Musulmonė dėl šydo Prancūzijoje prarado kūdikį

Prancūzijoje musulmonės moterys vis dažniau tampa rasistinių išpuolių aukomis. Pastarasis jų baigėsi tragiškai – Paryžiuje skustagalvių užpulta 21 metų nėščioji patyrė persileidimą.

Europoje gyvenantys musulmonai vis dažniau tampa išpuolių aukomis vien dėl savo tikėjimo.
Europoje gyvenantys musulmonai vis dažniau tampa išpuolių aukomis vien dėl savo tikėjimo.
Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

Jun 20, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:42 AM

Keturis mėnesius nėščia moteris buvo užpulta Aržantėjaus priemiestyje birželio 13 dieną. Ji vilkėjo kūną dengiančius musulmoniškus drabužius ir buvo su veido šydu.

Pareiškime policijai moteris nurodė, kad ketvirtadienio rytą jai einant gatve kelią pastojo du skustagalviai. Jie esą nuplėšė jai šydą, perplėšė drabužius ir nurėžė plaukus, tuo metu ją įžeidinėdami. Skustagalviai taip pat jai sudavė į skrandį ir įspyrė į šlaunį, o tada moteriai pavyko ištrūkti iš jų ir pabėgti.

„Jos vyras šiandien man paskambino. Ji prarado kūdikį. Šeima yra sugniuždyta”, – pirmadienį pranešė moters advokatas Hosni Maati.

Policija pripažino šį faktą, tačiau kol kas nėra patvirtinta, kad persileidimą sukėlė minėtas užpuolimas. Prancūzijos dienraštis „Le Parisien” citavo savo šaltinius policijoje. Pagal juos, yra abejonių dėl moters pasakojimo. Esą jame yra nesutapimų.

Ši moteris buvo užpulta praėjus trims savaitėms nuo incidento, per kurį tame pačiame Aržantėjuje buvo panašiai užpulta kita veidą prisidengusi musulmonė. Tokie išpuoliai čia tapo gana dažni. Jie net gavo pavadinimą: „Šydo atakos”.

2010 metais Prancūzijoje priimtas įstatymas, draudžiantis dengti visą veidą viešojoje vietoje. Kai kurie kritikai teigia, kad šis įstatymas iš dalies pateisina rasistinius išpuolius prieš islamą išpažįstančią Vakarų valstybės mažumą.

Praėjusią savaitę Aržantėjaus musulmonai sukėlė riaušes, kai policija bandė suimti visą veidą užsidengusią moterį. Protestuotojai pareigūnus keikė ir mušė, todėl pastarieji buvo priversti panaudoti ašarines dujas.

Po žinios apie galimai išpuolio sukeltą persileidimą, Kolektyvas prieš islamofobiją Prancūzijoje (CCIF) paragino Aržantėjaus bendruomenę išlikti ramią ir nepasiduoti kilusiam pykčiui. O vyriausybę ragino imtis priemonių ir pažaboti islamofobinių išpuolių bangą.

„Reikia būti solidariems su visomis aukomis, o ne tik su tomis, kurias vidaus reikalų ministras laiko vertomis dėmesio”, – rašoma pranešime.

Austrijos sostinėje Vienoje įsikūrusi Fundamentinių teisių agentūra (FRA) užvakar paskelbė, kad išpuolių prieš musulmonus daugėja ir kitose Europos šalyse.

2010–2011 metais jų daugėjo ne tik Prancūzijoje, bet ir Suomijoje bei Švedijoje. Tik Austrijoje tuo pačiu laikotarpiu islamofobinių atakų užfiksuota mažiau.

Pastebėta, kad augant išpuolių prieš musulmonus skaičiui Prancūzijoje iš Švedijoje sumažėjo antisemitinio smurto.

Vis dėlto organizacija pažymi, kad šie duomenys neatspindi realios situacijos, nes ne visos ES šalys juos renka, skiriasi suvokimas, kas yra išpuolis, o įvykio liudininkai ar aukos ne visada praneša apie matytą ar patirtą skriaudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.