Lietuviškų užrašų naikintojus Punske slepia Palenkės elitas?

Išpuoliai prieš lietuviškus užrašus Lenkijoje – tik nedidelė dalis problemų, su kuriomis dabar ketina kovoti kaimyninės šalies teisėsaugininkai ir politikai. Bet ar ne per vėlai?

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

2013-07-14 09:53, atnaujinta 2018-03-03 01:51

Palenkės regiono prokuratūra pranešė skubiai pradėjusi bylą dėl Punsko apylinkėse prieš dvi savaites slapta užtepliotų penkių gyvenviečių lietuviškų pavadinimų, rašo "Lietuvos rytas".

Pagal vieną tyrimo versijų, lenteles sunaikino iš Balstogės atvykę neonaciai. Buvo užtepliotos ne visos lentelės, bet tik lietuviški rašmenys, o lenkiški liko neliesti.

Prieš dvejus metus per panašų išpuolį niekdariai sugadino 28 lietuviškas lenteles ir apipylė dažais paminklą poetui Albinui Žukauskui, bet policija po vangaus ir bevaisio tyrimo bylą tada nutraukė.

Šį kartą Palenkės prokuratūra pareiškė, jog bylos nutraukti nė nesirengia ir sieks žūtbūt išsiaiškinti nenaudėlius.

Tokį vietos teisėsaugininkų ryžtą vis dėlto sukėlė ne tai, kad Lietuva ėmė pirmininkauti ES, bet vyriausybės išgąstis, jog galvas keliantys neofašistai gali sukomplikuoti diplomatinius santykius su kita, kur kas didesne valstybe.

Jau ėmėsi veiksmų

Lenkijos premjerą Donaldą Tuską kovoti su dešiniaisiais radikalais paskatino ne antilietuviška akcija Punske, bet antiindiškas išpuolis Palenkės sostinėje Balstogėje.

Kai nežinomi asmenys padegė už indo ištekėjusios lenkaitės buto duris, ir jaunoji pora vos neužduso dūmuose, į Balstogę buvo nusiųstas vidaus reikalų ministras Bartlomiejus Sienkiewiczius. Ir nusiųstas ne šiaip sau.

Lenkijos verslininkai aktyviai ieško tiekimo rinkų savo gaminiams Azijoje ir tai skatinanti vyriausybė išsigando tarptautinio skandalo.

Į Balstogę atvykęs Vidaus reikalų ministerijos (VRM) vadovas šį miestą įvardijo kaip bene didžiausią šalies neonacių centrą ir pažadėjo bekompromisę kovą. Veiksmų ėmėsi tuojau pat.

B.Sienkiewiczius atleido vieno Balstogės rajono prokurorą, nutraukusį daugumą bylų, susijusių su rasistiniais bei nacistiniais išpuoliais ar užgauliojimais.

Ministras nurodė atgaivinti minėtas bylas ir kartu skirti daugiau dėmesio lietuviškų lentelių sunaikintojų paieškai. Taigi gera pradžia.

Svastika – laimės ženklas?

Aprašydama vyriausybės paskelbtą karą neonaciams Lenkijos žiniasklaida apie įvykius Punske užsimena labai retai ir koncentruojasi į incidentus Balstogėje.

Apie Palenkės sostinėje siaučiančius neonacius žiniasklaida rašė ne kartą, tačiau tik dabar rimtai susidomėta, kodėl radikalai čia jaučiasi nebaudžiami.

VRM kontrolierių paviešinti patikrinimo rezultatai pribloškė visuomenę.

Paaiškėjo, jog vien per pastarąjį pusmetį gyventojai parašė trisdešimt skundų dėl patirtų rasistinių įžeidinėjimų bei išpuolių, tačiau beveik visus prokuratūra atmetė.

Vienas prokuroras arogantiškai atsisakė kelti bylą dėl svastikos išpurškimo ant namo sienos. Jis pareiškė, jog svastika Azijoje simbolizuoja laimę.

Šie žodžiai sukrėtė žydų bendruomenę. Ji priminė, jog per Antrąjį pasaulinį karą naciai, dėvintys uniformas su svastika, suvarė jų tautiečius į sinagogą ir ją padegė.

Ministrės vyras gina nacius?

B.Sienkiewiczius nušalino nuo pareigų svastikos nekaltumą įrodinėjusį prokurorą ir nurodė bylą svarstyti iš naujo, tačiau kovojant su vietos neonaciais lengva pergalė jam nežadama.

Žurnalas „Wprost” atskleidė, jog Balstogės neonacių lyderiai bičiuliaujasi su vietos policininkais bei prokurorais, o juos teismuose gina mokslo bei aukštųjų mokyklų ministrės Barbaros Kudrickos vyras advokatas.

„Wprost” itin stebisi, kad pats B.Sienkiewiczius Centrinio tyrimų biuro vadovu paskyrė buvusį Balstogės policijos komendantą Igorą Parfieniuką, kuriam valdant mieste neonaciai ir įsigalėjo. Žurnalistai atskleidė, jog tarptautinės neonacių organizacijos „Blood & Honour” Balstogės skyriaus vado, pravarde Staszynas, sesuo dirba kriminalinėje policijoje.

Teisėsaugininku dirba ir neonacio Tomaszo P., pravarde Drakonas, dėdė.

Neatmetama, kad tokios pažintys policijoje padėdavo fašistams išsisukti iš iškeltų bylų, nes liudininkai netikėtai atsiimdavo kaltinimus ar pakeisdavo parodymus.

Galbūt dėl tos priežasties policininkai nerado, kas ištrynė vieno rasistinio išpuolio diskotekoje „Prognoza” vaizdo įrašą, nors jis buvo laikomas prokuratūroje.

Keistų sutapimų netrūksta

„Wprost” teigimu, neonaciams susidraugauti su policininkais padėjo tai, jog jie kartu lanko populiariausią vietos sporto klubą.

Šio klubo užslėptu savininku yra laikomas garsus vietos mafiozas Slawomiras Z., pravarde Mycha, teistas už reketą bei sąvadavimą.

Kūno rengybos klubo akcijų turi aukščiausiojoje Lenkijos futbolo lygoje rungtyniaujančios „Jagiellonia” komandos direktorius Cezary Kulesza, o dauguma neonacių yra fanatiški minėtos komandos sirgaliai.

C.Kuleszos asmens sargybiniu bei vairuotoju dirbantis Piotras A. naktimis uždarbiaudavo kaip apsaugininkas diskotekoje „Prognoza”.

Jis su partneriu mirtinai sumušė vieną studentą pacifistą.

Įvykį įamžinusį vaizdo įrašą prokuratūroje kažkas ištrynė. Spėjama, jog Piotras A. priklauso neonacių sambūriui, nes Balstogės kavinėse bei diskotekose apsaugą prieš keletą metų jėga perėmė „Blood & Honour” šalininkai.

Keisti sutapimai – ministrės B.Kudrickos vyras teisme gina „Prognoza” apsaugininkus, o šios diskotekos savininkas yra jo giminaitis.

Įdomu ir tai, jog pagrindinis rasistų ideologas Balstogėje verslininkas Herbertas Z., pravarde Herbciakas, 2005 m. laimėjo konkursą diegti kompiuterines sistemas vietos policijoje.

Kitataučiams nedrąsu

Vis dėlto kantrybės taurę perpildė išpuolis gegužės pradžioje.

Vieną naktį kažkas padegė Indijos piliečio Naresho ir jo žmonos Ewos buto duris ir per langą į virtuvę įmetė degiojo skysčio butelį.

Skubiai atvykę gaisrininkai užgesino lauko duris ir neleido ugniai išplisti po visą daugiaaukštį namą, tačiau butas tapo netinkamas gyventi.

Indas su žmona įtaria, jog juos užpuolė tie patys rasistai, kurie kelis kartus gatvėje einant užgauliojo šaukdami: „Pranyk iš Balstogės, juočki!”

Dėl tokių užgauliojimų jaunoji pora vengdavo vakarais išeiti iš namų, tačiau tai jų neapsaugojo nuo padegimo.

Prieš šį įvykį vienas vaikinas, slapta nufilmavęs šią porą, internete paskelbė įrašą ir komentarą, pašiepiantį indą, o lenkaitę įvardijantį kaip baltosios rasės išdavikę.

Dvi savaites prieš padegimą panašų išpuolį Balstogėje patyrė čečėnų šeima. Nežinomi asmenys padegė jų butą, nors jame miegojo net penki maži vaikai, kurie kartu su tėvais išsigelbėjo tik laiku ugnį pastebėjus kaimynams.

Dar prieš pusmetį degė kitos čečėnų šeimos butas, o nusikaltėlių policija irgi nerado. Teisėsaugininkai neįstengė atskleisti ir vieną čečėną diskotekoje „Reis” peiliu subadžiusių užpuolikų tapatybės.

Nebuvo nustatyti ir asmenys, padegę lenkės bei pakistaniečio butą, musulmonų kultūros centro padegėjai, sudegintiems žydams Jedvabne skirto paminklo išniekintojai, lietuviškų lentelių tepliotojai.

Vroclave dar baisiau

Žurnalas „Newsweek” tvirtina, jog tik Vroclave rasistai ir neonaciai jaučiasi saugiau nei Balstogėje.

Teigiama, jog Vroclave tokių dešiniųjų radikalų yra gerokai daugiau – net į dieną rengiamas demonstracijas susirenka po kelis tūkstančius skustagalvių.

Kai Vroclavo merija oficialiai reklamuojasi atstovaujanti „susitikimų miestui”, neonaciai ant stulpų klijuoja šūkius, jog tai „nacionalistų miestas”.

Vroclave nacionalistai nuolat rengia riaušes per gėjų paradus, muša pacifistinį jaunimą, grasina kitataučiams, daužo juos kritikuojančio laikraščio langus, žlugdo kairiųjų pažiūrų dėstytojų paskaitas.

Prieš dvi savaites nacionalistai surengė demonstraciją per pasaulyje garsaus sociologo Zygmunto Baumano paskaitą, kaltindami jį dėl komunistinės praeities.

Ir Balstogėje, ir Vroclave neonaciai savo įvaizdį gerina rengdami paramos invalidams bei vaikų namams akcijas ir tvirtina, jog jiems rūpi vien tėvynės gerovė bei lenkų rasės grynumas.

Politikai sujudo per vėlai

Apžvalgininkai giria premjero siekius pažaboti rasistus bei neonacius, bet kaltina jį, jog valdžia per ilgai šiems nuolaidžiavo.

Priekaištaujama, jog D.Tuskas VRM vadovu buvo paskyręs labai religingą Jaroslawą Gowiną, kuris nuolaidžiavo nacionalistams, nes šie, be kita ko, skelbiasi Bažnyčios gynėjais ir kovoja su ateistais bei kairiaisiais.

Ministras nereagavo į nacionalistų rengiamas gėjų bei pacifistų maršų blokadas ir neskyrė reikiamo dėmesio rasistiniams išpuoliams Balstogėje bei Vroclave. Labiausiai dėl nacionalistų suklestėjimo vis dėlto kaltinamas opozicijos lyderis, ekspremjeras Jaroslawas Kaczynskis.

Būtent jis į vyriausybę pakvietė jaunalenkių lyderį Romaną Giertychą, atkūrusį organizaciją, prieškariu garsėjusią žydų pogromais. Švietimo ministru tapęs R.Giertychas iš privalomosios literatūros sąrašo išbraukė rašytojus „nepatriotus” ir atvirai šaipėsi iš seksualinių mažumų.

Nors R.Giertychas iš politikos vėliau pasitraukė, likę jaunalenkių aktyvistai su Tautinių radikalų sąjunga pradėjo į nacionalistų sambūrius vilioti futbolo chuliganus bei visus dešiniuosius radikalus. O tai kaip mat keleriopai pagausino jų sambūrius.

Šių sambūrių dalyviai neslepia ambicingų tikslų: jie žada kurti naują dešiniųjų partiją ir galiausiai perimti valdžią Lenkijoje. Tokios sėkmės nacionalistams politologai nenumato, tačiau neatmeta galimybės, kad jie ateityje vėl gali patekti į Seimą.

Niekas neduoda garantijų ir dėl to, kad nacionalistams įsitvirtinus valdžioje prokurorai už atsisakymą kelti bylą dėl svastikos paišymo ar lietuviškų lentelių niokojimo bus barami, o ne aukštinami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.