H. Chavezas Irano prezidentui - kankinys, Kinijai - draugas

Kinijai - lyderis ir draugas

H. Chavezas mirė antradienio popietę.<br>AP
H. Chavezas mirė antradienio popietę.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 6, 2013, 2:44 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 12:18 PM

M. Ahmadinejadas taip pat gyrė savo artimą sąjungininką, „tarnavusį Venesuelos žmonėms ir gynusį žmogiškąsias bei revoliucines vertybes“.

„Galiausiai jis mirė nuo įtartinos ligos ir atidavė savo gyvenimą ... už savo šalies išaukštinimą ir savo žmonių laisvę“, - M. Ahmadinejadas nurodė užuojautos pranešime Venesuelos viceprezidentui Nicolasui Maduro.

Irano prezidentas palaikė prieš pat H. Chavezo mirtį išsakytus įtarimus, kad Venesuelos priešai kažkokiu būdu sukėlė vėžį ugningo būdo kairiųjų pažiūrų lyderiui, galiausiai pasiglemžusį prezidento gyvybę.

Venesuela neteko savo narsaus, stipraus sūnaus, o pasaulis neteko išmintingo ir revoliucinio lyderio, - pridūrė M. Ahmadinejadas. - Neabejoju, kad jis grįš kartu su teisiuoju Jėzumi ir tobuluoju žmogumi.“

Pastarasis pareiškimas buvo užuomina į 12-ąjį imamą, kuris, kaip tiki Irane daugumą sudarantys šiitai, dabar gyvena slėpumoje ir, grįžęs į žemę kartu su Jėzumi Kristumi, atneš taiką bei teisingumą pasauliui.

Iranas ir Venesuela vykdė griežtai antiamerikietišką užsienio politiką ir pastaraisiais metais pasirašė milijardų dolerių vertės sutarčių dėl abipusių investicijų.

H. Chavezas 13 kartų lankėsi Irane nuo 1999 metų iki savo mirties antradienį. Tuo tarpu M. Ahmadinejadas nuo 2005 metų šešis kartus viešėjo Venesueloje.

Kinijai - lyderis ir draugas

Kinija trečiadienį pareiškė, kad velionis Venesuelos lyderis buvo „didelis Kinijos liaudies draugas“, žadėdama išlaikyti tvirtus ryšius su šia naftos turtinga Pietų Amerikos šalimi.

Kairiųjų pažiūrų H. Chavezas siekė glaudžių santykių su komunistine Pekino valdžia, siekdamas sumažinti savo šalies priklausomybę nuo Jungtinių Valstijų, o šiuo metu Venesuela Kinijai kasdien parduoda apie 640 tūkst. barelių naftos.

Tuo tarpu Pekinas paskolino Karakasui mažiausiai 30 mlrd. JAV dolerių.

„Prezidentas Chavezas buvo didis Venesuelos lyderis“, taip pat didelis Kinijos liaudies draugas, įnešęs svarbų įndėlį draugystės ir bendradarbiavimo ryšiuose tarp Kinijos ir Venesuelos“, - sakė URM atstovė Hua Chunying.

Kinijos prezidentas Hu Jintao ir greitai premjero postą perimsiantis Xi Jinpingas pasiuntė asmenines užuojautas Venesuelos viceprezidentui Nicolasui Maduro, kai 58 metų lyderis mirė nuo vėžio, pridūrė Hua Chunying.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.