14-metis autistas J. Barnettas gali laimėti Nobelio premiją

Jacobas Barnettas atrodo kaip kuklus 14-metis. Tačiau jis yra ypatingas. Autizmu sergantis paauglys ne tik jau siekia kvantinės fizikos magistro diplomo, bet ir yra vienas kandidatų gauti Nobelio premiją, skelbia tinklapis BBC.

J. Barnettui kitą mėnesį sukaks 15 metų, bet jau dabar jis vadinamas genijumi.<br>"Youtube.com"
J. Barnettui kitą mėnesį sukaks 15 metų, bet jau dabar jis vadinamas genijumi.<br>"Youtube.com"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-14 07:14, atnaujinta 2018-03-06 20:07

J.Barnettui kitą mėnesį sueis 15 metų, tačiau jis ne tik studijuoja universitete, sako kalbas TEDx konferencijose, bet ir pranoksta daugelį savo kursiokų intelektu. Per savaitę jis pats save išmokė algebros, geometrijos ir trigonometrijos vien skaitydamas knygas. Kalbama, kad jaunojo amerikiečio intelekto koeficientas siekia 170 – daugiau nei Alberto Enšteino.

Tačiau ne šie skaičiai yra įspūdingi, o paties J. Barnetto gyvenimo istorija. Jacobo motina, Kristine Barnett neseniai išleido knygą „Kibirkštis: Motinos istorija auginant genijų“, kurioje aprašė savo sūnaus kelią nuo kūdikystės iki jo vėliausiųjų pasiekimų.

Vos 2 metukų sulaukusiam Jacobui buvo diagnozuotas Aspergerio sindromas. Gydytojai patarė motinai sūnų leisti tik į specialias mokyklas ir nesitikėti, kad jis išmoks daugiau, nei pačius paprasčiausius gebėjimus. Jis esą pats nesugebės skaityti, užsirišti batų.

Tačiau, motina pastebėjo, kad tokie patarimai Jacobui buvo ne į naudą – sulaukęs trejų metų jis pradėjo kalbėti, bet autistų grupėse tai darė nenoriai, vis labiau užsisklesdamas savyje. O tais momentais, kai jis būdavo ne terapijos seansuose, anot motinos, Jacobas imdavo daryti stebuklus.

„Pažėrus miltų ant stalo jis nupiešdavo žemėlapius tų vietų, kuriose buvome. Jis atsimindavo kievieną gatvę“, - prisiminė savo nuostabą moteris. Jis taip pat anksti įrodė esąs gabus matematikai bei kalboms – nesulaukęs ketverių jis jau laisvai kalbėjo 4 skirtingomis kalbomis.

Sykį motina išvydo sūnų besiklausantį džiazo, užvertusį galvą ir įdėmiai žiūrintį į žvaigždes. Po kelių mėnesių motina Jacobą nuvedė į planetariumą, kur vienas profesorius vedė paskaitą apie kosmosą. Kai tik profesorius ko paklausdavo, į viršų kildavo mažytė Jacobo ranka, o vaikas išpyškindavo visus teisingus atsakymus.

Jo neįtikėtini gebėjimai lengvai suprasti ir paaiškinti sudėtingas fizikos teorijas, planetų judėjimą padarė įspūdį. Greitai J.Barnettu susidomėjo universitetai. O ir pats 8 metų amžiaus vaikas pradėjo slapčia įsliūkinti į auditorijas.

11-os metų J. Barnettas jau buvo priimtas į universitetą studijuoti kvantinę fiziką universitete. Jis yra jauniausias astrofizikos tyrinėtojas pasaulyje, kurio keli matematiniai modeliai praplėtė A. Einsteino teorijas. Už savo darbus fizikoje jis, kaip manoma, gali pelnyti Nobelio premiją. Jis taip pat vadovauja savo motinos garaže pradėtam verslui ir pats rašo knygą, kurios tikslas – jo kartos jaunuoliams nugalėti matematikos fobiją. Laisvalaikiu Jacobas žaidžia krepšinį.

Paklausta, ką K. Barnett patartų kitoms motinoms, kurių sūnūs serga autizmu, moteris pripažino, kad gal ir ne visų autistų laukia genijaus likimas.

„Tačiau kiekvienas vaikas yra ypatingas, kad ir su kokiais sunkumais susidurtumėte, ar kad koks jis išskirtinis atrodytų. Jacobui aš leidau būti savimi ir leidau jam studijuoti tai, kas patinka. Taigi, ar tai būtų menas, ar muzika, reikia ne koncentruotis ties tuo, ko jis negali padaryti, o atvirkščiai - padėti tokiam vaikui žvelgti kuo plačiau“, - teigė genijaus motina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.