Transseksuali politikė tikrina Lenkijos tolerancijos ribas

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Ar transseksualė A.Grodzka gali tapti Lenkijos Seimo vicepirmininke?<br>R. Butrimas
Ar transseksualė A.Grodzka gali tapti Lenkijos Seimo vicepirmininke?<br>R. Butrimas
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Feb 5, 2013, 8:28 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 2:13 PM

Šią savaitę Lenkijos Seimas gali tapti pirmasis pasaulyje, kuriame eiti parlamento vicepirmininko pareigas bus išrinkta transseksuali parlamentarė. Annos Grodzkos kandidatūrai pritaria ir premjeras.

Sąmyšis kilo, kai Palikoto sąjunga (PS) nusprendė atšaukti iš Seimo vicepirmininko pareigų savo atstovę Wandą Nowicką ir į jos vietą pasiūlė rinkti 59 metų A. Grodzką.

Ši seimūnė prieš trejus metus pasidarė lyties keitimo operaciją ir Krzysztofo vardą pasikeitė į Annos.

Prieš metus A. Grodzka tapo pirma transseksualia seimūne Lenkijoje. Su šiuo faktu iki šiol nesusitaikė dalis konservatyvių parlamentarų – jie demonstratyviai su ja nesisveikina.

O pasiūlymas A. Grodzką rinkti Seimo vicepirmininke sukėlė dar didesnį šoką parlamente ir aistringus vietos mokslininkų ginčus bei barnius Varšuvos gatvėse.

Į biurą įmetė granatą

A. Grodzkos atstovai jau kreipėsi į policiją, kad ši skirtų apsaugą seimūnei – į jos biurą neseniai įmesta dūminė granata.

Be to, pastaruoju metu kažkas naktimis nuolat apdergia biuro duris, išdaužo langus.

Gatvėje seimūnė užgauliojama praeivių.

Aršiausiai A. Grodzką užsipuolė uoliais katalikais besiskelbiantys parlamentarai ir visuomenininkai. Vakar parlamentarė dėl nuolatinio tyčiojimosi padavė į teismą didžiausio katalikiško interneto tinklalapio „Fronda” redaktorių Tomaszą Terlikowskį.

Jis tvirtina, kad Dievo akyse ši seimūnė yra vyras, ir užsispyręs jos pavardę rašo ir taria su vyriška galūne.

Tokį A. Terlikowskio elgesį jau seniai kritikuoja medikai, patvirtinę A.Grodzkos transseksualumą, leidę jai darytis operaciją ir keistis pavardę.

Be to, PS į teismą padavė Teisės ir teisingumo partijos (TTP) atstovę 61 metų seimūnę Krystyną Pawlowicz. Ji A. Grodzką išvadino „beždžione, arkliu ir steroidų prisirijusiu boksininku”.

Susikivirčijo mokslininkai

Teisės profesorės K. Pawlowicz pareiškimai išsyk atsidūrė diskusijų epicentre – į ginčą įsitraukė net universitetų mokslininkai.

Keliasdešimt garsių intelektualų parašė laišką Ostrolenkos universiteto rektoriui, prašydami atleisti profesorę iš pareigų kaip darančią gėdą visiems mokslininkams.

Intelektualai tvirtina, jog į Seimą patekęs mokslininkas privalo demonstruoti išprusimą, o ne viduramžiškus prietarus.

Savo ruožtu K. Pawlowicz įsitikinusi, kad valstybė privalo homoseksualus ir transeksualus ne priimti, bet gydyti – neva jie nevykdo katalikiškos pareigos kurti šeimą ir auginti palikuonis.

Tokį seimūnės požiūrį ėmė ginti du šimtai dėstytojų, susivienijusių į mokslininkų katalikų draugiją ir tvirtinančių, kad K. Pawlowicz gali tapti ateistinės diskriminacijos auka.

K. Pawlowicz gynėjams neatrodo gėdingas net šios seimūnės raginimas premjerui Donaldui Tuskui nutilti ir paklausyti, nes jos „lūpomis kalba visa Lenkija”.

Užtat internautai negailestingai šaiposi iš to, kad K.Pawlowicz pati yra bevaikė senmergė. Jai siūloma arba ištekėti už TTP lyderio senbernio Jaroslawo Kaczynskio, arba nebeslėpti homoseksualumo.

D. Tuskas parems transseksualę

Premjeras D. Tuskas liko kurčias nemoksliškiems K.Pawlowicz įtikinėjimams ir pareiškė pritarsiantis A. Grodzkos kandidatūrai.

Spėjama, jog premjeras bijo, kad priešingu atveju jo valdoma Piliečių platformos partija (PPP) galutinai neteks jaunų liberalių rinkėjų paramos. Pastarieji Seimo rinkimai paliudijo, kad jaunimas labiausiai palaiko būtent PS.

Siekdamas įsiteikti jaunimui D. Tuskas pažadėjo priimti dirbtinio apvaisinimo bei partnerystės įstatymus ir įgyvendinti kitus lytinių mažumų reikalavimus.

Kol kas nė vieno šių pažadų premjeras netesėjo. Dėl to PPP vis aršiau kritikuoja net ištikimiausi šalininkai.

Balsavimo data dar nepaskelbta, tačiau neabejojama, kad ta diena Seime bus labai triukšminga. O garantijų, kad A. Grodzka bus patvirtinta Seimo vicepirmininke, nėra.

Prieš jos kandidatūrą pasisako ne tik opozicinė TTP. Balsuoti prieš gali ir į vyriausybinę koaliciją įeinanti Valstiečių partija. Vienas jos lyderių Stanislawas Zelichowskis pareiškė, jog A. Grodzka netinka tokioms pareigoms, nes yra „trejų metų kūdikis”.

Seimūnai praminė „šarvuočiu”

A. Grodzka teigia, kad savo moteriškumą pajuto sulaukusi 11 metų, kai spintoje slapta ėmė kaupti moteriškus drabužius ir parfumeriją. Griežtų tėvų auklėjamas Krzysztofas ilgai nedrįso prisipažinti, kad jaučiasi esąs moterimi, jų raginamas jis vedė, augino sūnų.

Vėliau vis dėlto kreipėsi į medikų komisiją, o ši patvirtino, kad Krzysztofas vyras tik išoriškai. Esą jo genų derinys yra moteriškas.

Nepanoręs skaudinti artimųjų Krzysztofas lyties keitimo operaciją pasidarė tik po kelių dešimtmečių, užaugus sūnui, o žmonai sukūrus kitą šeimą.

Dėl didelio ūgio – 188 cm – ir atsparumo pašaipoms bei grasinimams seimūnai A. Grodzką praminė „šarvuočiu”.

Tačiau jos biuro darbuotojai tvirtina, kad parlamentarė yra jautri – kaip ir daugelis moterų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.