Taivanas ruošiasi taifūnui

Taivanas penktadienį ruošėsi

Bangos jau pradėjo talžyti Taivano pakrantę.<br>AP
Bangos jau pradėjo talžyti Taivano pakrantę.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 12, 2013, 12:53 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 2:46 AM

Taibėjuje ir keturiuose kituose miestuose penktadienio vakarą bus uždaryti biurai ir mokyklos; žmonėms patariama vengti būti prie jūros ir lauke, taifūnui artėjant prie salos.

Taivano centrinis orų biuras nurodė, kad supertaifūnas „Soulik“ virto vidutinio stiprumo taifūnu, tačiau perspėjo salos gyventojus pasiruošti smarkioms liūtims ir didelėms bangoms jūroje.

Penktadienį 0 val. 30 min. Grinvičo (3 val. 30 min. Lietuvos) laiku „Soulik“ buvo už 470 kilometrų į pietryčius nuo Jilano apygardos šiaurės rytinėje Taivano pakrantėje.

Taifūnas, kurio skersmuo - 280 kilometrų, o vėjo gūsių greitis siekė 173 kilometrus per valandą, judėjo šiaurės vakarų kryptimi 23 kilometrų per valandą greičiu.

Orų biuras prognozuoja, kad „Soulik“ Taivane labiausiai šėls šeštadienio rytą, tačiau mažai tikėtina, kad jis vėl taps supertaifūnu, artėdamas prie sausumos.

Audra gali praslinkti šalia salos arba pasiekti sausumą Jilano arba Hualieno apygardose šiaurės rytinėje pakrantėje šeštadienį apie 3 val. vietos (penktadienį 22 val. Lietuvos) laiku, pranešė Centrinis orų biuras.

Audra sutrikdė keliones į Taivaną ir iš jo. Oro bendrovės „Cathay Pacific“ pranešime sakoma, kad dauguma jos skrydžių tarp Honkongo ir Taibėjaus bus atšaukti nuo penktadienio vakaro iki šeštadienio popietės.

Ketvirtadienį daugiau nei 2 tūkst. turistų buvo evakuoti dėl artėjančio „Soulik“, o Japonijos Okinavos prefektūros gyventojai buvo perspėti dėl didelių bangų, kurių aukštis gali siekti 12 metrų.

„Soulik“ juda ta pačia trajektorija, kaip ir 1996 metų supertaifūnas „Herb“, per kurį žuvo 51 žmogus, o dar 22 dingo, nors šįkart audra juda greičiau, nurodė orų biuras.

2009 metų rugpjūtį taifūnas „Morakot“ Taivane nusinešė apie 600 žmonių gyvybių. Dauguma jo aukų buvo palaidotos žemės nuošliaužų salos pietuose, o tas taifūnas buvo viena iš didžiausių stichinių nelaimių, ištikusių Taivaną pastaraisiais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.