „įteisintieji vagys“. Tuomet į kitus kalėjimus siunčiami ranka rašyti nedideli rašteliai su naujo vado vardu ir pravarde.

Įteisinimo tradicijos pradėtos Gulago kalėjime praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje, kai nusikaltėliai buvo priešiškai nusiteikę ne tik kalėjimo administracijos, bet ir kitų politinių kalinių atžvilgiu.

Jie sugalvojo griežtą elgesio kodeksą ir visus išdavikus baudė mušdami, žagindami ar žudydami.

Kas parašyta kodekse?

„Įteisintieji vagys“ atmetė komunistų doktriną, negalėjo susidraugauti su pareigūnais, dirbti valstybei ir net giedoti Sovietų Sąjungos himno.

Šimtai nusikalstamo pasaulio atstovų buvo nužudyti kitų nusikaltėlių vien dėl to, kad dalis jų apsirengė karių uniformas ir kovojo prieš nacius per Antrąjį pasaulinį karą.

Kodeksas „įteisintiesiems vagims“ taip pat draudžia tuoktis arba užmegzti ilgalaikius santykius. A. Usojanas turėjo du vaikus, tačiau niekada nebuvo vedęs.

Kaip jie atrodo?

Nors „įteisintieji vagys“ privalo atrodyti kukliai, jie išsitatuiruoja specifines tatuiruotes. Kai kurios tatuiruotės yra kodai. Pavyzdžiui, ištatuiruotas žodis „MIR“ (taika) reiškia: „Mane pataisys tik mirties bausmė“, žodis „VOLK“ (vilkas) reiškia: „Kol policininkas miršta, vagis ilsisi“.

„Įteisintųjų vagių“ tatuiruotėse taip pat dažnai būna religinių simbolių.

Pavyzdžiui, Mergelę Mariją ir kūdikį Jėzų vaizduojančias tatuiruotes galėdavo nešioti nusikalstamo pasaulio atstovai, pirmąsias kalėjimo bausmes atlikę dar paauglystėje.

Rusijos stačiatikų katedrą vaizduojančios tatuiruotės turi skirtingą kupolų skaičių. Jis rodo, kiek kalėjimo bausmių asmuo yra atlikęs.

Tik aukščiausias mafijos vadas gali nešioti nukryžiuoto Jėzaus tatuiruotę.

Tatuiruotės taip pat rodo nusikalstamą veiklą. Kišenvagiai nešioja vabalus ir kates, o nacių svastika reiškia visko, kas susiję su Sovietų Sąjunga, atmetimą (tačiau šiuo atveju nereiškia, kad svastiką išsitatuiravęs asmuo yra neonacis). Burinis laivas reiškia, kad vagis neturi pastovios gyvenamosios vietos.

Kas pasikeitė po Sovietų Sąjungos žlugimo?

Pirmasis dešimtmetis po Sovietų Sąjungos žlugimo buvo jų įsivešėjimo metas.

„Įteisinti vagys“ užsiėmė reketavimu, žmonių grobimais, žudė savo priešus tiesiog dienos šviesoje, perėmė gamyklas ir naftos perdirbimo bendroves, reklamavo jaunus politikus.

Anot AP, Vienas tokių „įteisintų vagių“ vadovavo pusiau sukarintai grupei, kuri pradėjo perversmą prieš pirmąjį Gruzijos prezidentą. Po neramumų į postą atsisėdo Eduardas Ševardnadzė.

Buvusioje Sovietų Sąjungoje veikusios nusikalstamos grupuotės vėliau nemažai perėmė iš Vakarų mafijos kultūros, ypač pasižiūrėjusios filmus „Krikštatėvis“ ir „Bulvarinis skaitalas“.

„Įteisinti vagys“ ėmė gyventi prabangiai ir„įteisinti“ jaunus vagis, kurie niekada nesėdėjo kalėjime. Tokiu būdu tarp nusikalstamo pasaulio atstovų įsižiebė aršių ginčų.

Po Sovietų Sąjungos griūties posovietinėje erdvėje ėmė populiarėti heroinas, kokainas ir sintetiniai narkotikai. Iš to grupuotės dar labiau praturtėjo, tačiau taip pat įgijo priešų – etninių grupuočių iš Čečėnijos ir kitų Rusijos Kaukazo regiono dalių.

Kokia jų padėtis dabar?

Kai kurie „įteisintų vagių“ ėmė vadovauti teisėtiems verslams, remti sporto klubus.

Dalis jų išvyko į Vakarus, kiti pralaimi karą su nauja nusikalstamų grupuočių karta, kuri negerbia senų kalėjimo taisyklių ir mėgaujasi korumpuotų policijos pareigūnų parama.

Kuo jie užsiima Vakaruose?

„Įteisinti vagys“ ėmė emigruoti į Vakarus praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pabaigoje ir greitai tapo vietos nusikalstamų grupuočių grėsmingais priešais.

Jie kontrabanda gabeno Irako naftą ir arba rengė apgaulingas schemas. Pavyzdžiui, armėnai Kalifornijoje kūrė fiktyvias klinikas ir tokiu būdu ir JAV socialinio draudimo sistemos pavogė 163 milijonus dolerių.

Emigravusios grupuotės taip pat toliau užsiėmė reketavimu, narkotikų prekyba, pinigų plovimu, žmonių prekyba ir prostitucija.

2007 metais pasirodžiusioje Davido Cronenbergo kriminalinėje dramoje „Rytietiški pažadai“ vaizduojamos Rusijos „įteisintų vagių“ prekybos žmonėmis schemos Jungtinėje Karalystėje.

Kokią įtaką jie padarė eiliniams rusams?

Sovietų Sąjungos laikais nusikalstamų grupuočių nariai buvo romantizuojami kaip kriminalinio pasaulio tamsieji princai.

Buvo sukurta šimtai dainų apie nusikaltėlių sunkumus, jų motinų ir mylimųjų kančias.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.