Po nesėkmės rinkimuose A. Merkel spaudžia sąjungininkai

Vokietijos kanclerė Angela

A. Merkel sulaukė pasiūlymo trauktis.<br>"Reuters"
A. Merkel sulaukė pasiūlymo trauktis.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 21, 2013, 6:01 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 1:42 PM

A. Merkel Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) ir Laisvųjų demokratų (FDP) valdančioji koalicija vos vienos vietos persvara pralaimėjo regioninius rinkimus socialdemokratams ir žaliesiems, prarasdama ilgus metus turėtą Žemutinės Saksonijos kontrolę.

„Žinoma, esant tokiems emociniams svyravimams, pralaimėjimas yra daug skaudesnis“, - kanclerė sakė žurnalistams po CDU partijos susirinkimo.

„Privalome užtikrinti, kad visi kartu gautume būtiną daugumą kitoje rinkimų kampanijoje“, - sakė ji.

Po pribloškiančios nesėkmės rinkimuose jaunesnieji koalicijos partneriai Laisvieji demokratai (FDP) atsisuko prieš sėkme nepasižymintį savo lyderį ekonomikos ministrą Philippą Roeslerį.

Ministras Ph. Roesleris, kuris taip pat yra A. Merkel vicekancleris, pirmadienį pasisiūlė atsistatydinti ir pareiškė norintis atverti kelią savo pagrindiniam varžovui - politikos veteranui Raineriui Bruederle - vesti Laisvųjų demokratų partiją į rinkimus ateinantį rugsėjį.

Tačiau partija atsistatydinimo nepriėmė. Ph. Roesleris žurnalistams patvirtino liksiąs partijos pirmininku, bet R. Bruederle bus partijos kandidatas į kanclerio postą per visuotinius rinkimus rugsėjį.

Po įtemptų varžybų, kurių rezultatai turėtų turėti didelės įtakos visuotiniams rinkimams, centro dešinieji pareiškė, kad pasinaudos savo pergale kaip nauju impulsu siekiant neleisti A. Merkel trečią kartą pasilikti šiame poste ketverių metų kadencijai.

„Tai rodo, kad iki rugsėjo šios varžybos dar toli gražu nesibaigė“, - sakė iššūkį dabartinei vyriausybės vadovei visuotiniuose rinkimuose mesiantis su sunkumais susiduriantis socialdemokratas Peeras Steinbrueckas.

A. Merkel, kuri iš visų jėgų palaikė Žemutinės Saksonijos premjerą, pusiau škotą Davidą McAllisterį, laikomą potencialiu jos įpėdiniu kanclerio poste, tebepirmauja visuomenės nuomonės apklausose dėl jos griežto Vokietijos interesų gynimo euro zonos krizės sąlygomis.

Tačiau ekspertų nuomone,  pergalė žemės rinkimuose gali išgelbėti neapgalvotais žingsniais garsėjantį P. Steinbruecką.

Savaitraštis „Der Spiegel“ savo interneto svetainėje rašo, kad dabartinei kanclerei rinkimų rezultatai yra tikras „košmaras“.

„A. Merkel ir CDU negalėjo būti nieko blogiau, - rašo savaitraštis. - Nacionalinių rinkimų žinia yra aiški: kova už kanclerio postą bus daug žiauresnė nei įsivaizdavo A. Merkel“.

Regiono rinkimuose FDP sugebėjo surinkti beveik 10 proc. balsų - daugiau nei du kartus daugiau, nei prognozavo apklausų rezultatai. Tai yra didžiausias partijos laimėjimas Žemutinėje Saksonijoje po Antrojo pasaulinio karo.

Tačiau šią sėkmę jie iškovojo savo sąjungininkų sąskaita - CDU partijos palaikymas nukrito iki 36 procentų, nors per paskutinius rinkimus šioje žemėje 2008 metais ši partija buvo surinkusi 42,5 proc. balsų.

Maždaug 101 tūkst. 2008 metais konservatorius palaikiusių rinkėjų šįkart savo balsą atidavė už FDP, rodo apklausos.

„Juodųjų ir geltonųjų stovykla nedidėja, - rašo „Der Spiegel“, apie A. Merkel aljansą. - Ji valgo pati save“.

Vietname gimęs ir Žemutinėje Saksonijoje gyvenančios vokiečių šeimos įvaikintas Ph. Roesleris daugelį mėnesių buvo kritikuojamas dėl prastų apklausos reitingų ir nesugebėjimo sugriežtinti FDP poziciją A. Merkel konservatorių atžvilgiu.

Kaip rašo dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“, rinkimai suteikė naują galimybę silpstančiai FDP ir paliegusiems socialdemokratams (SDP).

„FDP dabar turi laiko, kad atsigautų, persitvarkytų, - rašo dienrašis. - SDP laukia tokia pat užduotis ateityje“.

Tuo tarpu A. Merkel negailėjo pagyrimų nugalėtajam D. McAllisteriui, duodama pagrindo kalboms, jog kanclerė gali jį atsivilioti į Berlyną, žadėdama įtakingas pareigas partijoje, ir ruošti jį varžyboms dėl aukštesnio posto ateityje.

Iki visuotinių rinkimų dar numatomas regioninis balsavimas pietinėje Bavarijos žemėje.

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel valdančiosios koalicijos skaudus pralaimėjimas vienuose regioniniuose rinkimuose pirmadienį pareikalavo pirmosios aukos, kai ekonomikos ministras pasiūlė jai pasitraukti iš partijos vadovės posto, likus keliems mėnesiams iki nacionalinių rinkimų.

Ministras Philippas Roesleris, kuris taip pat yra A. Merkel vicekancleris, pareiškė norintis atverti kelią savo pagrindiniam varžovui - politikos veteranui Raineriui Bruederle - vesti Laisvųjų demokratų partiją į rinkimus ateinantį rugsėjį.

„Jis pasiruošęs pasitraukti“, - vienas šaltinis sakė kitą dieną po rinkimų Žemutinėje Saksonijoje - ketvirtoje pagal gyventojų skaičių Vokietijos žemėje, kurioje įsikūręs automobilių gamybos koncernas „Volkswagen“.

Per vienus iš labiausiai įtemptų pastarojo meto regioninių rinkimų socialdemokratai ir žalieji iškovojo vienos vietos persvarą prieš A. Merkel Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) ir Laisvųjų liberalų (FDP) valdančiąją koaliciją.

Šie įtempti rinkimai gali būti labai svarbūs vėliau šiais metais vyksiančiame visuotiniam balsavimui, o centro kairioji stovykla pareiškė siekianti išnaudoti savo pergalę, kad užkirstų kelią A. Merkel būti perrinktai trečiai ketverių metų kadencijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.