Užsienio reikalų ministras Ukrainoje atidarė Lietuvos vizų centrą

L. Linkevičius Ukrainoje atidarė Lietuvos vizų centrą.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
L. Linkevičius Ukrainoje atidarė Lietuvos vizų centrą.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 31, 2013, 10:24 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:48 AM

Ukraina yra didelė šalis ir kartais atstumas nuo Simferopolio iki Kijevo yra didesnis negu nuo Simferopolio iki Vilniaus. Žmonėms ilgai trunka kelionės į Kijevą, todėl nuo pirmadienio Ukrainoje pradės veikti keturiolika vizų centrų. Jie suteiks daugiau paslaugų, sutrumpės biurokratinės procedūros“, - telefonu iš Kijevo sakė L. Linkevičius.

Jo teigimu, Lietuvos ir Ukrainos dvišaliai santykiai yra geri, turizmas išaugo 65 procentais.

Nuo pirmadienio prašymus išduoti Šengeno vizą bus galima pateikti ne tik Kijeve, bet ir Lvove, Odesoje, Donecke, Charkove, Ivano Frankivske, Ternopilyje, Rivnėje, Lucke, Dniepropetrovske, Žytomyre, Vinicoje, Chmelnyckyje, Simferopolyje.

Vizų centre dokumentus galės pateikti ir įgaliotas asmuo (pagal notarinį įgaliojimą), bus sudaryta galimybė atsiskaityti vietos valiuta. Taip pat bus teikiamos papildomos paslaugos – draudimo, fotografavimo, kopijavimo, spausdinimo, kurjerio. Vizų centro tinklapyje bus galima sekti savo dokumentų apdorojimo proceso eigą, gauti SMS žinutę apie išduotą vizą.

Teikti vizų centrų paslaugas Rusijoje ir Ukrainoje Užsienio reikalų ministerija konkurso būdu prieš kelis mėnesius atrinko kompaniją „VFS Global“. Ši bendrovė paslaugas teiks 28 centruose Rusijoje ir Ukrainoje.

Lietuvos ambasada Ukrainoje 2012 metais išdavė apie 27 tūkst. vizų – ketvirtadaliu daugiau negu 2011 metais.

Turi būti pašalintos abejonės, kad Ukrainoje egzistuoja pasirinktinis teisingumas

„Kalbėdami su ukrainiečiais pabrėžiame, kad turi būti pašalintos bet kokios abejonės, kad Ukrainoje egzistuoja pasirinktinis ar politizuotas teisingumas. Daugeliui šalių Julijos Tymošenko (šiuo metu kalinamos ekspremjerės. - Red.) byla yra kaip simbolis teisinės valstybės - arba ji yra, arba jos nėra“, - penktadienį telefonu iš Kijevo sakė ministras.

Taip jis atsakė į klausimą dėl Seimo Užsienio reikalų komiteto socialdemokrato Benedikto Juodkos per susitikimą su Europos Parlamento atstovais Vilniuje pareikštos minties, kad vieno žmogaus klausims negali lemti visos šalies ateities, kad reikia ieškoti kompromiso.

„Žinoma, negali vienas žmogus ar koks nors vienas klausimas nulemti strateginės šalies raidos. Tik kaip minėjau, daugeliui šalių J. Tymošenko byla kaip lakmuso popierėlis - ar šalis yra teisingame kelyje. Tai turime priimti kaip faktą“, - tvirtino L. Linkevičius.

Kijeve jis taip pat aiškinosi, ką reiškia Ukrainos penktadienį pasirašytas memorandumas dėl glaudesnio bendradarbiavimo su Muitų sąjunga, kurią kuria Rusija.

„Mes klausėme, ką tai reiškia, kas čia per dokumentas. Buvome patikinti, kad tai nėra teisiškai įpareigojantis dokumentas, jis esą nesudaro kokių nors kliūčių integracijai su ES. Turime jų išstudijuoti, išnagrinėti“, - kalbėjo L. Linkevičius.

Jis pabrėžė, jog ne kartą ukrainiečių dėmesys buvo atkreiptas į tai, kad jeigu jų šalis kokiu nors aspektu integruosis su Muitų sąjunga, ji negalės pasirašyti Laisvos prekybos sutarties su ES.

„Esame ne kartą ukrainiečiams minėję, kad neraginame nutraukti santykių su Rytais, su Rusija, tai būtų neprotinga ir to nereikia daryti, bet kalbame apie pasirinktą kelią“, - sakė ministras.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Leonidas Kozhara informavo L. Linkevičių, kad prezidentas Viktoras Janukovyčius informuos ES apie pasirašytą memorandumą. Jis pranešė esą dokumentas bus paskelbtas internete.

L. Linkevičius sakė Kijeve su Ukrainos valdančiaisiais politikai ir opozicijos atstovais kalbantis apie namų darbus, kuriuos Ukraina dar turi atlikti, kad lapkričio pabaigoje per Vilniuje vyksiantį Rytų partnerystės viršūnių susitikimą galėtų su ES pasirašyti asociacijos sutartį.

Anot užsienio reikalų ministro, viena iš svarbių sričių - rinkimų sistema. Ji privalo būti skaidri, prognozuojama, kad rinkimų pažeidimų nagrinėjamas būtų nuoseklus ir aiškus, kad rinkimų procesas atitiktų tarptautines normas. L. Linkevičius sakė šioje srityje matąs pažangos.

„Kita sritis - jautresnė, sudėtingesnė - tai teisinės sistemos reforma (...) turi būti aiškumas, kad teisinė sistema yra nepriklausoma nuo politinės valios“, - tvirtino L.Linkevičius.

Darbotvarkėje yra ir jau minėtas J. Tymošenkos paleidimo iš kalėjimo klausimas.

Ministro teigimu, ES Taryba spalį spręs, ar Ukraina pasirengusi pasirašyti asociacijos sutartį.

„O jeigu nepavyks, net ir lapkričio mėnesį (gali būti priimtas sprendimas. - Red.). Ukrainoje taip pat turi būti tas sprendimas. Jį turi padaryti Ukrainos prezidentas, formaliai jo irgi dar nėra. Tad tas laikas, kuris liko iki lapkričio pabaigos viršūnių susitikimo, turi būti produktyviai išnaudotas“, - pabrėžė L. Linkevičius.

„Jeigu Ukraina bus pasirengusi, ES bus pasirengusi ištiesti ranką ir fiksuoti tą rezultatą“, - teigė jis.

Rytų partnerystės viršūnių susitikimas Vilniuje vyks lapkričio 28-29 dienomis, Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.